Още коментари: Победата на ГЕРБ отдалечава София от Кремъл

Кампанията била белязана от натиска на Ердоган, отбелязват в Испания
27 мар 2017 12:37,
50
Още коментари: Победата на ГЕРБ отдалечава София от Кремъл
Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов взе реванш за неуспеха на своя кандидат за президентския вот, като спечели парламентарни избори, в които залогът бе руското влияние в България, пише испанският вестник "А Бе Се".

Левицата се показа по-благоразположена към Кремъл, но победата на Борисов засега възпрепятства по-голямо сближаване с Москва, допълва испанското издание в статия, озаглавена "Парламентарните избори в България отдалечиха страната от орбитата на Русия".

Кампанията бе доминирана от популистка реторика и в последния й етап от пряк натиск на турския президент Реджеп Тайип Ердоган върху турското малцинство в България, пише в. "Паис". Социалистите се опитаха да затвърдят електоралния успех, пожънат от техния кандидат на президентските избори през ноември - бившия военен с проруски възгледи Румен Радев, който предизвика оставката на Борисов и свикването на предсрочни парламентарни избори. Въпреки че социологическите проучвания даваха изравнени шансове на ГЕРБ и БСП, партията на Борисов излезе победител, както на предишните три вота (2009 г., 2013 г. и 2014 г.)

Турция получи централна роля в последния етап на предизборната кампания. Вестник "Паис" пише, че правителството в Анкара се е опитало да повлияе на вота на етническото турско малцинство и на избирателите с двойно гражданство, живеещи в Турция. Служебното правителство обвини Анкара в опит да мобилизира гласове за партия ДОСТ, смятана от София за троянски кон на турските интереси в България, пише "Паис". Испанското издание припомня полемиката с експулсираните преди дни турски граждани, демонстрацията на ултранационалисти на границата и критичното изказване на Ердоган за натиска, който българските власти по думите му оказват върху гражданите си от турски произход.

Партията на бившия министър-председател Бойко Борисов спечели поредни парламентарни избори в България, но съставянето на третото му правителство вероятно ще е сложна задача, пише в. "Велт".

Това бяха третите избори за четири години в България. Много партии в най-бедната страна на Европейския съюз се опитаха да се харесат на избирателите, които се чувстват изоставени от общността. Освен бъдещето на ЕС сред основните теми в предизборната кампания бяха влиянието на Русия и Турция, както и въпросът за бежанците, отбелязва изданието.

Предсрочните парламентарни избори би трябвало да решат продължаващата от месеци политическа криза в България. С оставката на своето десноцентристко правителство през ноември 2016 г. по средата на четиригодишния мандат Борисов реши да играе на принципа "всичко или нищо" - и спечели, посочва в. "Ханделсблат".

Въпреки че Борисов не казва с кого иска да състави управляваща коалиция, очаква се ГЕРБ да се коалира с Обединените патриоти, които се наредиха на трето място. Възможността за "голяма коалиция" по германски модел е изключена, както дадоха да се разбере още през предизборната кампания Борисов и лидерката на социалистите Корнелия Нинова, чиято партия остана втора на изборите. Наблюдатели обаче допускат, че тези твърди позиции биха могли да се променят предвид напрежението със съседна Турция и бежанския проблем, изтъква изданието.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
12а преди 7 години
Аз питам високоинтелектуалния български избирател, дали му стана ясно къде отидоха гласовете от автобусите. Защото явно не са при ДПС, понеже за първи път са 4-та сила, още по-малко при ДОСТ. А, сега мили ми избирателю си спомни кой български политик поздравяваше турските войници с "Мерхаба аскер"!
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
спомням си миналия месец обещанията на герб , ние ако спечелим ще вдигнем веднага пенсиите и заплатите , айде сега да видим кой не си държи на обещанията
41
2
 
2
 
! Отговори
Бай Хой преди 7 години
Единственото което ми хареса от ББ е това като каза Черно море да е свободно от военни кораби на НАТО
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
samo tova li vie v soroskite prazni kratuni
39
0
 
4
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
кск пък от 3000 км тез испанци пък разбраха какво ще става в Бг. Или квот им изнася това си пишат.Аде ББ да събере мнозинство пък да видим....тоз газов хуб от де ще го захранва с газ от космоса ли...
38
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
пак ще копаме дъното.............и ще ближем евроамериканските п/ близалки
37
2
 
3
 
! Отговори
преди 7 години
NIE SME VINAGI S EVROPA, NO NIKOGA PROTIV RUSSIA !
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ЦЕНАТА НА ПРИРОДНИЯ ГАЗ РАСТЕ ЛИ, РАСТЕ. И НА ПАРНОТО СЪЩО ЩЕ ТРЪГНЕ НАГОРЕ.
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В края на вторият си мандат, Рейгън е бил вече със симптоми на Алцхаймер и пак е управлявал по-добри от тоя.
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
МАРЕШКИО ЕДВА СЕ ЗАДЪРЖА НА КЛОНА.КОЛКО БЪРЗО СЕ СТОПИ НАРОДНАТА ЛЮБОВ КЪМ НЕГО.
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ЦЕНАТА НА ГАЗА ЩЕ СЕ УВЕЛИЧИ С 30 %ПАРНОТО - СЪЩО!
32
8
 
9
 
! Отговори
пената преди 7 години
Българина иска в България всичко да се оправи с магическа пръчка,но това не става лесно.Когато хората на запад са градели държави,където има ред,закон и справедливост,когато са строяли магистрали и метро,когато са си блъскали главити,аджеба как тази кола да я направим по добра,как да си подобрим живота,България е била под руско робство и не се градеше нищо.Тъпчеше се на едно място,хапване,пийване,правим се че работим и живеем ден за ден с квото има.45 години не се наваксват ей така.
31
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отмяната на санкциите се отлага.
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Представяте ли си сега Нелия какъв разговор ще има с Решетников? Какво т'риене на сол ще има....
29
7
 
6
 
! Отговори
ZABLUJDAVATE SE: преди 7 години
BULGARIA NIKOGA NIAMA DA SE OTDALE4I OT RUSSIA, NIAMA SILA KOIATO DA RAZRU6I UVAJENIETO NA BULGARINA KAM RUSSIA. RUSIFILITE V BG SA 70 %, RUSOFOBITE V BG SA 30% PREDIMNO OT MALCINSTVATA, NARKOMANITE I ALKOHOLICITE - TOVA E FAKT !
28
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На следващите избори трябва да има германски и скандинавски партии. Аз за българи не гласувам, толкова алчни и бездарни политици бема никаде из Европа.
27
0
 
6
 
! Отговори
Мънго Джери преди 7 години
Тези избори - 1 Голямо Нищо срещу нЕкви 60 милиона!
26
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Парламентарните избори в България отдалечиха страната от орбитата на Русиякратко и ясно
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато Мохамед се отдалечава от Планината, Тя се приближава до него.
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Rusia pravi opiti da otglejda okopna kultura kato zareviza s satvornizi na kusi redove. Na dulgi ne se poluchava.Ot dogodini shte vnasya bejanzi sa tay rabota.