Субсидиитe – хранилка за милиони на партиите

Марешки ще взима 1,6 млн. лв. на година, БСП с още 5 млн.
28 мар 2017 09:00,
38
Субсидиитe – хранилка за милиони на партиите
Снимка: архив, Булфото

Общо 31,7 млн. лева на година ще плаща бюджетът на партиите, влезли в 44-тото Народно събрание.

12,6 млн. става годишната субсидия на ГЕРБ. Досега партията на Бойко Борисов получаваше с по 1 млн. лв. на година по-малко заради по-малкото гласове от предишните парламентарни избори.

Двойно по-голяма субсидия от досегашната ще получава пък БСП. Социалистите вземаха 5,5 млн. досега. Изкараните 955 490 гласа на тези избори обаче вече ще им носят по 10,5 млн. лв. годишно, или увеличението им е точно с 5 млн. лв.

Парсата за ДПС ще е 3,475 млн. лв., а за Обединените патриоти 3,503 млн. лв.

Партията на бизнесмена Веселин Марешки "Воля" ще получава по 1,6 млн. лв. на година субсидия от данъците на българските граждани.

Според закона за политическите партии всяка година партиите в парламента вземат по 11 лв. на получен глас.

Светльо Витков, Дончева, АБВ и всички десни (ДСБ, ДБГ, СДС...) останаха без субсидии. Досега те си деляха над 3,2 млн. лв. на година, но сега участваха в различни коалиции, които не влязоха в Народното събрание.

1,5 млн. лв. субсидия на година губи АБВ, които играха в коалиция с "Движение 21" на Татяна Дончева и вече няма да получават пари от бюджета. Дончева също губи 431 хил. лв. държавна помощ.

Една-единствена партия, която остава извън парламента, ще получава държавна субсидия, показват резултатите от изборите.

Бариерата от 1% е преминала само "Възраждане" на шефа на музея в Добрич Костадин Костадинов. Тя ще прибира по 417 хил. лв. на година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
genadi преди 7 години
До Анонименсумата от три лева е много минимална сума 0,83 лв на месец или 11 лв на година
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А какво ще кажете за броя на депутатите???? В малка България с 5милиона и половина население? Така яко ни дерат кожите, а ние гласуваме за едни кърлежи.
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това със субсидиите беше измислено за поддържането на резервните партии и подготовката им за следващи избори.
31
0
 
0
 
! Отговори
ленче преди 7 години
не вярвам и на Костадинов от музея в Добрич,та той като зам. шеф на ВМРО в София си живя там добре, реши на катурне кадърния Каракачанов и го изгониха, върна се във Варна и разтури ВМРО, която беше преди това създал,прилепи се към Валери Симеонов и после го изгониха и от там, вълк единак е.
30
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те да бяха само субсидиите. Заплатите на депутатите, допълнителните премии и представителни разходи, които идват от бюджета на НС. Гледам, че за миналата година са похарчили 48 млн. лева НС. Общо 80 млн. на година, а ефектът нищожен.
29
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Безобразие е в една бедна държава да се пилеят пари по този начин!! Защо от моите данъци трябва да субсидират некадърници, които опропастиха държавата. Отделно, че голяма част от тях са за затвора!
28
0
 
12
 
! Отговори
шани преди 7 години
Отделно всяка година се правят избори които пръскат по 50 милиона на данъкоплатеца,тези пари пак не стигат до хората а за безмислени избори които не променят живота на българина за добро ,а се сменят само партии които правят батака в държяавата още по голям,тотално трябва да се промени всичко в държавата така че да носи плюсове за хората.
27
0
 
9
 
! Отговори
Сиси преди 7 години
Нито една партии не е взела реално решение да намали субсидията и броя на депутатите,защо бе български депутати унищожавате бавно всеки ден тази държава с глупавите си решения.
26
0
 
3
 
! Отговори
дебел депутат преди 7 години
бог здраве да ви дава :)
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Реално субсидията не трябва да е повече от 3лв.за малка държава като БГ.Те се дават за да си подържат дейноста като партия ,държавата е бедна точно заради такива решения които ощетяват обикновенните хора и парите отиват в партиини централи а не при тях.
24
0
 
9
 
! Отговори
ШАРАН БГ преди 7 години
E-e-e-e, ДО КОГА ? Колко Референдума Ви трябват и на Референдум по 16 милиона ли трябва да гласуват ! СТИГА ТОЛКОВА, БЕЗСРАМНИЦИ !
23
1
 
13
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Иначе убедения и голям демократ Борисов признава референдума, а пък гласува за запазване на субсидията месеци преди изборите. Как се нарича това?
22
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За партиите милиони за Българските пенсионери стотинки. *** си държавата
21
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това безобразие със субсидиите трябва да се прекрати !!! Най -бедната страна в Европа издържа най алчните партии за да може върхушката на тези партии да си живурка живота за сметка на бедния народ .Смятайте 31 милн на година за 4 години това са близо 100 милиона лева от джоба на данъкоплатеца хвърлени по разпивки ,партийни седенки и воаяжи в чужбина ..Варадеро и обратно .И като гледам състава на новия парламент -това няма изглед да се промени ...пак и пак си ги избирайте същите наглеци !!!!!
20
0
 
13
 
! Отговори
... преди 7 години
Ха ха ха!!! Тия субсидии, дето тука се коментират са все едно да коментираш джобните пари дето бай *** дава на дятто си и заплатата на да речем на генерлния директор на Microsoft! Тия пари са не джобни за партиите, те са пари за един ден! Основните пари за партиите идат след това! От обществени поръчки от евро фондове от фирмици около тях, обилно спонсорирани с някоя и друга обществена поръчка! А и някой анонимни "спонсори" също додават милиар два! А и от нашите данъци си крадът! Та така ...
19
2
 
3
 
! Отговори
д-р Исня преди 7 години
Доде дойде Възраждането, сички ще са се изнесли! Паляшка история
18
1
 
12
 
! Отговори
Щерев преди 7 години
Защо премълчавате, че единствена "Възраждане" е против тия субсидии и вече се отказа от тях?
17
1
 
3
 
! Отговори
пфф преди 7 години
До 16Турция ще се меси само ако партията им ДОСТ събере 4%. В сегашния момент не само че не събира, ами и дори краде гласове от ДПС. Мен това ме устройва - не знам теб защо не те устройва. Ще ти припомня че предния път ДПС беше на косъм да размине БСП по гласове и да стане втора политическа сила. Сега не е така
16
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето за това не бива да се гласува. Като останат гладни, сами ще се откажат.
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До пффТака че който плаща, защо да не гласува?....................защото на турците им плаща турция,а после се меси в нашите вътрешни работи с надежда да станат нейни вътрешни работи.