На следващия ден: 12 не/възможни коалиции

Сценариите - 6: Кабинет на ГЕРБ, на БСП, на Патриотите, нови избори
27 мар 2017 07:00,
138
На следващия ден: 12 не/възможни коалиции
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

12 са математически възможните управленски коалиции според резултата от вчерашните предсрочни избори. Степента на вероятност обаче на всяка от тях е различна.

Данните от изборите засега очертават 6-партийно Народно събрание - двете големи партии ГЕРБ и БСП, следвани от "Обединени патриоти", ДПС и партия "Воля" на Веселин Марешки.

В парламента най-вероятно отново ще бъдат и реформаторите като коалиция РБ – Глас народен.

Още по темата

Трансформирани в мандати процентите от изборите изглеждат така: ГЕРБ - 88 места, БСП - 79, ОП - 24, ДПС - 25, "Воля" - 13, РБ - 11.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече обяви, че ще се нагърби със задачата да състави правителство. Броят на депутатите му обаче не е достатъчен, за да може да управлява сам, пресмята "24 часа".

Какви са възможните коалиции, ако и РБ е в парламента?

ГЕРБ + ОП + РБ – управляващата коалиция от миналия мандат, която имаше мнозинство и в Народното събрание.

ГЕРБ + Обединени патриоти + "Воля" - макар и да съществува теоритично като възможност, такава коалиция трудно би се съставила. Самият Борисов даде да се разбере преди изборите, че не би управлявал с Марешки.

ГЕРБ +Обединени патриоти + ДПС . И тази коалиция е математически възможно, но трудно би се осъществила политически. Въпреки че преди изборите Ахмед Доган даде заявка за участие в патриотична коалиция, Борисов вече изключи движението му като възможен партньор след изборите.

Парламентарно мнозинството излиза като механичен сбор и при формули:

ГЕРБ + ДПС + РБ
ГЕРБ + ДПС + "Воля"
ГЕРБ + Воля + РБ.

Тези варианти изглеждат взривоопасни, но не и невъзможни.

Съществува и сценарий Борисов да не търси коалиция, а да оглави правителство на малцинството, както го съветва Георги Марков. Аргументът му е, че Мариано Рахой в Испания управлява 2 мандата с правителство на малцинството без особени трусове.

Така управлява и Борисов от 2009 до 2013 г., но имаше 117 депутати. Сега са по-малко и при този сценарий властта ще е крехка и изборите ще чукат всеки ден на вратата.

Ако ГЕРБ не успее да състави коалиционно мнозинство, рулетката ще се завърти отново и стига до БСП.
Социалистическата партия вече обяви, че ще положи усилия да направи правителство. Кои са възможните червени коалиции:

БСП + ОП +  "Воля".

Възможна, но трудно постижима коалция. Макар Нинова вече да посочи, че би се коалирала с Обединените патриоти, а Марешки – с БСП, соцлидерката вече даде да се разбере, че не би управлявала с "Воля".

БСП + ДПС + "Воля"

И това е математически възможен, но трудно постижим вариант, заради отказа на БСП да прави отново коалиция с ДПС.

БСП + ОП + ДПС

Само в краен случай БСП ще играе с ДПС. Не само защото едва 13% от социалистите искат близост с партията на Ахмед Доган. Просто Нинова не иска да повтаря грешките на Станишев и Миков.

Колкото до вариантите

БСП + ОП + РБ и
БСП + ДПС + РБ,

те съдържат взривоопасни съставки и едва ли са възможни.

ГЕРБ + БСП

Този вариант винаги е изглеждал малко вероятен. След изказването на Корнелия Нинова от снощи обаче той вече е невъзможен.

Ако първите две сили не успеят с кабинет, съществува вариант за експертно правителство с мандата на трета политическа сила. Най-вероятно президентът Румен Радев не би посочил ДПС и "Воля" като мандатоносители и правото да редят правителство ще получат патриотите.

Те вероятно ще опитат да направят правителство. То задължително ще е с гръмко заглавие – на спасението, съгласието, достойнството. Теоретично е възможно такъв кабинет да се създаде.

Последният сценарий е нови избори - независимо дали след извъртане на парламентарната рулетка, или ако Борисов приеме съвета на кандидат-депутата от ГЕРБ Георги Марков партията веднага да напусне парламента, ако не се приемат мажоритарните избори. В този случай екипът на Герджиков ще продължи да подготвя председателството, а партиите пак ще правят избори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още по темата: БСПизбориГЕРБкоалиция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
5
 
1
 
! Отговори
!!! Червени агенти? преди 7 години
Радан да подава оставка и да поиска официално извинение от Москов, защото се случи точно каквото го предупредиха. На цяла България беше ясно, че няма да влезе в парламента само на него не. Политически талибани 25 години настъпват една и съща мотика и убиват дясното. Действат направо като внедрени агенти на БСП и Кремъл,показват крайните практически резултати. Пък може и да са!? Лакърдиите които разтягат може и да са за камуфлаж! Без Костов по костовски!
92
3
 
2
 
! Отговори
до 96 преди 7 години
Червенио *** сам се затапи с този цитат на Гьоте, нали.
91
4
 
