А сега накъде? Към нов предсрочен вот!

Експерти: Няма стабилна формула за кабинет, чакат ни избори!
28 мар 2017 08:52,
271
А сега накъде? Към нов предсрочен вот!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Политически експерти са категорични, че няма формула, която да гарантира стабилно правителство при тази конфигурация в новото Народно събрание.

Социологът Живко Георгиев и политологът Страхил Делийски обясниха в "България сутрин", че най-вероятно предстоят нови парламентарни избори.

"15 депутатски места повече за ГЕРБ не са предпоставка за хегемония. Не виждам стабилна формула в това правителство. Много е трудно "Обединени патриоти" и "Воля" да бъдат лесен партньор на ГЕРБ. Другите също не жалаят да партнират на ГЕРБ. Навярно ни чакат нови избори", обясни Живко Георгиев.

Гостът на Bulgaria ON AIR бе на мнение, че при това положение е най-разумно да се направи споразумение за правителство поне за една година, което да бъде програмно и да има няколко приоритета - промяна на изборното законодателство, председателство на ЕС и излъчване на еврокомисар, след което да се върви към избори.

"Целият проблем е, че нито ГЕРБ, нито БСП имат право на още един провален мандат. Ако БСП все пак показа, че има способност да оцелява, провал за ГЕРБ би бил по-фатален", каза още социологът.

Според Страхил Делийски е ясно, че има тежки дефекти в политическата система и едва ли те ще бъдат превъзмогнати с промяна в изборното законодателство.

"Стигнахме до ситуация, в която направихме своеобразен римейк на предното НС, но в малко по-лош вариант. Борисов ще опита всичко да направи кабинет, защото ако не успее, това ще е голям удар по него. Иначе това ще бъде знак към избирателите, че той не е в състояние не само да изкара своя мандат, но и да състави кабинет", коментира политологът.

По думите му е възможно БСП да получи мандат за съставяне на правителство, но дали ще го реализира не може още да се твърди. Страхил Делийски е на мнение, че ГЕРБ и БСП трябва да търсят по-нестандартен подход, който не може да бъде подход на стабилните мнозинства.

Кабинетът ще бъде допълнително затормозен от това, че партиите вече влизат в предизборна кампания за следващ парламентарен вот, отбеляза той.

Според Живко Георгиев трябва да се демонстрира, че така повече не може. Той е категоричен, че политическата система ражда все повече ялови решение и не чертае бъдещето на България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тройната коалиция остави на ГЕРБ държавен дълг от 9,8 млрд. лева, сега Бойко Борисов оставя на следващото правителство, държавен дълг от 26,5 млрд. лева., като само външният дълг от 6,5 млрд. лева при тройната коалиция, скочи на 20,1 млрд. лева при Бойко Борисов. Затова Бойко Борисов бяга от властта и подава оставки.
179
15
 
8
 
! Отговори
BILL преди 7 години
Като за начало ще има правителство ГЕРБ - ОП, Марешки е на кантар за участие в правителство на ГЕРБ, които вече се готвят за нови избори. БСП са вероятно тотална щета за следващите избори, защото Нинова се оказа с лице на върла комунистка, антиевропейски настроена, с желание за сближаване с Русия за сметка на ЕС. Това отблъсна прозападно ориентираните хора, които са мнозинство от БСП. Десните партии ще се обединят и ще са в следващия парламент.
178
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БОКО ЩЕ СЪСТАВИ ПРАВИТЕЛСТВО, АМА ЩЕ ДАДЕ ИКОНОМИКАТА, ЕНЕРГЕТИКАТА И РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ НА МАРЕШКИ, А МВР , ВЪНШНИТЕ РАБОТИ И ВОЕННОТО МИНИСТЕРСТВО и ЕВРОФОНДОВЕТЕ - НА ПАТРИОТИТЕ. ИНАЧЕ НЯМА ДА СТАНЕ.Пък и без златния пръст на Волен няма как да стане. КАКВО УНИЖЕНИЕ!!!!!!!!!!!!!
177
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Терминал 2. Да останат в България само държавните чиновници които гласуват за ГЕРБ. ГЕРБ ще си управляват, ще дърпат милиарди заеми да им плащат заплати, те пак ще гласуват за ГЕРБ и така ще си живеят в мир и разбирателство. Останалите да се спасяваме от тази територия, става опасно.
176
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А вчера червените *** колко тихи бяха ......
175
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който състави правителство, ще си сложи таралеж в гащите. След управление на ГЕРБ неуспеха на следващите е гарантиран и затова Бойко Борисов бяга от властта.
174
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мафията не би позволила на "Да, България" да влезе в Парламента, ако прокарат идеите си, ще има много осъдени политици, ще се разбута целия батак в парламента... Никой не би ги пуснал. Цялата кампания на свинските медии беше срещу тях. "Да, България" нямаха пари за клипове, за реклама... Въпреки всичко събраха вот, но мислещите хора в Бг са малко. Няма друга партия , в която над 80% от избирателите да са с висше образование - това направи Да, България, те го постигнаха.
173
3
 
