А сега накъде? Към нов предсрочен вот!

Експерти: Няма стабилна формула за кабинет, чакат ни избори!
28 мар 2017 08:52,
271
А сега накъде? Към нов предсрочен вот!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Политически експерти са категорични, че няма формула, която да гарантира стабилно правителство при тази конфигурация в новото Народно събрание.

Социологът Живко Георгиев и политологът Страхил Делийски обясниха в "България сутрин", че най-вероятно предстоят нови парламентарни избори.

"15 депутатски места повече за ГЕРБ не са предпоставка за хегемония. Не виждам стабилна формула в това правителство. Много е трудно "Обединени патриоти" и "Воля" да бъдат лесен партньор на ГЕРБ. Другите също не жалаят да партнират на ГЕРБ. Навярно ни чакат нови избори", обясни Живко Георгиев.

Гостът на Bulgaria ON AIR бе на мнение, че при това положение е най-разумно да се направи споразумение за правителство поне за една година, което да бъде програмно и да има няколко приоритета - промяна на изборното законодателство, председателство на ЕС и излъчване на еврокомисар, след което да се върви към избори.

"Целият проблем е, че нито ГЕРБ, нито БСП имат право на още един провален мандат. Ако БСП все пак показа, че има способност да оцелява, провал за ГЕРБ би бил по-фатален", каза още социологът.

Според Страхил Делийски е ясно, че има тежки дефекти в политическата система и едва ли те ще бъдат превъзмогнати с промяна в изборното законодателство.

"Стигнахме до ситуация, в която направихме своеобразен римейк на предното НС, но в малко по-лош вариант. Борисов ще опита всичко да направи кабинет, защото ако не успее, това ще е голям удар по него. Иначе това ще бъде знак към избирателите, че той не е в състояние не само да изкара своя мандат, но и да състави кабинет", коментира политологът.

По думите му е възможно БСП да получи мандат за съставяне на правителство, но дали ще го реализира не може още да се твърди. Страхил Делийски е на мнение, че ГЕРБ и БСП трябва да търсят по-нестандартен подход, който не може да бъде подход на стабилните мнозинства.

Кабинетът ще бъде допълнително затормозен от това, че партиите вече влизат в предизборна кампания за следващ парламентарен вот, отбеляза той.

Според Живко Георгиев трябва да се демонстрира, че така повече не може. Той е категоричен, че политическата система ражда все повече ялови решение и не чертае бъдещето на България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
200
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вярно ли че Тиквите пак ще увеличават тока и парното ?Май забравиха за какво ги изгони народа с камъни първия път !
199
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 212 Интересно ми е, ако Боко все пак успее да състави някакво правителство, с кого ще се оправдава в бъдещите за провалите си? Станишев беше доста отдавна, а плочата "Орешарски" вече се изтърка след втория Му мандат! А, да бе, как не се сетих! Международното положение! Колко съм недосетлив...
198
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Нови избориНе, няма да се откажат! Има още евросредства за "усвояване"! Ако го направят, ще да е към 2020-та, когато е вероятно тези парични потоци да секнат. И ако след това влязат в режим "пряко изнудване" на бизнеса е опасно и бият лошо през пръстите, особено когато "едрият капитал" е с преобладаващо чуждестранен произход. А нашият е доста дребен, по-скоро кокошкарски, и се цица и сега безнаказано...
197
3
 
17
 
! Отговори
Дръндер преди 7 години
Оле, Оле оле на нови избори сме!
196
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Терминал 2терминален стадий България остана само контур на картата, приличаме тна териория, през която са минали скакалци. И те минаха, де.
195
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва да се промени избирателната система, защото при тази система никога няма една партия да може да състави сама правителство.
194
5
 
41
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Радикална промяна. Президентска република, без парламент. Президента си назначава правителството и то си отива с него. Така няма да има колективна безотговорност, и да няма осъдени.
193
8
 
