ЕНП даде благословия: ГЕРБ и Патриотите да си се взимат

Каракачанов, Симеонов и Сидеров искат между 4 и 7 министерства
31 мар 2017 10:37,
290
ЕНП даде благословия: ГЕРБ и Патриотите да си се взимат
Снимка: архив Булфото

Лидерите на европейската десницата са дали зелена светлина на Бойко Борисов да направи правителство с "Обединените патриоти". Това е станало по време на конгреса на Европейската народна партия в Малта, в който Бойко Борисов участва веднага след изборната победа в неделя.

От ЕНП нямат никакви възражения за коалиция с патриотите, обясниха източници от партията на Борисов, цитирани от "24 часа".

При формирането на кабинета "Борисов" 2 европейската десница имаше сериозни резерви към включването на Патриотичния фронт в управлението. Това бе една от причините хората на Карачанов и Валери Симеонов да не влязат в правителството с министри, а само да подкрепят мнозинството в парламента.

Още по темата

Сега в ГЕРБ имало притеснения, че заради безпокойствието от надигащата се популистка и националистическа вълна в цяла Европа, европейските партньори на Борисов може да се противопоставят на съюза. От ЕНП обаче не възразили на управленска формула с "Обединени патриоти".

Преговорите за новия кабинет между ГЕРБ и Патриотите вече са започнали неофициално, твърдят от двете формации. Очаква се разговорите да продължат днес с Борисов, който снощи се завърна от Малта. Той вероятно няма да се бави със съставянето на кабинета, защото евродесните поискали да има бързо стабилно правителство.

Патриотите също трябва да се съберат днес, за да подготвят офертата си към ГЕРБ. Очаква се те да поискат между 4 и 7 министерства, за да влязат в "Борисов 3".

Сред набелязаните от патриотите министерства са това на отбраната - за лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, на енергетиката - за председателя на НФСБ Валери Симеонов, на икономиката, екологията, туризма, културата и земеделието.

Очаква се преговорите д абъдат затруднени от искането на Симеонов – Борисов да не е премиерът. От ГЕРБ са категорични, че само лидерът им може да е министър-председател.

Те не отстъпват и ресорите здравеопазване и образование, за които още в предизборната кампания обявиха, че вече няма да ги дадат на партньори.

Желаните от патриотите енергетика и екология също са приоритетни ресори за ГЕРБ и намерението засега е министърки там да останат Теменужка Петкова и Ивелина Василева.

Основната кандидатура за министър на здравеопазването е тази на Даниела Дариткова, която два мандата беше шеф на здравната комисия в парламента. Не се изключва и вариантът Десислава Атанасова отново да се върне начело на здравето, за да освободи място в парламента на втория в разградската листа Гюнай Хюсмен, който помогнал много за пробива на ГЕРБ в района.

За образователен министър се обсъжда името на Милена Дамянова. Тя бе за кратко просветен министър в първия кабинет на Борисов, зам.-министър, а също и шеф на просветната комисия в парламента.

Сигурни министри остават финансовият Владислав Горанов, регионалната Лиляна Павлова, вероятно и транспортният Ивайло Московски. Томислав Дончев остава отговорник за еврофондовете, имало вариант да поеме и Външно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимене как министър на отбраната - той с десет диоптъра и без казарма.по-добре министър на Туризма - ако не от Париж, поне от Хавана ще докара туристи със Спартана
146
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обединението прави силата, а? Симеонов и Сидеров как се мразеха, ама сега оцеляването е приоритет и с Каракачанов станаха необходимата трета политическа сила. В дългосрочен план такова обединение и с ляво и с дясно е вредно, затова дръжте се за властта докато можете и търсете възможни алтернативи за далечното бъдеще.
145
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде да видим колко от обещаното срещу Турция ще могат да го направят или всичко е уйдурма ( на чист японски език).
144
1
 
