Мажоритарно ли? 10/10 и 15/15 масово пренареждат листи

Михаил Христов, Георги Марков, Теменужка Петрова – прередени
27 мар 2017 19:00, Мария Захариева
38
Мажоритарно ли? 10/10 и 15/15 масово пренареждат листи
Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

Феноменът "преференция" се изяви и на тези избори. 10/10 пренарежда листата на БСП в 25 МИР в София. Така вторият в листата на БСП Михаил Христов е изместен от поставения на десето място Николай Цонков, сочат неофициалните резултати.

За пренареждане на листата е нужно даден кандидат да е получил 7% преференции от действителните гласове за съответната листа. Цонков, който е на десето място - номерът на БСП в бюлетината, е получил 3 624 преференции. Параолимпиецът Михаил Христов, който е втори в листата след лидера на БСП Корнелия Нинова, пък има 301 преференции.

Дали Христов влиза в парламента въпреки разместването ще стане ясно при обявяването на окончателното разпределение на мандатите, пише "24 часа".

Сходна е ситуацията и в Стара Загора. Там десетата в листата на БСП в 27-и старозагорски многомандатен район Донка Симеонова от Казанлък ще бъде депутат в 44-ия парламент, след като измести втория Георги Гьоков с помощта на преференции. За да надхвърли 7-процентовата бариера, тя трябваше да вземе поне 4474 гласа, а е получила цели 4596.

Тепърва в столетницата ще анализарат дали успехът на бившия шеф на Регионалния инспекторат по образованието в Стара Загора Донка Симеонова се дължи на съвпадението на нейния номер в листата с номера на партията й в интегралната бюлетина според жребия на ЦИК, или успехът й е заради опита на кандидатката с преференциите - като осма в червената листа на местните избори през 2015 г. в родния си Казанлък тя успя да влезе в местния парламент, макар тогава БСП да взе едва 4 места.

При ДПС в област Стара Загора феноменът 15/15 също задейства, като деветата в листата Елифе Кискинова получи 1199 гласа при необходими й 1137, за да измести втория Шендоан Халит. Партията на Ахмед Доган обаче ще вземе само едно място от Стара Загора и то се полага на водача на листата Халил Летифов, областен лидер на партията.

Явно, за да няма подобни изненади, от ГЕРБ се застраховава, като намериха предлог да извадят предварително 11-ия си от листата - агрономът от Братя Даскалови Спас Пеев, щом на партията се падна номер 11 в интегралната бюлетина. По тази причина кандидатите на ГЕРБ в област Стара Загора бяха с номера от 1 до 10 включително и от 12 до 22-и.

Актьорът Иван Матев, известен повече като Супер Любо от участието си в популярна телевизионна реклама, който игра като независим кандидат на тези избори, взе едва 573 гласа, което се равнява на 0,66%.

Основните партии в област Стара Загора се подредиха точно така, както и на национално равнище. Първи са ГЕРБ с 34,14 процента от гласовете. Втора е БСП с 30,69 процента, трети са Обединените патриоти, които получават 9,89 процента. ДПС е на четвърто място с 7,80 процента. Ако зависеше от избирателите в областта, партия Воля щеше да остане извън парламента "на косъм", защото тук тя има точно 3,99 процента от действителните гласове.

Феноменът 11/11 е пренаредил листите на ГЕРБ и в два от софийските многомандатни избирателни района. Пренареждането чрез преференции не засяга водачите на листите на ГЕРБ в 24-ти и 25-ти МИР в София, а поставените на второ място кандидати, сочат неофициални данни.

Според тях в 24 МИР в София единадесетият в листата на ГЕРБ Борислав Борисов измества втория - бившия конституционен съдия Георги Марков. Борисов, който е под номер 11, какъвто е и номерът на ГЕРБ в бюлетината, е получил над 4500 преференции, а Марков - 1259. За пренареждане на кандидатите в листата са нужни 7% от действителните гласове за съответната листа.

Разместване има и в листата на ГЕРБ в 25-и МИР. Там отново единадесетият - Христо Гаджев мести вторият - министърът на енергетиката в кабинета "Борисов 2" Теменужка Петкова. Гаджев има 5591 преференции, а Петкова - 484. Петкова обаче е и водач на листата на ГЕРБ в Търговище.

