1 от 3: Борисов прави кабинет на малцинството?

Патриотите не се отказват: 300 лева минимална пенсия за всички
28 мар 2017 07:00,
160
1 от 3: Борисов прави кабинет на малцинството?
Снимка: Reuters

Във втория ден след изборите вариантите за съставяне на кабинет спадат до три. Един от тях е съставяне на правителство на малцинството.

Друга възможност е кабинет с Обединените патриоти, а трети – с "Воля", изброява наличните възможности вестник "Труд".

Вариантите за ново мнозинство и ново правителство спаднаха рязко след като в изборната нощ коалицията РБ-Глас народен изненадващо отпадна от сметките, тъй като изпадна от парламента.

Още по темата
В тази тази ситуация Бойко Борисов има три варианта за кабинет. Първият е да управлява самостоятелно, само с кадри на ГЕРБ.

Още в началото на годината бившият премиер даде да се разбере, че не му е чужда мисълта за кабинет на малцинството. Тогава той обяви, че предпочита да прави такова правителство отколкото да се съюзява с БСП.

Ако се спре на този вариант, цялата отговорност за управлението ще е на партията му. В този случай обаче Борисов няма да търпи упреци от своите, каквито често се чуваха в предишния мандат, че други формации във властта носят много негативи.

Възможно е да се състави правителство на малцинството и този вариант е бил обсъждан от ръководството на ГЕРБ.

При това положение Борисов ще трябва да разчита на тематични мнозинства за приемането на всеки закон. В този случай ДПС ще имат ключова роля.

Друг вариант е Борисов да състави самостоятелен кабинет с подкрепата на Обединените патриоти, които да не влязат в изпълнителната власт.

Хората на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов обаче продължават да поставят условията, които ги скараха с ГЕРБ в миналия мандат – увеличаване на пенсиите.

"Не е задължително да влизаме във властта. Държим в управленския план да бъдат включени няколко акцента от предизборната ни платформа – минималната пенсия да стане 300 лв., ограничаване на изборните секции в Турция само в посолствата и консулствата, продължаване на ревизията в енергетиката", коментира лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Подвариант на този вариант е Обединените патриоти да подпишат коалиционно споразумение с ГЕРБ и да получат определени министерства. Още от предишния парламент се говори, че Красимир Каракачанов има амбиции да оглави министерството на отбраната. Твърде възможно е на патриотите да бъде поверен председателския пост в парламента след като стана ясно, че Цецка Цачева няма да влезе в Народното събрание.

Явор Нотев е един от добрите варианти заради безупречната репутация на юрист. Освен това той вече има опит като зам.-председател на парламента.

Третият и най-малко възможен вариант е Борисов да покани и "Воля" да подкрепи управлението. Патриотите поне засега нямат нищо против партията на Веселин Марешки. Варненският бизнесмен заяви, че първо ще се срещне именно с патриотите.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
7
 
! Отговори
до 55 партия преди 7 години
Къде Сливен е изцяло ромски вилает - ти в Сливен бил ли си ? Има роми и те са на една страна, българите на друга. Иначе в кой град няма роми ?
58
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Единствения шанс е Бойко и Корнелия да си стиснат ръцете и да работят за, а не против България.
57
13
 
12
 
! Отговори
SS ДИНАСТИЯ преди 7 години
До 64Ти какво искаш *** да ти работи нормална работа? *** са мързеливи и крадливи като едно тъмно малцинство в България. Те са на принципа щом аз нямам значи и ти трябва да нямаш..... *** рубладжииски могат да работят на само ей тАкива работи, тролене, пропагандиране, крадене и тн....
56
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РЕАЛИСТАми най платени са тези дето " чукат по клавиатурите " и те честно си изкарват парите !Не те знам какво работиш, но явно не ще да е е честно .Много ти е размита представата за това .
55
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Eдинствената надежда ми е в Слави Трифонов - да успее да организира младите и да свали от власт тези мутри, мафиот и бизнесменчета, влезли в НС с единствената цел да продължат да крадат и забогатяват на гърба на народа.Защо никъде не се казва, че така нареченета Ограда се строи от фирми на Валери Симеонов, за което Борисов му плаща петорна цена на километър, но забележете не от собствените си пари, а от парите на ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ.
54
0
 