13
 
! Отговори
factotum преди 7 години
Избори до дупка!
192
7
 
48
 
! Отговори
th преди 7 години
Борисов го махнаха като гл.сек защото само ходеше да го снимат пред труповете, като кмет си тръгна, за да става депутат, после се уплаши от протестите и избяга, оставяйки държавата в трагично положение. 2016 пак се уплаши и избяга. Няма нищо завършено защото той не е там да работи, а с други цели. Държавата се крепи на фондовете, които не са вечни, но по това време ББ ще е на някой остров. Добре, че фирмичките са се облажили от управлението му, че да има кой да го избере. Е, и калинките и ромите
191
8
 
28
 
! Отговори
Факт преди 7 години
При това състояние на България след управлението на ГЕРБ си е политическо самоубийство да правиш правителство, но може алчността да надделее.
190
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 220Изглежда наистина се върви, към нови парламентарни избори.=и знаеш ли какво ще стане? на хората ще им писне от извиване на ръце и за да е сигурно - ще дадат 51% на една партия.ей тва ще стане
189
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нямам обяснение(т.е. има обяснение) правят се избори безполезни. Не виждам смисъл да се употребяват думи като - промени или реформи. Мнозинството от избирателите не ги желаят. Тези, които говорят за промени и желаят да се направят такива, са извън парламента - три малки формации, които явно са отхвърлени от избирателя.Вота категорично показва, че няма нужда от промени.
188
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При така задалата се буря в енергийния сектор, като повишаване цената на природния газ и съответно на всичко, малко бих се замислил, кой балама ще отнесе народната любов. Борисов ще овърта до едно време, а сетне?! Изглежда наистина се върви, към нови парламентарни избори.
187
8
 
37
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Вярно, че властта е сладко нещо, но не вярвам патриотите да направят ритуално самоубийство коалирайки се с ГЕРБ.Прегръдката на ГЕРБ е като смъртна хватка.Вижте какво стана с коалиционните им партньори от миналия парламент - нито АБВ, нито Реформаторите са в новия парламент !Разчитам на разума на Каракачанов да възпре напорите на Симеонов и Сидеров към властта.Който влезе в коалиция с ГРОБ - умира. Факт !
186
2
 
25
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Как се прави "успешно" управление в България и кое е "неуспешно" управление...."Успешно" управлявалите по правило взимат нови заеми, вкл. и външни и България задлъжнява много, в същото време не изпълняват изискванията на ЕС и България е предупреждавана многократно за спиране на пари. "Неуспешно" управлявалите изплащат заемите на "успешните", парите от ЕС ги спират още в началото на тяхното управление, работят по изпълняване на изискванията за фондовете на ЕС и парите ги пускат при следващите
185
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С изборите показахме само едно че си харесваме блатото в което живеем!В това блато потъва и се дави целия бълия български народ, а послесни ще потънат комунисти и мутри които се намират на гърба му.
184
16
 
8
 
! Отговори
Бай Чичо преди 7 години
Да се вземат Бойко и Корнелия и да оправят държавата!
183
19
 
9
 
! Отговори
БСП преди 7 години
ЛукановВиденовСтанишевДилян ПеевскиКурнелия Нинова - МОЙ РЕД Е!!!
182
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бойко, айде редете кабинета с Весо Марешки и да почваме. Фирмите са готови и чакат - това магистрали, фитнес клубове, стадиони, балетни зали по селата - да има спорт и култура за хората, нали сега сме в ЕС, трябва хората на село добре да живеят като истински европейци, действайте там с Весо и ония там симеонов патриотите, че ще изпуснем парите от Брюксел, дай на изкараме няколко поръчки, после може оставка пак да подадеш и народът пак ще те избере и почваме отново, народа ги обича тия работи.
181
7
 
22
 
! Отговори
8888 преди 7 години
Както и досега беше, така ще е и за напред:ГЕРБ ще управлява с ДПС, като управлението ще бъде под вещото наблюдение на КОЙ - Делян Пеевски!