При официалното разпределение на мандатите ще стане ясно дали въпреки разместването Петкова и Марков влизат в парламента.


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
4
 
! Отговори
Иван преди 1 година
А защо в заглавието липсва 11/11? И там е толкова масово, колкото и 10/10. Май не спираме да манипулираме?
29
3
 
1
 
! Отговори
Елементарно 11/11 преди 1 година
Българина не е прост, както си мислите. Просто не иска да гласува за наредените по такъв начин пионки и дава шанс на хората без връзки. По този начин се изразява протест и нежелание да се участва в "политически" схемички.
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Георги Марков изместен от ,,феномена,, преференции .11/11 изхвърлил бившия кадър на ДС.
Ето че имало положителен ефект от тези ,,феноменални,,преференции.
27
1
 
18
 
! Отговори
45718 преди 1 година
Преференцията не е феномен. Феномен е НЕГАМОТНОСТТА.
26
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Tova ne e fenomen. Tova e kapaciteta na balgarina
25
0
 
3
 
! Отговори
До Ангел преди 1 година
Идеята ти е много добра, но как членовете на секции ще броят бюлетините. Колко случая имахме на неграмотни членове на секция.
24
0
 
4
 
! Отговори
Aнгел преди 1 година
Никакъв гений не съм!!!
Това го пиша редовно при избори по форумите.Ама ако ти познаваш някой политик,му препрати идеята,авторски не искам:-)))
Аз за съжаление или не такива познати нямам!
Поне популяризирайте идеята и вие по форумите,и на това ще съм доволен!!!!
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ангел, ти си гений, съвсем сериозно, това ще направи копуване на гласове безмисленно.
22
1
 
0
 
! Отговори
Мехмед сере мед преди 1 година
До Анонимен

Кападжъ, кападжъ, ормундиллар бу пишлядиняс.
Манчестър Юнайтед бубиля пишкялдин.
Хайде холан бе джанъм.
21
3
 
5
 
! Отговори
www преди 1 година
До Ангел

Много добра идея! Но както и да е - в момента виждаме какви хора като образователен ценз гласуват за БСП и ГЕРБ. Когато се направят детайлни анализи на този феномен, ще се види, че ДПС има доста по-грамотен електорат от привидното към този момент, при това там говорим за хора, които не говорят добре нашия език. И нямам предвид само лидерът им КарадаЙЪ или както там се пише фамилията му.
20
0
 
46
 
! Отговори
Ангел преди 1 година
От години пиша по форумите:
Да няма номера за партиите.
Бюлетините да се печатат в различни варианти,с разбъркано подреждане на партите.
Дребна хватка,а реално се въвежда ценз за грамотност
19
0
 
17
 
! Отговори
ха ха хааа преди 1 година
Толкова им е мозъка на мутраците, бъркат номера на партията с номера на кандидата!
18
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бате, айде, кабинето готов ли е, давай да управляваме. Оставката кога ще я даваш - май месец, или ще чакаш есента. Ама внимавай - процентите само падат, вече няма къде повече да падат...
17
1
 
21
 
! Отговори
Ужас.... преди 1 година
Явно изборите са прекалено сложни за чалгаризирания електорат.
Честити да са им новите депутати!
16
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, поне нищонеставащият Георги Марков няма да е в парламента !
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АМИ И ЧЕРВЕНИТЕ КАТО ФЕРБ ПЛОВДИВ!!!11/11 МНОООГО УМНИ!!! ЧЕТИ СЛЕДВАЩА СТАТИЯ!!!
14
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обаче прочетохте ли в статията, че в Стара Загора Герб са махнали 11-тия кандидат от листата, защото съвпада с номера на парията и номерата са били от 1 до 10 и от 12 до 22? Малко акъл имат, ама навреме им е дошъл, сега всички партии ще започнат да правят така.
13
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Червените шушумиги май забравиха 15/15 миналия път :)) изпратиха ония психично нестабилен комуняга в ЕП.
12
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 3

"Вожда" има има защитена дисертация. С една книга едвали ще стане. Ти колко си прочел? 2?
11
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българина е прекалено глупав за мажоритарен вот.