А сега накъде? Към нов предсрочен вот!

Експерти: Няма стабилна формула за кабинет, чакат ни избори!
28 мар 2017 08:52,
271
А сега накъде? Към нов предсрочен вот!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Политически експерти са категорични, че няма формула, която да гарантира стабилно правителство при тази конфигурация в новото Народно събрание.

Социологът Живко Георгиев и политологът Страхил Делийски обясниха в "България сутрин", че най-вероятно предстоят нови парламентарни избори.

"15 депутатски места повече за ГЕРБ не са предпоставка за хегемония. Не виждам стабилна формула в това правителство. Много е трудно "Обединени патриоти" и "Воля" да бъдат лесен партньор на ГЕРБ. Другите също не жалаят да партнират на ГЕРБ. Навярно ни чакат нови избори", обясни Живко Георгиев.

Гостът на Bulgaria ON AIR бе на мнение, че при това положение е най-разумно да се направи споразумение за правителство поне за една година, което да бъде програмно и да има няколко приоритета - промяна на изборното законодателство, председателство на ЕС и излъчване на еврокомисар, след което да се върви към избори.

"Целият проблем е, че нито ГЕРБ, нито БСП имат право на още един провален мандат. Ако БСП все пак показа, че има способност да оцелява, провал за ГЕРБ би бил по-фатален", каза още социологът.

Според Страхил Делийски е ясно, че има тежки дефекти в политическата система и едва ли те ще бъдат превъзмогнати с промяна в изборното законодателство.

"Стигнахме до ситуация, в която направихме своеобразен римейк на предното НС, но в малко по-лош вариант. Борисов ще опита всичко да направи кабинет, защото ако не успее, това ще е голям удар по него. Иначе това ще бъде знак към избирателите, че той не е в състояние не само да изкара своя мандат, но и да състави кабинет", коментира политологът.

По думите му е възможно БСП да получи мандат за съставяне на правителство, но дали ще го реализира не може още да се твърди. Страхил Делийски е на мнение, че ГЕРБ и БСП трябва да търсят по-нестандартен подход, който не може да бъде подход на стабилните мнозинства.

Кабинетът ще бъде допълнително затормозен от това, че партиите вече влизат в предизборна кампания за следващ парламентарен вот, отбеляза той.

Според Живко Георгиев трябва да се демонстрира, че така повече не може. Той е категоричен, че политическата система ражда все повече ялови решение и не чертае бъдещето на България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обаче забелязахте ли как след като минаха изборите, пряхме да четем как Турция заплашвала Европа и в частност нас..D
139
2
 
12
 
! Отговори
да преди 7 години
ГЕРБ може да поставя условия на ОП в съня си:-):-):-):-)Патриотите могат и да не управляват, но ГЕРБ не могат, защото тогава ще спрат да съществуват
138
1
 
12
 
! Отговори
мадафака преди 7 години
При мажоритарен вот без пропорционален елемент, ГЕРБ ще вкарат 150 депутата. За това Кахър Сурат Банкяоглу така напира за промяна на избирателната система. Те тогава какво купуване на гласове ще падне, бедна ви е фантазията. Даже ще се плаща за негласуване и минимален брой хора, които са по-грамотни ще могат да бъдат инструктирани правилно как да гласуват и да бъдат избегнати "феномени" от рода на 11/11 или 18/18.За съжаление, нищо добро не я чака държавата ни.
137
4
 
8
 
! Отговори
рб преди 7 години
Най верятно кабинетът ще бъде между Герб и патриотите,но патриотите са подли, за всичко е виновен Радан Кънев че разби десницата.
136
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не познавам хора гласували за ГЕРБ и ми е много странно откъде са тези над 1 милиона гласа за ГЕРБ. Да са купили 1 милион гласа в гетата ми се вижда много.
135
3
 
