1 от 3: Борисов прави кабинет на малцинството?

Патриотите не се отказват: 300 лева минимална пенсия за всички
28 мар 2017 07:00,
160
1 от 3: Борисов прави кабинет на малцинството?
Снимка: Reuters

Във втория ден след изборите вариантите за съставяне на кабинет спадат до три. Един от тях е съставяне на правителство на малцинството.

Друга възможност е кабинет с Обединените патриоти, а трети – с "Воля", изброява наличните възможности вестник "Труд".

Вариантите за ново мнозинство и ново правителство спаднаха рязко след като в изборната нощ коалицията РБ-Глас народен изненадващо отпадна от сметките, тъй като изпадна от парламента.

Още по темата
В тази тази ситуация Бойко Борисов има три варианта за кабинет. Първият е да управлява самостоятелно, само с кадри на ГЕРБ.

Още в началото на годината бившият премиер даде да се разбере, че не му е чужда мисълта за кабинет на малцинството. Тогава той обяви, че предпочита да прави такова правителство отколкото да се съюзява с БСП.

Ако се спре на този вариант, цялата отговорност за управлението ще е на партията му. В този случай обаче Борисов няма да търпи упреци от своите, каквито често се чуваха в предишния мандат, че други формации във властта носят много негативи.

Възможно е да се състави правителство на малцинството и този вариант е бил обсъждан от ръководството на ГЕРБ.

При това положение Борисов ще трябва да разчита на тематични мнозинства за приемането на всеки закон. В този случай ДПС ще имат ключова роля.

Друг вариант е Борисов да състави самостоятелен кабинет с подкрепата на Обединените патриоти, които да не влязат в изпълнителната власт.

Хората на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов обаче продължават да поставят условията, които ги скараха с ГЕРБ в миналия мандат – увеличаване на пенсиите.

"Не е задължително да влизаме във властта. Държим в управленския план да бъдат включени няколко акцента от предизборната ни платформа – минималната пенсия да стане 300 лв., ограничаване на изборните секции в Турция само в посолствата и консулствата, продължаване на ревизията в енергетиката", коментира лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Подвариант на този вариант е Обединените патриоти да подпишат коалиционно споразумение с ГЕРБ и да получат определени министерства. Още от предишния парламент се говори, че Красимир Каракачанов има амбиции да оглави министерството на отбраната. Твърде възможно е на патриотите да бъде поверен председателския пост в парламента след като стана ясно, че Цецка Цачева няма да влезе в Народното събрание.

Явор Нотев е един от добрите варианти заради безупречната репутация на юрист. Освен това той вече има опит като зам.-председател на парламента.

Третият и най-малко възможен вариант е Борисов да покани и "Воля" да подкрепи управлението. Патриотите поне засега нямат нищо против партията на Веселин Марешки. Варненският бизнесмен заяви, че първо ще се срещне именно с патриотите.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
1
 
1
 
! Отговори
Нагъзаки преди 7 години
Морковче от 300 лв. пенсия и раята тръгна!А от къде парите! От еврейските фондове - сега като ги спрят, пари и за заплати няма да има!
118
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
До АнонименДА ПО СИСТЕМАТА 15 15 ---ПРЕЕБИ ДРУГАТЧЕ ДОРИ И ЦАЦЕВА И ЦВЕТАНОВ КЪСНО СЕ УСЕТИХА ЧЕ СА ИЗВЪН ТРАПЕЗАТА
117
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
До АнонименАКО СТАНЕ ТАКА СИМЕОНОВ И КАРАКАЧАНОВ ЩЕ ИМАТ ВЪТРЕШНОПАРТИИНИ ПРОБЛЕМИ И В ПАРЛАМЕНТА ЩЕ СА ГОСПОДИН --НИКОЍ АМА КЪДЕ СЕ ТОГАВА ГОЛЕМИТЕ ОБЕЩАНИЯ КЪМ НАРОДА ---ЩЕ БЪДАТ ИЗРИТАНИ ЗА НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 2--3 МЕСЕЦА И БОЍКО ЩЕ СИ Е САМ ЦАР ВЪВЕЖДАЍКИ МАЖОРИТАРНИЯ ВОТ ОТ КОЍТО СИМЕОНОВ СЕ ПЛАШИ
116
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кеф ми е да ги гледам как се гърчат.Пирова победа
115
0
 