23
 
! Отговори
Гонзо преди 7 години
Мен би ме било срам да дам вота си за Борисов.България избра да запази статуквото.Жалко!
172
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Нови избориБСП в никакъв случай не трябва да правят правителство ако ГЕРБ откажат да вземата мандата, а най-вероятно така ще стане. БСП на изборите 2014 взеха 14%, на тези скочиха почти двойно на 27%. Ако направят сега правителство на следващите предсрочни избори и 10% няма да вземат.
171
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДО ShoppЗначи се издаде, че не с гласувал за ГЕРБ, щото явно не си в тази категория.
170
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма логика пак да управлява ГЕРБ, след като ет на два пъти доброзорно се отказаха предсрочно от властта. Защо се отказаха е ясно.
169
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако има ноив избори наскоро в парламента ще влезе Да, България, а марешки ще изхвърчи. много го помпаха социолозите. реформаториете, АБВ и Нова република също са аут.
168
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Shopp Шоппе, по-вероятна е версията на анонимника под 182
167
5
 
8
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Ако патриотите се огънат пред ГЕРБ ще са история като РБ. ГЕРБ изсмукват кръвчицата на всеки, който управлява с тях и се огъне, както на народа. ГЕРБ са просто олигархична партия като БСП и ДПС. За тях бяха пуснати най - верояно корпоративни гласове и хора уплашели се да не дойде на власт БСП.
166
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БСП удвоява депутатите си -от 40 на 80. герб повишава само с 12 човека колкото губи ДПС.
165
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"С други думи казано: престанете да мислите само за себе си. Мислете и за своите ближни. Само така ще се подобри положението на семействата, на обществата, на народите. Само така ще се подобри политическото положение на България."
164
2
 
14
 
! Отговори
Нови избори преди 7 години
Най-вероятното е ГЕРБ да откаже да състави правителство, заради плачевното положение в България след тяхното управление, а те това го знаят най-добре. Въпросът е дали някой друг ще се излъже да направи правителство и да поеме негативите на ГЕРБ или ще има нови избори и всичко ще се повтори отначало.
163
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе България пропада, вие тук още спорите БСП - ГЕРБ. Хората прости, езика не знаят гласоподаватели, преференция мислят, че е име на партия.... Интересувайте се, гласувайте за различни, ако искате промяна. А ако сега приемат мажоритарни избори ще влязат само кандидати на ГЕРб и БСП + тези, за които гласуваха в южната ни съседка. Това ще е последният пирон в ковчега. За другите кандидати няма и да чуем, ще въртят по телевизията само кандидатите на мафията, другите няма да имат пари за клипове.
162
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
огромен успех за БСП - за 1 година от 12 проценат достигнаах 27 процента. на президентските избори на пъривя тур бяха 25 процента. надграждат. Отърваах се и от някои "вечни" мастодонти като Р.Овчаров, К.Премянов, Г.Божилов, Я.Стоилов.
161
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Влязоха всичките 33% нови лица на бесипету.