7
 
! Отговори
Gaskoing преди 7 години
До Анонимен 75: И водата
53
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия антибългари наистина ли ще увеличат цените на тока и парното ?
52
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този от Банкя е изтрещел.
51
1
 
21
 
! Отговори
Gaskoing преди 7 години
Това избори ли бяха..? Колко реално процента гласуваха? имаше ли 50 процента?
50
1
 
13
 
! Отговори
Всяка година преди 7 години
си му е милиард в сметката. Колкото и време да остане на власт, все е на далавера.
49
3
 
23
 
! Отговори
До 64 преди 7 години
Ти си едно от доказателствата, че в главата си имаш семки и бонбонки, ждрольо! Обедняване, крадене и лъжи, геноцид за българина. И сега какво, БиБитко ще те компенсира при жестокото поскъпване? Му-ха-ха, блажени са вярващите и тяхно е царството небесно! След края на третото управление на Мозъка от Банкя, тук ще останат само ромове, умиращи пенсионери и неграмотни младежи. Щастлив живот те чака!
48
3
 
5
 
! Отговори
БЪЛГАРСКИЙ преди 7 години
До Хитър Петър Патриотите кратко и ясно са заявили, че ще оправляват само с български партии. Казаха, че независимо дали това ще са ГЕРБ или БСП стига да стигнат до еднакви програми.С ДПС никога няма да са в коалиция.
47
0
 
4
 
! Отговори
Гражданин преди 7 години
Абе колко сте вие от ***-ФАКУЛТЕТА в ШУМЕН?Все еднакви са ви постовете.Не ви ли учат малко по интилегентно да плюете.
46
2
 
19
 
! Отговори
Баба от село преди 7 години
Ей ти, анонимен 49. Що не си затвориш устата. Щял да се кефи ако Ердоган откъсне парчета от земята ни. Каква майка те е раждала бе *** без роден? Щом пишеш на български, значи си учил в нашите училища. Срам за родители и учители . Я да си събираш скъсани те дрипи и да те няма от Родината ни. Друга земя раздавай! НИЕ НАШАТА ЗЕМЯ НЕ СИ Я ДАВАМЕ. ДА ГО ЗНАЯТ ВСИЧКИ. Кръв се е ляла за тази земя и ако трябва пак ще се лее. Ердоган си има достатъчно . Да не бара нашата че ще му изсъхнат ръчички
45
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не бих казал глупави но определено немислещи са тези които се вързаха на Мутрагена и Му гласуваха. Имал харизма, бил такъв или онакъв. Едно знам от това което сътвори за българина, жестоки ограбване, лъжи, невероятно забогатяване, около 15 МИЛИАРДА по негови сметки. А патриотите ще му полегнат, защото ще им отклони от парите които ежедневно му се доставят и ще слушкат. Така направи и при второто управление. Днес излиза огромно поскъпване! Кай ще живеем господа, още по-бедни май? Да ви е честито!
44
13
 
5
 
! Отговори
РЕАЛИСТ преди 7 години
ЯВНО СА ОСТАНАЛИ РУБЛИ СЛЕД ИЗБОРИТЕ - И КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ *** СИ ЗАРАБОТВАТ НОВИ КОМИСИОННИ !ВМЕСТО ДА ЧУКАТЕ ПО КЛАВИАТУРИТЕ - ИДЕТЕ ДА РАБОТИТЕ И ЧЕСТНО ДА СИ ИЗКАРВАТЕ ПАРИТЕ !
43
2
 
16
 
! Отговори
Хитър Петър преди 7 години
Така наречените патриоти пак ще са патеричка на ГЕРБ. Защо изобщо се наричат патриоти и националисти, като самите те си признаха, че са готови да управляват както с леви, така и с десни, а също и с 2-те турски партии? Това са псевдо патриоти.
42
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До СТРAНДЖAТAКато сте за него,защо плевенския травестит го изоставихти е Странджа?
41
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Два месеца не бяха достатъчни да разберат хората - можете без ТИКВАТА и е по добре !
40
4
 
24
 
! Отговори
чичо Любо преди 7 години
Терминал 2 започва все повече и повече да ми харесва