1 от 3: Борисов прави кабинет на малцинството?

Патриотите не се отказват: 300 лева минимална пенсия за всички
28 мар 2017 07:00,
160
1 от 3: Борисов прави кабинет на малцинството?
Снимка: Reuters

Във втория ден след изборите вариантите за съставяне на кабинет спадат до три. Един от тях е съставяне на правителство на малцинството.

Друга възможност е кабинет с Обединените патриоти, а трети – с "Воля", изброява наличните възможности вестник "Труд".

Вариантите за ново мнозинство и ново правителство спаднаха рязко след като в изборната нощ коалицията РБ-Глас народен изненадващо отпадна от сметките, тъй като изпадна от парламента.

Още по темата
В тази тази ситуация Бойко Борисов има три варианта за кабинет. Първият е да управлява самостоятелно, само с кадри на ГЕРБ.

Още в началото на годината бившият премиер даде да се разбере, че не му е чужда мисълта за кабинет на малцинството. Тогава той обяви, че предпочита да прави такова правителство отколкото да се съюзява с БСП.

Ако се спре на този вариант, цялата отговорност за управлението ще е на партията му. В този случай обаче Борисов няма да търпи упреци от своите, каквито често се чуваха в предишния мандат, че други формации във властта носят много негативи.

Възможно е да се състави правителство на малцинството и този вариант е бил обсъждан от ръководството на ГЕРБ.

При това положение Борисов ще трябва да разчита на тематични мнозинства за приемането на всеки закон. В този случай ДПС ще имат ключова роля.

Друг вариант е Борисов да състави самостоятелен кабинет с подкрепата на Обединените патриоти, които да не влязат в изпълнителната власт.

Хората на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов обаче продължават да поставят условията, които ги скараха с ГЕРБ в миналия мандат – увеличаване на пенсиите.

"Не е задължително да влизаме във властта. Държим в управленския план да бъдат включени няколко акцента от предизборната ни платформа – минималната пенсия да стане 300 лв., ограничаване на изборните секции в Турция само в посолствата и консулствата, продължаване на ревизията в енергетиката", коментира лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Подвариант на този вариант е Обединените патриоти да подпишат коалиционно споразумение с ГЕРБ и да получат определени министерства. Още от предишния парламент се говори, че Красимир Каракачанов има амбиции да оглави министерството на отбраната. Твърде възможно е на патриотите да бъде поверен председателския пост в парламента след като стана ясно, че Цецка Цачева няма да влезе в Народното събрание.

Явор Нотев е един от добрите варианти заради безупречната репутация на юрист. Освен това той вече има опит като зам.-председател на парламента.

Третият и най-малко възможен вариант е Борисов да покани и "Воля" да подкрепи управлението. Патриотите поне засега нямат нищо против партията на Веселин Марешки. Варненският бизнесмен заяви, че първо ще се срещне именно с патриотите.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
5
 
25
 
! Отговори
партия преди 7 години
Герб води политика на геноцид срещу белите жители на България. Московски и Танева - роми, Борисов с тоя цвят и той не е ясен. Скок на парно, ток, вода. Не съм от БСП, дори не ги понасям. Комунистите от дпс и герб ще довършат държавата до 5 години. За двете партии гласуваха и повечето роми. Защо не покажат разбивка по общини да видите какво е положението - Плевен, Лом, Монтана, Ловеч, Сливен -вече изцяло ромски вилаети. България е мъртва. Само още си мислим, че е жива.
38
6
 
11
 
! Отговори
Хитър Петър преди 7 години
Влязоха провалилите се политици и партии. Аз не гласувах, всички са пълни ***.
37
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако съм на мястото на Волен , ще направя луд банкянския ***. В кайна сметка, Сидеров излезе прав за всичко, за което го плюха.Сега борисов му е в кунките, дано се възползва от предимството
36
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе що мълчите за новите цени на газа и парното от първи април.Аз пък ще се кефя вече на всички беди,които предстоят да се случат на тоя опростачен робски народ.Той това заслужава.И ми простете глупостта,която ще изрека,но с нетърпение чакам момента,в който Ердоган ще си вземе Кърджали и Родопите.
35
10
 
4
 
! Отговори
БЪЛГАРИН 1 преди 7 години
Сега ГЕРБ трябва да докажат,че найстина могат да управляват като го направят самостоятелно - ако Управленската им Програма е добра и в интерес наХората няма да има проблеми.Е ще видим дали им стиска и дали найстина са голямата работа !
34
6
 