3
 
! Отговори
Край преди 7 години
31.7 млн. лева трябва да платим субсидия на парламентарните "партии". Слави да вървим на жълтите павета.В България няма партии има мафии паразитиращи върху държавата. Каква партия е Герб - ако го няма вожда и службогонците ще се пръснат за два часа. Същото е и с ДПС, същото е и с Атака и кой ли не...
134
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ВМЕСТО С ДЕЛЯН ПРРАСЕТО ЩЕ СЕ ЗАДОВОЛИШ СЪС СВИНЕТКА.
133
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пак само десни партии в парламента ...
132
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно ще е кой ще се мине да управлява сега България след "успешното" управление на Бойко Борисов?!
131
7
 
4
 
! Отговори
математика преди 7 години
ПеЙтриотите плюс магарешки и *** общо са 119 ще трябва и турския кон за да направят правителство на масовото разграбване това е проста математика.Сега вече бибитко спокойно може да поставя условията си на пеЙтриотите ако се инатат може да ги прати с дпс и бкп седесарката нинова да си правят коалицийка.аре баста ***
130
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ВСЪЩНОСТ ГОЛЯМАТА И СИЛНА ПАРТИЯ В ПАРЛАМЕНТА СА ПАТРИОТИТЕ, нищо че имат 28 депутати.МОГАТ С ЕДНО МРЪДВАНЕ НА ПРЪСТА ДА НАКАРАТ БОКО ДА ИГРАЕ КАЗАЧОК И ДА ПЕЕ "КАЛИНКА МОЯ"
129
3
 
10
 
! Отговори
Край преди 7 години
Няма как парламент избран от роми, автобуси и скучаещи пенсии да представлява българите. Няма официални данни за избирателната активност защото е под 50%. Сегашните партии и модела на управление на страната са свършени.Да не ни замаяват с председателството на ЕС щото в момента никой не знае коя страна го председателства и това въобще не е никаква драма.
128
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама как като минаха изборите не четем как Ердоган заплашва Европа-та и в частност България..Глей кво нещо, значи.
127
8
 
3
 
! Отговори
Курнелия Нинова преди 7 години
Aз мен не иска ли някой коалиция. Делян Прасето ще го редя министър претседател!!!
126
0
 
11
 
! Отговори
nina преди 7 години
При следващи предсрочни избори бате ти Бойко да ги плати от джоба си. Стига България е плащала той да се доказва /на себе си/ колко е велик!/Г-н Томислав Дончев, какво правите още при него? Вие сте единственият от правителствата му, който харесвам-умерен, не бълващ злоба като другите/!
125
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 139 - а кои са Брюксел, че да забраняват?как тне могат да забранят нищо на Унгария едан држава по територия по малка от нас - 90 000 кв. километра, и само с два милиона в повееч население?хак не можаха да задължат Хърватсак да предаде АНте готовина?
124
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Марешки мислеше, че ще има 50 депутати, ама му увиснаха висулките.Пък се разбра, че е създател на две партии, че кандидатите му за депутати са в листи и на двете партии - от руското посолство играят ВА БАНК.
123
2
 
11
 
! Отговори
да преди 7 години
разбира се,че патриотите ще му извиват ръцете.. могат правят гозащо реформаторите не му извиват ръцете - защото ги няма :)))условия поставят силнитеГЕРБ няма избор - ще клекне.. в противен случай да върви да се гушка с ДПС, след което просто ще изчезнат като НДСВ !!!
122
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ стана партия държава, на много хора бизнеса им е свързан с това, ама не свободен бизнес, а под ботуш... санирания, некадърни магистрали едно друго, пари от ЕС, раздавани на правилните хора, разни местни дерибеи... Освен това БСП са толкова прости, че няма нещо голямо, което да ги измести ГЕРБ. Хората са необразовани, в провинцията дори не разбраха за идеите на Да, България, гласуват за патрЕоти, Магарешки, бъркат преференции... как искате тези хора да гласуват за нещо нормално.
121
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
аз не мога да разбера защо не се направи преференциален вот с нулев праг. Ето - вижда се, че хората гласуваха срещу Цачева.преди в Синьо Единство - срещу Кунева, вотът работи, но трябва да се намали прага.Ама някои като ДПс и ДОСТ ще пострадат защото избирателиет им са необразовани - ами образовайте ги бе!