3
 
! Отговори
1 преди 7 години
До Дръндер,не позна изборите ,ще са 04.06.2017год.
114
5
 
0
 
! Отговори
Не съм ГЕРБ-ер преди 7 години
Горките червенушковци!Като им чета коментарите и гледам къде по колко минуса са сложили,едно не мога да разбера.КОРНИшонка и компания (върхушката на БСП и потомците на върхушката на старата БКП) вият като бесни ку_ч_ки от яд, че не могат да се включат в преразпределянето на немалко парички.Тази тяхна реакция е обяснима, искат да докопат голямата баница и да не я делят с никого.Но редовите им членове и симпатизанти? Те какво ще "спечелят" от ново съсипване на страната по Жан-Виденовски метод?
113
0
 
2
 
! Отговори
Бай Хой преди 7 години
Манджа с грозде
112
1
 
2
 
! Отговори
do MAKEDON преди 7 години
abe gleaj ti u nashta kochina,oni i gladni i bosi sa pa poarni od nas
111
3
 
5
 
! Отговори
Дръндер преди 7 години
До Анонимен 126Хехехе с такова правителство ще стигнем до кривата круша и Бойко Борисов ще надмине БСП по предсрочно прекратени мандати!
110
4
 
4
 
! Отговори
Дръндер преди 7 години
Нови избори след 6 месеца! Юпиииии!
109
4
 
2
 
! Отговори
MAKEDON преди 7 години
Prosti ste vie Bolgarite be....prav e umetnikot Kristo .....Nali vikavte deka ste gladni, goli, bosi, so mali penzii......
108
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Праивителство на малцинството!!!! САМО ТВА Е ИСТИНАТА! С Мнозинство от ВОЛЯ И ДПС без да им се дават министерски постове! Ако прави с патриотите ни чака същото дърво, а и се излагаме пред запада с тези руски и дс доносници от ОБЕДИНЕНИТЕ ПАТРИОТИ
107
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 123 Доносника Г.Марков,стана жертва на ,,феномена" 11/11 и отпада от Парламента.Едно от добрите неща ,от неграмотноста на българина.
106
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Правителство на малцинството. Това е единственото решение. ГЕРБ да се бори за всеки закон, за всяко гласуване.Патриотите видяха какво стана с реформаторите. Получиха отровната целувка на Боко и издъхнаха. Ако имат инстинкт за оцеляване патриотите трябва да подкрепят само създаването на правителство на малцинството. Това трябва да сторят и другите пратии. След това Винету да се оправя, нали е много велик, нали все драпа за власт.
105
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оня вресливия-доносник Николай,дето му викат още Георги Марков,успя ли да се вреди в Парламента?
104
4
 
9
 
! Отговори
ДО 119 преди 7 години
Ех,другарю пак ли народен съд.А за това че докарахте народа пет пъти до катастрофа ,вас кой ще ви съди?Много къса памет имате!
103
0
 
6
 
! Отговори
До118 преди 7 години
Ами те няма да оцелеят,какво мнение.
102
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Явно наистина е прав Бочко като каза, аз съм *** и вие сте прости поради което се разбираме. Нинова щяла да ни върне в социализамЪт??? Капиталистите от БСП не искат и да чуят за това. Защото дойде ли социализма, ще има Народен съд и Националация. Това и Бочко не иска, защото ще трябва да връща ограбеното. Явно герберският електорат е елементарен и неук, поради което вярва. България е в ЕС, връщане назад няма, но никога против Русия. Бочко е малък и страхлив, добре, че Путин не му се връзва.
101
12
 
7
 
! Отговори
До 91-Анонимен преди 7 години
От тук пишещите 90% са под 30 години,другата част са ***.Няма нужда да си ,,простата част от обществото" .Достатъчно е да си живял при Живков,Беров,Попов,Луканов,Виденов за да имаш собственна оценка.А такива като теб са хем непознали и не видели какво е истинско страдание и мъка,хем растящи в слободия и мързел.Само един месец от 96/97 и сте на 180градуса в мненията си.Просто не знаете какво е кошмар,разруха ,жесток дефицит и 6 долара заплата. Има ли нещо общо със сега и вашето хленчене.
100
12
 
6
 
! Отговори
ХА-ХА преди 7 години
до 114, хахаха забавен си! Викаш по-добре *** Нинова със СТОЛЕТНИЦАТА ли, тя баш ще ни върне по времето на Бай Тошо!!!хахахахаха