10
 
! Отговори
БЪЛГАРСКИЙ преди 7 години
ГЕРБ и Бойко трябва да им се молят на колене на Патриотите да им са коалиция, защото заслугата ДОСТ да не влезе в парламента беше изцяло на Патриотите!!!
33
7
 
4
 
! Отговори
морето преди 7 години
До Анонимен напълно си прав.! А освен това като ще вдигаш минималните пенсии, другите , например-350 лв. какво ще правят- това е една лавина с много лоши последствия.
32
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В настоящата обстановка сички кандидат - депутати се стремят да бъдат в опозиция!На всички им е ясно,че САЩ и ЕС вече нямат пари за БГ и ще бъдат само на заплата!Още през 2013 г ББ разбра положението и се опита да се измъкне с "цените на тока",но не му "разрешиха"!Пак се опита- покрай президентските избори-но "некои" пак не му разрешават-затова Корнелия ходи в САЩ...Мъка,мъка!Кой каквото е надробил- ще трябва да го изсърба докрай!Защо ли Тръмп е поискал от Меркел да върне 300 млр долара?
31
0
 
4
 
! Отговори
Хохо преди 7 години
На кое от двете малцинства?
30
0
 
16
 
! Отговори
Ач преди 7 години
Петрола пак е 50$ а цените пак скачат парадоксите на България....Като феномена 10/10 и тнт...
29
0
 
21
 
! Отговори
Шах и мат преди 7 години
Бойко предизвика тези избори и ние платихме милиони само за да начеша огромното си его.Сега обаче ще му е много по трудно.Ако направи кабинет на малцинството всичките негативи ще се струпат върху него и народът най-после ще го изгони с камъни за винаги.Ако се съюзи с патриотите трябва да си плюе в сурата и да се води по тяхната ***.А и в Брюксел мразят патриоти,обичат триполови евроатлантици.И пак БСП и ДПС ще влияят на гласуванията.
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не беше отдавна времето на едноличния режим, дълъг и успешен . Дерзай българино, подобрявй, че Северна Корея напредва .
27
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато намериш пари, тогава вдигаш пенсии, а не само да приказваш предизборно.Работещите у нас са малко, повечето ги осигуряват на минимална заплата, укриват се данъци - е как ще има високи пенсии бе ?!Как ще има за болните и гладните ?!Тия дето се наричат Патриоти са едни смешници.
26
0
 
13
 
! Отговори
Ало-измамник преди 7 години
Вдигнете пенсиите, че хората нямат пари бе! Вчера едвам съм намерил един дядо да метне десет хилки.
25
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прочети програмата на ГЕРБ и БСП и ще получите КОМУНИЗЪМ в демокрацията . В 44 парламент няма дясна партия . 2009 г. Б.б. обеща да построи АЕЦ Белене !. Прочети............
24
30
 
5
 
! Отговори
ГЕРБ forever преди 7 години
Да пожелаем на г-н Борисов крепко здраве и дълги години да ни радва начело на държавата ни опоскана от червените бандити!
23
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Патриотите не се отказват: 300 години минимална пенсионна възраст за всички.
22
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ФактологЯвно гепаджийте сте притесненни - този скок се налага защото предния път декември булгаргаз посискаха 10-15% увеличение на оня *** иван иванов ги отряза и сега ще се плати цената!
21
18
 
7
 
! Отговори
Фактолог преди 7 години
Другаре, за тоя шоков скок се заговори цял месец преди изборите и ако се случи, вина ще има правителството на Герджиков, избрано лично от Зеления Чорап Радиф - защото както виждате ново правителство още няма, а може и да не се случи изобщо. Може и Бойко да не е премиер изобщо, и да връчи мандата на ***. Тогава тя ли ще е виновна, м? Само питам де, знам че нямате мозъчни клетки за мислене, само опорни точки да запомняте и повтаряте
20
14
 
1
 
! Отговори
е смятай всичко де преди 7 години
До 16Я сметни сега колко имат вашите червени бабички, селинджърите и троловете - всичката гмеш дето гласува за БСП? ГЕРБ 16%, разбрахме, дай да видим сега вашето доверие, дето "народа" (ах, как я обичате тая думичка и да пишете от нейно име), та да видим вие какво доверие в % имате на "народа" :)))