Нарушенията: Контролиран вот, агитация пред урните...

Много организационни нарушения засякоха от "Прозрачност без граници"
26 мар 2017 19:52,
2
Нарушенията: Контролиран вот, агитация пред урните...
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Контролиран вот, агитация в изборния ден, хаос в секционните комисии и други организационни нарушения откриха от Асоциация "Прозрачност без граници".

До 17 часа наблюдателите на неправителствената организация са съставили 72 сигнала за нарушения. 55,55% от тях са свързани с организационни нарушения, 16,66% – незаконна реклама и агитация, 2,77% – купуване на гласове и 25% с контролиран вот, съобщиха от организацията.

Организационните нередности в изборния ден са най-вече неспазване на изискванията за обозначаване на лицата, които присъстват в изборното помещение, предварително откъсване на бюлетините, предварителн оотбелязване в избирателния списък.

Още по темата

Наблюдателите са забелязали и хаос в някои изборни помещения, отваряне на изборна урна, предварително попълване на част от протоколите, каквито случаи е имало в Добри и Петрич и др.

От "Прозрачност без граници" отчитат относително висок процент на случаите на контролиран вот и опитите за незаконно въздействие върху избирателите. Според наблюдателите опитите за въздействие върху избирателите се осъществяват предимно от членове на секционните комисии.

Сред засечените по-драстични нарушения са случай от плевенското село Буковлък, където представител на партия е влязъл с избирател в тъмната стаичка, за да му каже как да гласува. Преди началото на изборния ден пък е получен има сигнал за изплатени бонуси към работните заплати на работещите в мини "Бобов дол".

В с. Буковлък, Плевенско се е стигнало до струпване на хора, дошли да гласуват организирано, в изборната секция.

Във втората част на изборния ден наблюдателите са засекли увеличаване на броя на случаите, в които кметове на малки населени места оказват натиск за гласуване (Добричко, Търговищко).

Забраната за агитация се е нарушавала масово чрез разпространение на агитационни материали в близост до секциите в предизборния ден. Такива случаи е имало вРазград, Сливен, Велико Търново, София.

В Силистра пък микробус, облепен с агитационни материали, обикалял центъра на града.

Сред нарушенията от "Прозрачност без граници" нареждат и публикуването на прогнозни резултати в сайтове на национални медии. "Този факт е показателен за неадекватна законодателна регламентация за забраните за анонсиране на предварителни социологически данни", смятат от организацията.

НПО-то е изпратила четири сигнала до районните избирателни комисии в Плевен, Варна и Перник и един до ЦИК с настояване за указания към СИК-овете за преустановяване на нарушенията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
държавата е болна.болеста се нарича герб;патология -последователно и неотклонно приближаване към психиатрия
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изборите в България са цирк, в който маймуните са българите :)