5
 
! Отговори
111 преди 7 години
До Анонимен 90Да бе,"млади хора"!Много ви се ще,ама няма начин!А що се отнася,че "простака е непобедим" много грешиш!Победени сте,ама още не го знаете!И не цитирай "класовия враг"Гьоте,цитирай Ленин,Маркс и Пол Пот,те са ваши!
90
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 93 аххаахххахахТози звук ли издаваш по време на "евроатлантическата игра" ?
89
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обаянието, енигмата и заряда на на мероприятието" избори" ще се изчерпа, поради простата причина, че всяко нещо, което го правиш много пъти и не води до желания резултат, разочарова и се обезсмисля като средство за решавате на проблем.Така че давайте, правете избори..все едно да се опитвате да рушите стена с глава и да сменявате главите, докато успеете)))
88
10
 
8
 
! Отговори
аххаахххахах преди 7 години
хахахахахахахахаха "че за БСП гласуваха много млади хора, които искаха"демек децата на дъртите мур.зилки. това са младите коп.ро.филчета хахахахахахаахалягай долу КАЗАХ !!!! хахахахаха седнахме ви на лицата и ви унижихме за поредеб път чугунени тикви. УМНИТЕ И КРАСИВИТЕ ПОБЕДИХА !!!!!!!!! :))))))) хахахахахаха
87
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
преди нещата да тръгнат на добретрябва да стане много злевече иматъе увеличени местни данъци по препоръка към кметовете от Бойкоочаква ни гръцки сценарий от ГЕРБнови непосилни дълговеувеличени ток, вода,газ, хлябпродължаващо крадене в саниранетослед приключване на 2 млрд.задължително самоучастие на санираните,което ще откаже много от тяхи ще си платят неустойките
86
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 86Другарю злобен червен ***, народа го наричаше умен и мъдър когато гласува за Радев да стане Президент , а сега е *** , защото не гласува за БСП . Каква промяна ще прави Нинова , която е бивша СДС-арка и корумпирана приватизаторка . Отврат.
85
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искам да кажа на герберите да попрочетат някоя книжка , че освен думата червен *** друга не знаят . Трябва да са наясно, че за БСП гласуваха много млади хора, които искаха промяна . Е, не се получи за жалост . Както казва Гьоте "Простака е непобедим"
84
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Реформатолриет съспиха страната и им се върна. Кукувицата кунева съсипа Аец Белен, земеделие, образование. наглостта на Москов и алчността на реформаторите - с 350 000 души - 7 министерства - нямаше граници. Реформи не се случиха, но "паничката" паничката им се услади а вътершните ежби допълнителон ги унищожиха.Жалко че не влезе Да България, много млади хора са го подкрепили. Огромен вот извън България в София е трета сила с 10 процента
83
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, прав си . Няма да има правителство на БСП и ОП -пак не им стигат хората за мнозинство. Няма да се ядосвам повече . Ще гледам ББ как ще погуби страната
82
12
 
7
 
! Отговори
Разпра ги отново преди 7 години
Комунистическата наглост и ламтеж за нови грабежи беше прегазена за пореден път. Останалите десни да благодарят на Бойко, че за пореден път го нахендри на червените, докато те самвлюбено си лъскат бастуните пред огледалото.
81
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
малко комбилнации- Патриотит и Герб 123 детпутатиДПС и Герб - 122 депутати - и висока обществена нетърпимостГерб и марешки - 95 депутатиБСп и патриоти - 111 депутатиБСП и ДПС - 110 депутати
80
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На всички българи които имаха надежда за промяна(не говоря за БСП) и гласуваха за това.....съжалявам сънародници, вижда се че голяма част от народа е изключително *** и зомбиран за да иска да подобри собственния си живот. А на тези които за трети път си избирате любимият Бойко, затворете си устите следващите 4 години, защото ще имате това което искате. Ще си бъдете последни по всичко, но вече не Бойко а вие ще сте си виновни. Честит да вие за трети път
79
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
83 - и като ги подкрепят - какво? 111 депутата патриотите и БСП. А коалиция БСП- ДПС- патриоти е изключена. марешки пък е човек на Бойко. Нямат достатъчон хора, какъв е смисълът? нови избори?
78
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
грамотните българи зад глранци са вкарали с почти 10 процента ДОСТ.
77
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Патриотите имат много по общо като виждания със БСП и би трябвало тях да подкрепят,а не герб . Герб ще ни закопае .
76
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вече е ясно, че РБ няма да е в парламента. Мареки не е достътачен на Борисов, съюз с ДПС ще го стопи наполовина. Остава вариант Герб - патриоти - 123 дуепуатити (патриоти - БСП - 111 депутати). Патриотите ще търсят европейска легитимация и вероятон министерства, Борисов ще трябав да обяснява, че не е фашист, но и двете партии ще изгубят проценти оттук наттък.
75
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Леле..е..е червения *** в безсилието си пише само глупости. Спри се бе другарю , изтрезней и помисли ако можеш да мислиш . БСП никога няма да управлява България , защото народа не я иска тази терористична партия .
74
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как ми се иска тия, които се радват на това статукво да се изпарят, на тяхно място да си дойдат грамотните българи зад граница. Такава помийна яма като ГЕРБ няма, с много *** и още по-нагли хора, които си оправиха живота като станаха нейни членове. Е, да, обаче сега ще видим за кого бие камбаната... До няколко месеца ще си търсите работа и вие по автомивките, мързеливциии!!!