В Бурса опашките за гласуване - от 6.00 часа

Изселник: Последните решения на ЦИК са "дискриминативни"
Обновена: 26 мар 2017 09:46 | 26 мар 2017 09:40, Анисия Иванова
38
В Бурса опашките за гласуване - от 6.00 часа
Опашката пред консулството в Бурса. Снимка: Bulgaria ON AIR

Изборният ден започна както у нас, така и в чужбина. Точно в 7 сутринта отвориха избирателните секции.

Репортерът на Bulgaria ON AIR Гергана Венкова предаде на живо от Бурса, Турция, че изборният ден там започна очаквано с много проблеми.

Атмосферата пред осмата секция в южната ни съседка, която е разположена в консулството на България, е напрегната. Дълга опашка от желаещи да гласуват се изви от рано сутринта. Някои от хората чакат на нея от 6 сутринта. Опашката нарасна двойно в рамките на 30 минути.

Причината е възстановеното изискване на Централната избирателна комисия всеки собственоръчно в самите избирателни секции да попълва декларацията си, че не е гласувал на друго място.

Проблем се оказа, че определени застъпници на една от политическите сили искат в секцията да бъдат пускани повече хора, които на място да попълват декларациите си. От друга формация, опонент на първата, контрираха, че това е недопустимо.

Сега и двете формации спорят по колко души да влизат в секциите, като, по последни данни, те са се споразумели за по 3-ма.

Само час от началото на изборния ден в конкретната секция в консулството на България са гласували само 10 души.

"От 6 сутринта чакаме да гласуваме. В другите държави имат помощници при попълването на декларациите, ние защо нямаме?" - ядосва се един от чакащите да гласува.

Хората са категорични, че ако трябва ще чакат през целия ден и дори до утре, за да гласуват.

Ситуацията коментира на място и Юксел Юзкан, председател на изселническата организация в Балгьоч. Той твърди, че не одобрява последните решения на ЦИК и ги нарече "дискриминативни".

"Решаващите органи в София са слепи и глухи. Целта им е да ограничат правото ни на вот", категоричен бе той.

Юзкан допълни, че не иска да се повишава напрежението по време на гласуването и заедно с консулските служби смятат да обикалят по секциите и да разговарят с гласоподавателите.

Председателят посочи, че майчиният език на хората в Турция не е българският, но той им е официалният и ще говорят и уважават езика. Но, най-вече младите сред тях, не умеят да говорят български.

"И да знаят, не могат да овладеят кирилицата", твърди той.

Опашката пред консулството на България в Бурса продължава да се увеличава. Репортерът на Bulgaria ON AIR остава на място, за да следи ситуацията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На тези им казаха че който не гласува ще му вземат турското гражданство и ще го пратят при тиквите в мутроландия. Тези опашки не са по собствена воля. Тези опашки са против волята им. Това го видях с очите си преди няколко часа. Питах ги за кой гласуват а те вдигат рамене и казват незнаеме така ни казаха че трябвало задължително да гласуваме.
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
cakame pisman patriotite v bursa :)))
26
0
 
3
 
! Отговори
EGE преди 7 години
До Анонимен 20 Da,govorim i pishem na balgarski. Idvame i v bg . Glasuvame i sme aktivni iv bg i v tr.S uvajenie EGE.
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В UK е така - ако не си живял повече от 183 дена в страната предната година не плащаш данъци в UK но и нямаш право да гласуваш. За да не плащаш данъци в страната попълваш декларация че ня живееш там и с това се отказваш от избирателни права. Това е много адекватно защото правителството разпределя и харчи парите от данъците. За това гласуват само тези които са внесли тези данъци . Гражданството и паспорта не ти дават право да казваш кой ще харчи данъците които са внесли други а не то.
24
4
 
3
 
! Отговори
zzp nl преди 7 години
Abe tiya izselnitsi do koga ste resavat nasata sidba koy da ni upravlava,da si gledat tam aziatskata kocina namame nujda ot avantaciyi i mosenitsi.
23
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мдааа, тука в Германия не ти дават гражданство докато не вземеш изпита по немски и история и политическо устройство на страната. В САЩ е същото. Тя България била най-демократичната страна в света бе. Не знае нещо за България , не знае български пък български гражданин и има право да гласува.
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво толкова трудно има да се попълне декларация за желание да гласува определена личност,за предварително заявяване към секцията за определяне на броя на желаещите да гласуват и да се впишат в портокола за глас на избори,да бъдат гласоподаватели,а след туй вече се предават в списъка за действително явили се и ще гласуват пред урните където вече са подали личен документ за индетификация кат лична карта с номер дет са описани всички данни от имена и други,що са буквени са изписани на 2 алфавита.
21
2
 
13
 
! Отговори
хъ преди 7 години
Да им се помогнело да си попълнят декларацията?Не разбират български език, не знаят да го говорят, не умеят да го четат и да го пишат.Но пък се чувстват дискриминирани?Но пък се чувстват задължени да гласуват за този, за когото са им казали.И с усещане за значимост и полезност за България?
20
7
 
5
 
! Отговори
Авропа преди 7 години
Хайде братя и сестри от БУРСА,да спасим България от вечното СофийскорРобство..СВОБОДАДА е наблизо......гласувайте масово,АЕвропатае с вас,горе главите
19
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много интересно знае ли значението на думата Дискриминативно? Аз също живея в чужбина и най близката избирателна секция е на 3000 км. но не обвинявам никой, че ме дискриминира,защото виждате ли не са отворили избирателна секция пред вратата ми.
18
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тези избори струват пари на нас данъкоплатците и то милиони. Трябва всички тези хитреци които не плащат нищо на България да заплатят за обслужването и транспортирането на бюлетините охраната или най малко по 200? на човек
17
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
едно не мога да разбера, не ми пука за България, не говорят езика, не идват тук изобщо, но бързат да гласуват... дали са толкова активни и на изборите в Турция
16
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
e niama takava naglost. glasyvate za bulgarski parlament eiiiii mi kato ne znete ezika dori ne triabva da imate pravo na glas. za da vzemesh bulgarsko grajdanstvo se iziskva da znaesh bulgarski
15
0
 
4
 
! Отговори
до 13 преди 7 години
До АнонименТи се научи първо да пишеш.... Мнения от ***! праву -хахахахха
14
2
 
7
 
! Отговори
Исмаил преди 7 години
Евала на нашите съграждани в Турция. Няма да има опашки когато минем на електронно гласуване.
13
17
 
8
 
! Отговори
осъзнайте се преди 7 години
Докато ви чета тъпите и расистки коментари ми става ясно защо сте имали последно истинска държава преди хиляда години
12
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
на тези трябва да им се помогне,като им се прекрати българскотогражданство.Да спре най сетне тази мъка.Двойно гражданство извън ЕС,САЩ,Канада.Австралия трябвада няма.
11
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
аз не разбрах само защо ИЗСЕЛНИЦИТЕ имат праву да гласуват на избори в чужда държава??
10
12
 
8
 
! Отговори
turk преди 7 години
Браво на патриотите. Изиграха една постановка на възродителен процес на границата, с което мобилизираха всички в турция да гласуват за дост. В Турция има секции, за какво спираха хората , които идват в България не разбрах.
9
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Забрана на хората живеещи извън България да гласуват.