5
 
! Отговори
шматка преди 7 години
Защо правим избори след като правителствата се назначават отвън
143
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сидеров министър на отбраната.
142
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От русенски македонец, бургаски кабелар и ямболски "оформен онанист"ли очаквате да са патриоти?
141
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въртеше се правеше опити Сидеров сам да се издигне и се оказа че без Симеонов няма как да влезе във властта.Сега чакайте момента когато отново егото на Волен и Валери ще се изчерпи,Борисов на това разчита .Цялата работа ГЕРБ+ патриотите *** е добър съвет от западните кукловоди .Борисов за пореден път ще диребейства и при първата възможост ще има оставка и пак избори(ние ше ги плащаме )! Вървим към много лош римейк на Гръцкият сценарий ,обаче на кой бизнесмен му пука всичко тяхно Е ИЗВЪН БГ
140
4
 
13
 
! Отговори
ежко преди 7 години
ЕНП подкрепя куп престъпници, какъв е проблема още няколко дребни.тяхния интерес е да имат протежета послушковвци за да изпълняват тяхните нареждания.
139
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Корупция има навсякъде. У нас имаше доста държавна собственост за разграбване и всички партии на прехода имат "достойно" участие в това разграбване. Това не е проблем на "комунизма", дето го няма. а проблем на политическата ни класа. Спомняте ли си за кого проф. Николай Василев беше казал "Когато само костюмът и часовникът ти струват повече от заплатата ти на министър не можеш да изправиш *** пред цялата държава и да кажеш: ДОКАЖИ МИ ЧЕ СЪМ КОРУМПИРАН".
138
2
 
3
 
! Отговори
охо преди 7 години
То пък едни учени, Мравко .....Едни интелектуалци като Стефан Цанев доносника на ДС ...... Божидар Д също е професор . Боже Боже ....... И като кълнеш 2 милиона със семйствата им *** какво ще остане от БГ .Айде ,спи вечния си сън .
137
1
 
12
 
! Отговори
кой изяде фъстъците преди 7 години
положението от траги-критично стана комико-безнадеждно.
136
3
 
6
 
! Отговори
Гатанка преди 7 години
Сидеров няма как да е във властта ,защото е в пробация........Кофти работа ,ако знаеше че ще влезе във властта преди година и половина нямаше да прави цирковете пред шоповете ,но ..... Има някаква ирония в живота ,не мислите ли.
135
3
 
3
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Ако слуша какво му казва Бойко защо Симеонов да не стане Премиер? Премиер Патриот.
134
5
 
2
 
! Отговори
католик преди 7 години
Мравк,а не кълни бе *** ще ти се върне тъпкано !
133
2
 
10
 
! Отговори
Внимателно с кадрите преди 7 години
Не бива да се допускат до власта доказани престъпници като Бойко БОрисов ,Теменужка Петкова - заради нагло ограбване на БЪлгария по тн БЕЛЕНЕ.Оставиха престъпници да оформят всички документи с цел ограбване от БЪлгария на поне 16 000 000 000 живи евра бе з д а построят и половин действащ реактор.Сега целия народ ще плаща високи цени на тока безмилосно високи..
132
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като ще е гарга рошава да е . В.Симеонов за ПРЕМИЕР.
131
0
 
6
 
! Отговори
Да питам само преди 7 години
Кой ще е мъжът и кой жената в тази любовна авантюра? По схемата Симитли ли ще се работи или ще е садо-мазо като връзката ГЕРБ-рИфУрматУри. На мен ми се струва, че ще е садо-мазо и пЪтриотитИ ще ги боли гъ... главата после.
130
1
 
23
 
! Отговори
:) преди 7 години
На Магарешки ще му купят депутатите, а ДПС ще помага "на ишлеме". Ще е по-страшно и от Тройната коалиция и от предишните ГЕРБ правителства. Ще е крадене, като за световно. Ще е брутално. Търсете начин да се махате от България. С толкова *** народ няма как да се оправи тази страна.
129
0
 
12
 
! Отговори
ихуу преди 7 години
другите избори да чакат ЕНП да ги избере не българските греждани
128
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Реформа на средното образУвание и влизане в чакалнята на еврозоната. В комбо с гас нагоре с 30%, ток, вода и т.н. Стресиращо е да видиш как българите си окачиха примката за пореден път.