БСП грабнала 5% от ГЕРБ, грабнала и по-"женския" вот

ГЕРБ пък обрала вота на младите до 30 г., на периферията на десните
152
БСП грабнала 5% от ГЕРБ, грабнала и по-"женския" вот
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

5% от избирателите са минали от ГЕРБ към БСП на тези избори. Това са около 150 хиляди гласа, показват данните от изследването екзит пол, направено по поръчка на "Галъп интернешънъл".

ГЕРБ пък е спечелила доверието най-вече на младите. В групата на 18 - 30-годишните ГЕРБ има една трета от гласовете, а БСП – 15%. Десетина процента има ДПС.

Още по темата

По традиция, вотът за ГЕРБ напомня генералната структура на вота, а вотът за БСП е изнесен към по-възрастните. Това е и една от причините електоратът на БСП да изглежда по-"женски", което е традиционно за по-възрастните електорати.

Другата причина може би е самата лидерка на БСП Корнелия Нинова, която заложи на този специфичен акцент по оста мъже-жени.

87% от гласувалите, които твърдят, че на изборите през 2014 г. са гласували за БСП - и сега са гласували за БСП.

При ГЕРБ този дял е около 76%. Така БСП остава формацията с по-предвидим електорат, а ГЕРБ – с повече периферия.

В същото време явно отново става модно да се назовава БСП – например, поне 900 хиляди души казват, че през 2014 са гласували за БСП, а тогава всъщност гласуваха 500 хиляди. Това означава, че за стотици хиляди БСП отново е станало престижно.

При ГЕРБ също има такава "престижна" добавка – в рамките на около 200 хиляди души.

48% от гласувалите на втория тур за Румен Радев предпочетоха БСП. Това потвърждава факта, че подкрепата за Радев не се е пренесла автоматично към БСП, а е била много по-широка.

75% от гласувалите на втория тур за Цачева гласуваха за ГЕРБ. 

С "Не подкрепям никого" са гласували по-скоро млади избиратели.

Гласувалите в България турци твърдят, че са гласували в съотношение близо 3 към 1 в полза на ДПС в сравнение с ДОСТ. Сред ромите пък побеждава ГЕРБ.

Вотът за "Да, България" прави тази формация да изглежда трета сила в София.

"Най-образованият" вот е именно този за "Да, България" – 77% от гласувалите за тази партия са висшисти при средно гласували 41% висшисти.

Сред групата на висшистите "Да, България" е четвърта сила – след двете големи и "Обединените патриоти".

"Да, България" е и трета политическа сила в София. Близо след нея е "Нова република".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
4
 
3
 
! Отговори
разбира се преди 7 години
Жените са по-умната част от населението.
118
2
 
5
 
! Отговори
Цоко преди 7 години
Един много умен мъж каза, че има едно поколение което за съжаление е безнадеждно, точно това поколение си избира човек с маниери на кръстник на мафията и манталитет на селски бабаит да ръководи държавата.
117
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом шведите са гласували за боковите е ясно как са спечелени изборите))))
116
2
 
2
 
! Отговори
АнтиГЕРБ преди 7 години
До 141 АнонименНинова /майката/бе доста напориста и това отблъсна много жени не само до 30т., който гласуваха за ББ/силният, бащицата, закрилникът/! Инфантилност, но образът на Цачева от президентските избори се припокри с този на Нинова! пп БСП не предвидиха!
115
0
 
4
 
! Отговори
Anonimen преди 7 години
Ако патриотите направят много компромиси и не изпълнят обещанията,които дадоха на хората,в следващия парламент,който може и да не е много далече,може и да не влязат.
114
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ пък обрала вота на младите до 30 г.-Ами те младите до 30 г. не знаят на кой свят са,затова Трътлестия от Банкя ги залъгва лесно.
113
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС, САЩ, ГЕРБ!
112
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Б.Борисов:На нас демокрацията само ни е дала".Така е.Даде ви.Много ви даде.Да бяхте дали поне малко и на нас.
111
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нека краденето да продължи СЕГА!
110
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А народа пак се хвана за късата клечка.
109
1
 
9
 
! Отговори
Македонски преди 7 години
До смешен плачКато искате- има един термин, нарича се "пряка демокрация"!Бъдете активни, ходете на събрания и митинги, издигайте хора, в които вярвате, участвайте в политическия живот и формации!И търсете сметка на тези, които сте издигнали!Много ясно, че като седите на ракийка пред телевизора и сте зрители на целия процес, все едни и същи парвенюта ще ви спускат!Аз гласувах за човек, на който вярвам- взели 1 процент, много важно!Важна е идеята!И да не ни е срам от нашата безучастност!
108
1
 
10
 
! Отговори
Генерал Куропаткин преди 7 години
Ай стига бе!Не е ли грабнал женския вот, приятелят на Ташунко Сапа, първи пожарникар и футболист на републиката, сексбомба и символ на мъжки самец!?Това е нереално просто....
107
1
 
7
 
! Отговори
Тинев преди 7 години
Юруш на маслините!Който изпревари той ще свари!И.И, нов бардак със стари к**ви не става!
106
2
 
9
 
! Отговори
смешен плач преди 7 години
Искаме ново управление , с нова визия и програма , ......гласуваме , браво на нас, и получаваме......добре познатото старо.? - Защо трябваше да се хвърлят 30 млн.народна пара/ няма за пенсионери,за здраве. и т.н./ , за удовлетворяване на каприза " преброяване на дивите зайци".
105
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами естествено, че най-младите. Те история не са учили и бойко с неговите глупости за "комунизма" и "лагерите" може да обърне внимание САМО НА ТЯХ! Докато по-големите НАИСТИНА ЗНАЯТ, пък и са учили и за фашисти и партизани. И не гледат така едностранно и не се "упиват" от захарни приказки! А пък младите....те и така и така тука няма да се задържат, бойко с неговата политика само ще изпъди и малкото останали! Ще прибере и последните пари от бръкселските зелки, а вие народе...щом сте толкова "умни
104
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Герб спечели с гласовете на едно малцинство;) По обяд вчера в кв. Максуда гр.Варна, един ромски глас струваше 150 лв.Радвайте се или плачете но ромите определиха кой печели
103
3
 
11
 
! Отговори
ГЕРБ прави избори преди 7 години
" Сред ромите пък побеждава ГЕРБ. "Лошото е, че само ГЕРБ имат парите да си купят техните гласове, а те са определящи кой ще победи на изборите. Те стават все повече, а българите намаляваме. Нищо чудно на тези избори, само около 40% от гласувалите да са българи, около 12% турци, а останалите 48% да са онези, чиито гласове се купуват. Не трябва да се заблуждаваме, че те са само 4,9%, както показва преброяването от 2011 година. Етнос по произход е важното тук, а тогава процента скача на 30-50%.
102
1
 
6
 
! Отговори
Истина преди 7 години
Най-младите ***? Това трябва да се уточни, когато става въпрос за ГреП!
101
9
 
5
 
! Отговори
валери преди 7 години
До есента БСП ще падне под 20 процента !
100
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименНа следващите предсрочни избори ГЕРБ са аут, това им беше за последно.