Решаващ ден – избираме новите 240 в 44-тото НС

Избираме с преференция, търсим най-добрите от 4490 мераклии
Обновена: 26 мар 2017 09:21 | 26 мар 2017 07:00, Камелия Цветанова
75
Решаващ ден – избираме новите 240 в 44-тото НС
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Днес българите отново избират – този път кой да ги представлява в Народното събрание и да управлява държавата.

Изборите за народни представители в 44-тото НС са предсрочни и са само четири месеца след като гласоподавателите отидоха до урните, за да решат кой да бъде държавен глава.

След като хората избраха червения претендент Румен Радев пред кандидатката на ГЕРБ Цецка Цачева, лидерът на най-голямата партия Бойко Борисов хвърли оставката на кабинета и така се стигна и до днешния решаващ за бъдещето на страната ден.

За 44-тия парламент се борят 4490 кандидати от 21 партии и коалиции и независими, а депутатските банки са 240. това означава, че за едно място ще се борят 19 кандидати.

Все пак броят на мераклиите за народни избраници на тези избори е по-малък в сравнение с този на претендентите за 43-тото Народно събрание, когато в битката се включиха 6076 кандидати или по 25 за едно място.

Както обикновено и този път изборния ден в страната  започва в 07.00 часа и приключва в 20.00 часа.

Само че тази година на 26 март минаваме към лятно часово и в 03.00 часа трябва да преместим часовниците с един час напред.

Извън страната изборният ден започва в 07:00 часа местно време и приключва в 20:00 часа местно време.

Има и възможност за удължаване на времето за гласуване, в случай, че в 20:00 часа пред изборното помещение има негласували избиратели. Тогава председателят и секретарят на комисията установяват техния брой и самоличност и те получават право да пуснат бюлетина до 21:00 часа.

Бюлетината за вота у нас е разделена на две части - една за номера на партиите, една за поставяне на преференция, която може да размести листата, ако даден кандидат събере нужния процент, за да се изкачи по-напред.

За да е валиден гласът Ви, първо трябва да посочите партия или коалиция в бюлетината. Това става като задраскате с X или V номера на формацията, която предпочитате - той се намира вляво в квадратче. След това може и да се възползвате от преференцията или пък не.

Бюлетината за вота в чужбина не е разделена на две, като там сънародниците ни ще могат да гласуват само за партия, без преференция. Така че бюлетината за чужбина е малко по-тясна от тези за страната.

Дължината й се определя съответно от включените кандидати от партийните листи плюс независимите,а  най-дългият лист с преференции е в 24 МИР в София.

Начинът на сгъване на бюлетината също е важен, за да бъде отчетена тя като валидна. Трябва да сгънете така хартията, че отзад да бъдат видими местата за поставяне на печат от СИК.

Независимите кандидати са изписани след партиите и коалициите в бюлетината.

Указателни табла пред изборните помещения и в тъмните стаички ще ориентират гражданите за точните номера на независимите кандидати, а Секционните избирателни комисии ще обясняват на хората по какъв начин да гласуват, за да се отрази правилно вотът.

Българските граждани в чужбина ще могат да гласуват в 371 секции в 70 държави. В редица населени места, както и в някои от дипломатическите ни представителства ще бъдат разкрити повече от една изборни секции. 2049 души ще бъдат ангажирани с изборите зад граница.

Броят на успешно подадените заявления за гласуване в чужбина е 45 071. Най-голям е броят им в Турция – 19 081. След южната ни съседка се нареждат Великобритания - с 5259 заявления, Испания – с малко над 3 хил., САЩ - с 2799, и Германия - с 2756.

Битката е яростна, така че кой ще поеме властта от утре е трудно да се прогнозира, но едно е сигурно – задачите пред следващия кабинет не са никак лесни.

На бъдещето правителство ще му се наложи да решава проблемите, свързани с мигрантската криза, с излизането на Великобритания от ЕС, отбегнатите отношения между Турция и ЕС, да излъчи нов български еврокомисар, да подготви първото ни председателство на ЕС.

А предстои да видим дали и доходите ни ще скочат, след като по време на предизборната кампании всички политически сили обещаваха щедро и то от всичко.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
2
 
! Отговори
ПИПИ преди 7 години
Кой нови избираме те пак са си старите с нови имена.?
33
0
 
6
 
! Отговори
ох, преди 7 години
не е важно кой ще е първи по %-и, важното е кой ще работи за България и хората в нея.Е НЯМА ТАКАВА ПАРТИЯ!
32
2
 
6
 
! Отговори
негласуващ преди 7 години
Не избирам никой!
31
3
 
2
 
! Отговори
А.М. преди 7 години
Първото нещо, което другарите трябва да си заслужат в отношенията с Русия е елементарното уважение. На българските другари се гледа като най-обикновенни васали. Колкото и троловете да ни продънват ушите в интернет, европейски или американски политици, никога не са казвали за България, че е нейн Троянски кон или, че я били изкупили или пък както в случая с Южен поток договорите направо да се пишат извън България. Да не говорим, че дори не се обсъждат в България, т.н. и т.н.
30
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ХОРАТА ИСКАТ ДЕКОМУНИЗАЦИЯ И ЕВРОПЕЙСКО РАЗВИТИЕ.
29
0
 
0
 
! Отговори
до 51 преди 7 години
Защо клеветиш честните другари,които милеят за народа!?
28
2
 
8
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
Избора е между комунистите и бившия слугинаж на комунистите калинките от ГЕРБ! Когато са ти сготвили бълвоч и буламач няма как да ядеш вкусно гурме!
27
0
 
5
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Интересно,ще има ли пак изнесени класации за сериали,песни, поръчки в ресторанта и т. н. типични вече заобикаляния за огласяване на междинни резултати?
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това не е моята държава. Това не са моите представители.
25
0
 
9
 
! Отговори
До гейбер-трола преди 7 години
Аз вече гласувах, не се хаби да манипулираш!На Боко вече ядохме попарата!
24
5
 
4
 
! Отговори
До Хенде хох преди 7 години
И като гласуваш за малка партия какво?!Първо те нямат нито кадри нито потенциал!Това са малки популисти, кандидатсъващи само и единствено за субсидия! 10 000 гласа да вземат за тях е файда! Нова кола, нова вила, нова любовница и т.н !Трябва да накараме ние големите да работят за Народа!
23
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НИКОГА ПОВЕЧЕ КРЕМЪЛСКИ СЛУГИ НА ВЛАСТ!
22
1
 
11
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
Малките партии са на Бойко патерици люскам за комунистите да утепат Бойко както утепаа дедо му!
21
0
 
4
 
! Отговори
Капиш ли СФЕня преди 7 години
Да бе да нови 240 ама нейсе същити пррррррррсета само по дебели
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До wwwМи не ходете да ги избирате бре!
19
1
 
11
 
! Отговори
бг преди 7 години
"Днес българския народ избира..." - верно ли,бе?
18
1
 
12
 
! Отговори
До дръндер преди 7 години
За Корнелия незнам, но Боко със сигурност ще бъде наакан с кафеви ***! Ако е втори, пиши го бегал от пресконференцията, той си е пъзльо по природа!Ако е първи обаче, ще видим мазната му самодоволна усмивка!
17
2
 
5
 
! Отговори
Щерев преди 7 години
Купете си винетки и бегом към урните!
16
11
 
3
 
! Отговори
дръндер преди 7 години
Искам да видя как на кака Корнелия ще й трепери перчемчето довечера!
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПРОМЕНИ САМО СЛЕД ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ..