ЕНП даде благословия: ГЕРБ и Патриотите да си се взимат

Каракачанов, Симеонов и Сидеров искат между 4 и 7 министерства
31 мар 2017 10:37,
290
ЕНП даде благословия: ГЕРБ и Патриотите да си се взимат
Снимка: архив Булфото

Лидерите на европейската десницата са дали зелена светлина на Бойко Борисов да направи правителство с "Обединените патриоти". Това е станало по време на конгреса на Европейската народна партия в Малта, в който Бойко Борисов участва веднага след изборната победа в неделя.

От ЕНП нямат никакви възражения за коалиция с патриотите, обясниха източници от партията на Борисов, цитирани от "24 часа".

При формирането на кабинета "Борисов" 2 европейската десница имаше сериозни резерви към включването на Патриотичния фронт в управлението. Това бе една от причините хората на Карачанов и Валери Симеонов да не влязат в правителството с министри, а само да подкрепят мнозинството в парламента.

Още по темата

Сега в ГЕРБ имало притеснения, че заради безпокойствието от надигащата се популистка и националистическа вълна в цяла Европа, европейските партньори на Борисов може да се противопоставят на съюза. От ЕНП обаче не възразили на управленска формула с "Обединени патриоти".

Преговорите за новия кабинет между ГЕРБ и Патриотите вече са започнали неофициално, твърдят от двете формации. Очаква се разговорите да продължат днес с Борисов, който снощи се завърна от Малта. Той вероятно няма да се бави със съставянето на кабинета, защото евродесните поискали да има бързо стабилно правителство.

Патриотите също трябва да се съберат днес, за да подготвят офертата си към ГЕРБ. Очаква се те да поискат между 4 и 7 министерства, за да влязат в "Борисов 3".

Сред набелязаните от патриотите министерства са това на отбраната - за лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, на енергетиката - за председателя на НФСБ Валери Симеонов, на икономиката, екологията, туризма, културата и земеделието.

Очаква се преговорите д абъдат затруднени от искането на Симеонов – Борисов да не е премиерът. От ГЕРБ са категорични, че само лидерът им може да е министър-председател.

Те не отстъпват и ресорите здравеопазване и образование, за които още в предизборната кампания обявиха, че вече няма да ги дадат на партньори.

Желаните от патриотите енергетика и екология също са приоритетни ресори за ГЕРБ и намерението засега е министърки там да останат Теменужка Петкова и Ивелина Василева.

Основната кандидатура за министър на здравеопазването е тази на Даниела Дариткова, която два мандата беше шеф на здравната комисия в парламента. Не се изключва и вариантът Десислава Атанасова отново да се върне начело на здравето, за да освободи място в парламента на втория в разградската листа Гюнай Хюсмен, който помогнал много за пробива на ГЕРБ в района.

За образователен министър се обсъжда името на Милена Дамянова. Тя бе за кратко просветен министър в първия кабинет на Борисов, зам.-министър, а също и шеф на просветната комисия в парламента.

Сигурни министри остават финансовият Владислав Горанов, регионалната Лиляна Павлова, вероятно и транспортният Ивайло Московски. Томислав Дончев остава отговорник за еврофондовете, имало вариант да поеме и Външно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 245 Аре стига фантазии ,народа нямасе вдигне станахме мързеливи и *** ! Тогава бягме неинформирани и зомбирани колко е хубав живота на запад . Сега като гледам какво е било с митингите ... било е организирано комунистическо представление!Певци, речи ....глупава работа. Днес не можем едно нещо да ни събере! Всеки гледа да е с този който дава пари .
186
0
 
11
 
! Отговори
до 242 преди 7 години
ГЕРБ печели с фалшификации и с помощ отвън, това го знае не само всяко хлапе, а и кокошките на село вече.
185
0
 
5
 
! Отговори
до 242 преди 7 години
Никой не го е избрал ,в България просто не останаха много хора и всичко е разпарчадисано .
184
1
 
5
 
! Отговори
обаче преди 7 години
Аз питам за ОП.ГЕРБ добри лоши все пак се оправиха,а и мутрата си печели поредни избори ,което си е някакво качество на политик.Но за ОП не ми е ясно .......Да мажеш и лъжеш на правилен български не те прави експерт ,а това че си написал някаква статия не те прави политик . Какъв е капацитета на тези ненормалници ? Ще накарате целокупно да излезем на площадите като 1990 .
183
2
 
3
 
! Отговори
ало ало преди 7 години
Симеонов е за социален министър та като се надигнат пенсионерите да бута бабичките това вече го видяхме че го може
182
1
 
3
 
! Отговори
до 241 преди 7 години
А ти ми кажи в ГЕРБ какви експерти има след като премиерът е треторазрядна неграмотна мутра, която дори не може да говори български и трудно пише. Голям експерт - по разгъване на пожарникарски маркичу в пресечена местност.
181
1
 
3
 
! Отговори
Вие го избрахте преди 7 години
Ало-джийте ще ни размиват вие се отчайвате.Не така, ще ги пробва бати ви Винету -първи, втори ,трети и ше ги захвърли!Като каже "Българияе много зле с тези тука дайте аз да комадвам сам "и пак ще сме на линия - кредити , саниране , кърпене на открити убийци магистрали ... абе все същите номера. Като му гласувате на тоя лъжец и крадец ще търпите и ще си плащате(ако имате пари де ).Балонът рано или късно ще гръмне но тогава ще е късно . Фараона от Банкя ще е далеч и няма да носи отговорност
180
2
 
4
 
! Отговори
до Бойко Б преди 7 години
Може ли да попитам какви експерти имат в ОП.Моля да ми кажете тези хора от какво разбират.Та те са *** и журналисти влезли на някаква вълна на отчаянието . Качества те нямат ,даже във ВМРО картината е печална. Доносници на ДС това го знаем ,но какво могат освен да крадат,слухтят и говорят общи приказки.
179
1
 
5
 
! Отговори
Васо преди 7 години
Ох, успокои ми се сърДчицето. Московски пак министЕр означава Цецка пак ватман. Радост голяма за целокупния бг-народ.
178
2
 
6
 
! Отговори
мнение преди 7 години
Защо ГЕРБ и БСП не могат да управляват щом е в интерес на отечеството ??!Те против него ли са ? Нима не виждате пъкления сценарий на ЕК да натикат ОП и после да ги свалят с бунтове и стачки ,за да се вкарат ДОСТ и Христо Иванов. Впоследствие ще е коалиция именно с такива участници ,защото Бойко е страхлив и ще му се нареди това.
177
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Малка коалиция ГЕРБ + ПФТройна коалиция ГЕРБ + ПФ + ВоляОриенталска коалиция ГЕРБ + ДПСГоляма коалиция ГЕРБ + БСПШирока коалиция = Всички срещу ГЕРБ... или правителство на малцинството без Бай ***
176
4
 
6
 
! Отговори
факт преди 7 години
Ако Сидеров стане министър хората ще подпалят НС.
175
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом "началниците " на "спечелилият" у нас изборите така казват, значи той е, неговото име е............... и той няма нищо против "началниците" да му нареждат.
174
1
 
4
 
! Отговори
Жорди преди 7 години
ГЕРБ- НА нас се перчат а навън се навеждаттова им е политикатаден да мине друг да дойдеИ пари пари пари
173
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В ПРЕДИЗБОРНАТА ПЛАТФОРМА НА ПАТРИОТИТЕ БЕ КАЗАНО ЧЕ АКО УЧАСТВАТ В ПРАВИТЕЛСТВО НА 1-ВИЯ ДЕН ОТ НЕГО ПРАВЯТ МИНИМАЛНА ПЕНСИЯ 300 ЛВ. ГЕРБ АФИШИРА ЧЕ КАТО СПЕЧЕЛИ ОЩЕ ТАЗИ ПРОЛЕТ С ПРЕМИЕР БОРИСОВ ПРАВЯТ МИНИМАЛНА РАБОТНА ЗАПЛАТА 650 ЛВ. И СРЕДНА- 1515 ЛВ. ЗАТОВА ВСИЧКИ НИЕ ГЛАСУВАХМЕ ЗА ТЯХ И ЧАКАМЕ ОЩЕ МЕСЕЦ МАЙ ИЗПЪЛНЕНИ ПРЕДИЗБОРНИ ПЛАТФОРМИ И ОБЕЩАНИЯ. 300 ЛЕВА МИНИМАЛНА ПЕНСИЯ- 650 - МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА- 1515 ЛВ. СРЕДНА РАБОТНА ЗАПЛАТА! ВСЕНАРОДНИТЕ ВЕСЕЛИЯ ЗАПОЧВАТ МАСОВО ВЕДНАГА СЪС СЪСТАВЯНЕТО НА КОАЛИЦИОННОТО ПРАВИТЕЛСТВО ГЕРБ+ПАТРИОТИ. ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ ЛИКУВАМЕ И ВИКАМЕ УРААААААААААААА
172
0
 
9
 
! Отговори
преди 7 години
Ще гледаме Ало Ало бг вариант
171
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези от ГЕРБ си ги командват къде от Европа, къде от САЩ, то за това сме на това положение.Искат си Бойко, понеже си е най послушният чичко в България заедно със свитата си подмазвачи. Като му кажат да пръцне малко, той се нaсиpa, за да са доволни "началниците" както сам им вика Бойко на Меркел и компания.
170
0
 
14
 
! Отговори
hahaha преди 7 години
тези тримата г....и от Пф министри същата работа като Пеевски шеф на ДАНС пълен цирк
169
4
 
10
 
! Отговори
123 преди 7 години
Моята прогноза е следната: Борисов /макар и с много омерзение/ влиза в хилава коалиция с т.н. патриоти и прави правителство, в което той е премиер. След това неговите депутати приемат решението от референдума/не е задължителен, но не е и невъзможен/ за въвеждане на мажоритарен вот. Хората са недоволни от новите цени, от бежанците и т.н. и той пак хвърля драматично оставка. След това вече новата изборна система го вкарва във властта с над 120 депутата и той управлява сам, без коалиционни лепки!
168
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така си требе, требват си механизми за контрол, *** да държи нещата, че Боко е непридвидимо *** и леко страхлив, ще вземе да го поблазнят еврогейовете да се издърви нещо на Кремъл и трябва да има кой да го вкара в правия път.