Мажоритарно ли? 10/10 и 15/15 масово пренареждат листи

Михаил Христов, Георги Марков, Теменужка Петрова – прередени
27 мар 2017 19:00,
38
Мажоритарно ли? 10/10 и 15/15 масово пренареждат листи
Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

Феноменът "преференция" се изяви и на тези избори. 10/10 пренарежда листата на БСП в 25 МИР в София. Така вторият в листата на БСП Михаил Христов е изместен от поставения на десето място Николай Цонков, сочат неофициалните резултати.

За пренареждане на листата е нужно даден кандидат да е получил 7% преференции от действителните гласове за съответната листа. Цонков, който е на десето място - номерът на БСП в бюлетината, е получил 3 624 преференции. Параолимпиецът Михаил Христов, който е втори в листата след лидера на БСП Корнелия Нинова, пък има 301 преференции.

Дали Христов влиза в парламента въпреки разместването ще стане ясно при обявяването на окончателното разпределение на мандатите, пише "24 часа".

Сходна е ситуацията и в Стара Загора. Там десетата в листата на БСП в 27-и старозагорски многомандатен район Донка Симеонова от Казанлък ще бъде депутат в 44-ия парламент, след като измести втория Георги Гьоков с помощта на преференции. За да надхвърли 7-процентовата бариера, тя трябваше да вземе поне 4474 гласа, а е получила цели 4596.

Тепърва в столетницата ще анализарат дали успехът на бившия шеф на Регионалния инспекторат по образованието в Стара Загора Донка Симеонова се дължи на съвпадението на нейния номер в листата с номера на партията й в интегралната бюлетина според жребия на ЦИК, или успехът й е заради опита на кандидатката с преференциите - като осма в червената листа на местните избори през 2015 г. в родния си Казанлък тя успя да влезе в местния парламент, макар тогава БСП да взе едва 4 места.

При ДПС в област Стара Загора феноменът 15/15 също задейства, като деветата в листата Елифе Кискинова получи 1199 гласа при необходими й 1137, за да измести втория Шендоан Халит. Партията на Ахмед Доган обаче ще вземе само едно място от Стара Загора и то се полага на водача на листата Халил Летифов, областен лидер на партията.

Явно, за да няма подобни изненади, от ГЕРБ се застраховава, като намериха предлог да извадят предварително 11-ия си от листата - агрономът от Братя Даскалови Спас Пеев, щом на партията се падна номер 11 в интегралната бюлетина. По тази причина кандидатите на ГЕРБ в област Стара Загора бяха с номера от 1 до 10 включително и от 12 до 22-и.

Актьорът Иван Матев, известен повече като Супер Любо от участието си в популярна телевизионна реклама, който игра като независим кандидат на тези избори, взе едва 573 гласа, което се равнява на 0,66%.

Основните партии в област Стара Загора се подредиха точно така, както и на национално равнище. Първи са ГЕРБ с 34,14 процента от гласовете. Втора е БСП с 30,69 процента, трети са Обединените патриоти, които получават 9,89 процента. ДПС е на четвърто място с 7,80 процента. Ако зависеше от избирателите в областта, партия Воля щеше да остане извън парламента "на косъм", защото тук тя има точно 3,99 процента от действителните гласове.

Феноменът 11/11 е пренаредил листите на ГЕРБ и в два от софийските многомандатни избирателни района. Пренареждането чрез преференции не засяга водачите на листите на ГЕРБ в 24-ти и 25-ти МИР в София, а поставените на второ място кандидати, сочат неофициални данни.

Според тях в 24 МИР в София единадесетият в листата на ГЕРБ Борислав Борисов измества втория - бившия конституционен съдия Георги Марков. Борисов, който е под номер 11, какъвто е и номерът на ГЕРБ в бюлетината, е получил над 4500 преференции, а Марков - 1259. За пренареждане на кандидатите в листата са нужни 7% от действителните гласове за съответната листа.

Разместване има и в листата на ГЕРБ в 25-и МИР. Там отново единадесетият - Христо Гаджев мести вторият - министърът на енергетиката в кабинета "Борисов 2" Теменужка Петкова. Гаджев има 5591 преференции, а Петкова - 484. Петкова обаче е и водач на листата на ГЕРБ в Търговище.

При официалното разпределение на мандатите ще стане ясно дали въпреки разместването Петкова и Марков влизат в парламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мажоритарен кандидат е Марешки и това е ,,добрия" вариант, ако такава ви е идеята за мажоритарен избор...хак да ви е !
8
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преференцията е едно от малкото смислени неща в изборнията ни закон, така симпатизантите на партиите могат да пренареждат партийните листи, но както става ясно необразовани екземпляри няма как да се справят. А необразованите като процент от населението стават все повече.
7
4
 
5
 
! Отговори
Днес нищо не разбира преди 7 години
Ролята на мажоритарния вот не е да има многомандатни райони, а да има 240 едномандатни, тогава ако има 5 партии то в бюлетината ще има 5 места за Х и няма да има преференции, много по-разбираемо е, а и ще се спрат да слагат непопулярни хора в листите, защото тогава те ще са неизбираеми.
6
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От 18 до 38% ще поскъпнат на парното и топлата вода в различните градове от 1 април. Това става ясно от доклад на експертите на КЕВР за проект на цените на топлинната енергия и на тока, произведен от топлофикациите, публикуван в първия ден след изборите,.....а честито!
5
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Неграмотните и нищо неразбиращите за какво и кой се гласува, слагат хиксче на номера, който предварително им е показан и после виждат на друго място пак същия номер и там слагат хиксче, за да се презастраховат и да са им заслужени парите.
4
6
 
4
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Простотиите на цик ако този номер отсъства от листата няма проблем и случайни екземпляри да се уреждат няма да става
3
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При всички партии го има това, поне е весело!
2
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Такова е качеството на мат'риала - неграмотни и прости.
1
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Такова е качеството на законите- ***.