NYT: Българите все още виждат бъдещето си в ЕС

Бившият премиер на България е на път да се върне във властта
27 мар 2017 08:30,
42
NYT: Българите все още виждат бъдещето си в ЕС
Снимка: БТА

Бившият премиер на България е на път да се върне на власт, след като неговата десноцентристка партия спечели с неголяма преднина оспорваните избори. Това е знак, че българите все още виждат бъдещето си в Европейския съюз, пише в. "Ню Йорк таймс".

Официалните резултати ще бъдат обявени най-рано в понеделник, но изглежда, че бившият премиер Бойко Борисов ще състави ново правителство в България, най-бедния член на ЕС, вероятно в коалиция със съюз от по-малки десни националистически партии.

Социалистите, които се обявиха за по-тесни връзки с Русия и се зарекоха да блокират удължаване на санкциите на ЕС срещу Кремъл, не можаха да убедят достатъчно избиратели, че са най-добрата алтернатива и признаха поражението си, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Резултатът изглежда е разочарование за руския президент Владимир Путин, който се опита да използва разделенията в ЕС, за да засили влиянието на Русия, особено в страна като България, която беше един от най-близките съюзници на Съветския съюз.

Изборите се състояха в много трудно време за България, страна с 7,2 милиона жители, която е член на ЕС от 10 години и на НАТО от 13, но продължава да поддържа близки културни връзки с Русия, балансирайки между Изтока и Запада.

Разделенията в Европа за мигрантската криза и предстоящото излизане на Великобритания от Европейския съюз усложниха този баланс. Избирането на президента Тръмп, който отправи критики към ЕС и НАТО и изрази възхищение към Путин, засилиха предизвикателствата.

За някои избиратели Борисов ще има стабилизираща роля и няма да отчужди Русия, въпреки че предишното му правителство подкрепяше членството в ЕС и НАТО и санкциите срещу Кремъл.

В кампанията Борисов заяви, че е за по-прагматични връзки с Москва, изгодни и за двете страни, и се противопостави на флотилия на НАТО в Черно море, опасявайки се, че тя може да разгневи Москва, пише в заключение "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
7
 
! Отговори
Гробокопач преди 7 години
<html><body><!--StartFragment-->Гледам коментарите отдолу и навсякъде е огромното отчаяние от случилото се. Не се отчайвате, братя и сестри мои, вземете пример от герберите: хладнокръвни и безкрупулни, изцяло отдадени на светоусещането на своето его, машини за убиване. Такива трябва да бъдем и ние и малко повече от това, за да ги победим. Най-големият враг при нас, в конкретната ситуация, бе недоверието към идеята, че чрез БСП може да бъде спрян ГЕРБ, дори при тия, които са против ГЕРБ.
34
1
 
3
 
! Отговори
mda преди 7 години
Чудя се дали да не поискам извинение сега от тези списвачи тука дето само говореха какви чудеса и какви неща ни очаквали и тн... както гледам нищо не се променя така че господата тролчета (не казвам *** защото звучи внушително, тролчета щото са дребни и "сладки") може би е време да се извинят :)
33
5
 
5
 
! Отговори
as преди 7 години
абе не е много сигърно, като се вземе предвид ориентацията на следващите 3 партии след първата ... по - скоро вече не виждат бъдещето си там
32
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изборите минаха.Сега се очаква вдигане на цените,ток,вода ,парно ,горива.А след това на всичко останало.Ще се разчита на заеми ,защото Еврофондовете са до 2019г.
31
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АМА хайде да преведете цялата статия а????? ДА ВИДИМ КАКВО ПИШАТ ЗА БЪЛГАРИЯ, ЗАЩО ЛЕКО СТЕ ПРОПУСНАЛИ КАК Е ОПИСАНА ДЪРЖАВАТА А??? ЗАЩО? ХАЙДЕ ДА ВИДИМ КАКВО ПИШЕ NYT:"НАЙ БЕДНАТА СТРАНА В ЕВРОПА""НАЙ БЛИЗКИЯ СЪЮЗНИК НА СССР В МИНАЛОТО""Съмнителен Премиер бодигад на комунистическия лидер" и т.н.ЗАЩО СТЕ ПРОПУСНАЛИ ТЕЗИ НЕЩА? ОПИСАЛИ СА БЪЛГАРИЯ КАТО АФРИКАНСКА РЕПУБЛИКА, ЗАЩО ВИЕ СТЕ ГИ ПРОПУСНАЛИ КОЛКО РОЗОВО СА НИ ОПИСАЛИ А?????Защо ме изтрихте????
30
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Страх ме е за България. След толкова години на управление Борисов отново ще ни управлява, а като виждаме до къде стигнахме ще трябва да се готвим за по-лошо. Светът е на прага на нова финансова криза която може да ни съсипе.Давате ли си сметка,че сме я докарали до там,че може да ни съсипе всичко- голямо наводнение, земетресение от Вранча, нова война с албанците в Сърбия и т.н.От България започнаха да бягат вече и пенсионерите.
29
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борисов да каже колко струва на България, два пъти оставка и нови избори? Тези милиони за задоволяване на егото му, можеха да отидат при пенсионерите! Издръжката за 1 ден само на едното му куче е месечната пенсия на 12 пенсионери.
28
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 31 Тъмносините трябва да стегнат своите редици,ако искат да стоят добре на политическата сцена в БГ.
27
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българите никога вече няма да бъдат под руския гнет,въпреки желанието на проруските БСП и АБВ.Русия е гнездо на огромна корупция и пране на пари,в момента.
26
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стадото на слепите пастири - ето това са българите !
25
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
NYT - кой ви излъга така???
24
3
 
14
 
! Отговори
аз преди 7 години
Всички честни и умни хора избягаха навън Тук власт искат само тези които ще крадат и лъжат
23
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Социалистите, които се обявиха за по-тесни връзки с Русия и се зарекоха да блокират удължаване на санкциите на ЕС срещу Кремъл, не можаха да убедят достатъчно избиратели, че са най-добрата алтернатива ..че пyтин какъв е, че да окаже влияние върху резултата на бсп , нали е същият като тях - oлигapx и десен. левите избиратели да са прости, да са прости, колко да са прости, че да не "подушват" , че "совите не са това, което са".негласуващите вече са твърдо над 50% - жестока, ктатегорична цифра
22
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България си избра още една доза мизерия. Нищо ново. Просто още един разбойник в парламента. Новото правителство отново няма да избута мандата.
21
1
 
17
 
! Отговори
да преди 7 години
Който и да дойде на власт България се управлява отвън Отдавна свърши времето когато нещо зависеше от нас
20
0
 
14
 
! Отговори
Трол Горянин преди 7 години
Не е вярно , само половината българи виждат бъдещето си в ЕС , а другата половина - зад океана. От 20 съученици от средното ми образование повече от половината напуснаха бг, а другите правят планове за напускане.
19
3
 
25
 
! Отговори
да ама не преди 7 години
В близките 5 години България няма никакво добро бъдеще
18
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БЪлгария страна с населенмие 7.2 мил, ами отдавна не са толкова, бъдещето е в Европа- разбирай и тези малкото останали да се преселят там
17
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само в Радев ни е надеждата, на партийно ново гербавите са бетон чрез манипулации и купуване на гласове и през кметовете рабира се
16
6
 
24
 
! Отговори
алек преди 7 години
герб за пореден път доказаха че са безскрупулна машина за правене на манипулации