ЕНП даде благословия: ГЕРБ и Патриотите да си се взимат

Каракачанов, Симеонов и Сидеров искат между 4 и 7 министерства
31 мар 2017 10:37,
290
ЕНП даде благословия: ГЕРБ и Патриотите да си се взимат
Снимка: архив Булфото

Лидерите на европейската десницата са дали зелена светлина на Бойко Борисов да направи правителство с "Обединените патриоти". Това е станало по време на конгреса на Европейската народна партия в Малта, в който Бойко Борисов участва веднага след изборната победа в неделя.

От ЕНП нямат никакви възражения за коалиция с патриотите, обясниха източници от партията на Борисов, цитирани от "24 часа".

При формирането на кабинета "Борисов" 2 европейската десница имаше сериозни резерви към включването на Патриотичния фронт в управлението. Това бе една от причините хората на Карачанов и Валери Симеонов да не влязат в правителството с министри, а само да подкрепят мнозинството в парламента.

Още по темата

Сега в ГЕРБ имало притеснения, че заради безпокойствието от надигащата се популистка и националистическа вълна в цяла Европа, европейските партньори на Борисов може да се противопоставят на съюза. От ЕНП обаче не възразили на управленска формула с "Обединени патриоти".

Преговорите за новия кабинет между ГЕРБ и Патриотите вече са започнали неофициално, твърдят от двете формации. Очаква се разговорите да продължат днес с Борисов, който снощи се завърна от Малта. Той вероятно няма да се бави със съставянето на кабинета, защото евродесните поискали да има бързо стабилно правителство.

Патриотите също трябва да се съберат днес, за да подготвят офертата си към ГЕРБ. Очаква се те да поискат между 4 и 7 министерства, за да влязат в "Борисов 3".

Сред набелязаните от патриотите министерства са това на отбраната - за лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, на енергетиката - за председателя на НФСБ Валери Симеонов, на икономиката, екологията, туризма, културата и земеделието.

Очаква се преговорите д абъдат затруднени от искането на Симеонов – Борисов да не е премиерът. От ГЕРБ са категорични, че само лидерът им може да е министър-председател.

Те не отстъпват и ресорите здравеопазване и образование, за които още в предизборната кампания обявиха, че вече няма да ги дадат на партньори.

Желаните от патриотите енергетика и екология също са приоритетни ресори за ГЕРБ и намерението засега е министърки там да останат Теменужка Петкова и Ивелина Василева.

Основната кандидатура за министър на здравеопазването е тази на Даниела Дариткова, която два мандата беше шеф на здравната комисия в парламента. Не се изключва и вариантът Десислава Атанасова отново да се върне начело на здравето, за да освободи място в парламента на втория в разградската листа Гюнай Хюсмен, който помогнал много за пробива на ГЕРБ в района.

За образователен министър се обсъжда името на Милена Дамянова. Тя бе за кратко просветен министър в първия кабинет на Борисов, зам.-министър, а също и шеф на просветната комисия в парламента.

Сигурни министри остават финансовият Владислав Горанов, регионалната Лиляна Павлова, вероятно и транспортният Ивайло Московски. Томислав Дончев остава отговорник за еврофондовете, имало вариант да поеме и Външно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
1
 
15
 
! Отговори
cxv преди 7 години
Не сме колония, неееее, няма начин Бай *** да ни държи колония. Хич не сме.
126
0
 
13
 
! Отговори
Даола преди 7 години
Отново сме в смъртна хватка.
125
2
 
6
 
! Отговори
Курнелия Нинова преди 7 години
А на мен, защо никой не ми дава Зелена светлина?
124
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Четете в сайта Сега за ПРЕЗАСЕЛВАНЕТО на бежанци от Турция в България, подписано от Борисов в Малта!Благодарим ви "Български патриоти"!
123
1
 
14
 
! Отговори
ДАААА.. преди 7 години
СЕГА В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ЩЕ ИГРА ЗЛАТНИЯ ПРЪСТ НА СИДЕРОВ - КАКВО ЩЕ КАЖЕШ Г-Н БОРИСОВ ???- - ПАТРИОТИ НА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ КОИТО ЩЕ СА ЕСЕНТА ВИЕ ЩЕ ОТИДИТЕ ПРИ РЕФОРМАТОРИТЕ Е ХАЙДЕ ЧЕСТИТО И НЕПРЕМЕННО ВЗЕМЕТЕ ТРАНСПОРТНОТО МИНИСТЕРСТВО ИНАЧЕ ЦЕЦКА ПАК ЩЕ Е КОРДИСАНА В ПАРЛАМЕНТА И НЕ ДОПУЩАЙТЕ ДЕСИСЛАВА АТАНАСОВА ДА Е ЗДРАВЕН МИНИСТЪР ТЯ НЕ Е МЕДИЦИНСКИ КАДЪР
122
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Делян Добрев казва "не можем да се репчим (заради ЕС на 2 скорости), защото ще ни изгонят", а Бай Х*й не смее да направи правителство без да пита "големите шефове"! И ТОЗИ ЩЕ ЗАЩИТАВА БЪЛГАРСКИТЕ ИНТЕРЕСИ??? Този женски полов орган не смее да решава вътрешнопартиен въпрос самостоятелно, а очаквате да води самостоятелна държавна политика - вътрешна, външна, икономическа, фискална??? Народе, спиш ли?!?!?!
121
1
 
10
 
! Отговори
кой кой е преди 7 години
г-н Борисов защо не попита хората които гласуваха за него дали искат да прави коалия с ОП
120
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А Римската империя била се сринала ли?Не мислА
119
1
 
14
 
! Отговори
КАЛИНКА преди 7 години
ХВАЛА ВАМ, ЕВРОСЛУГИ !
118
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом е подвел ЕНП , че тия са десни и патриоти . Правилно е премиера да е друг не от ГЕРБ и да не е ББ
117
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А от Ватиканата съгласни ли са, щото нали в Малта, таковата... са се произнесли....
116
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ние защо гласуваме, то всичко зависи от Брюксел. Да не хабим пари, те да казват кой да ни управлява. България вече е само едно географско наименование за територия.
115
4
 
5
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
В Европа просто не са наясно тукашните патриоти на кого служат.
114
0
 
7
 
! Отговори
А Н Т И преди 7 години
Началниците и господарите на Борисов са на Юг И Запад от Малта през морета.
113
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едно време получавахме благословия и пари от Москва, сега - от Брюксел. Едно време съюзът се казваше Съветски, сега - Европейски. Едно време палячото се казваше Живков, сега - Борисов. Ха открийте разликите, щото аз не ги виждам.
112
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България е васал на чужди държави! Нашият иб-рик отишъл да му нареждат с кого да се коалира! На този *** му се вика национален предател!
111
4
 
11
 
! Отговори
Мислеща преди 7 години
Смятам, че правителство трябва да се направи от всички партии в парламента. Щом народа е ги е избрал, то те трябва да имат място в управлението на пропорционален принцип. Сядат всички на масата, обединяват се и работят в полза на хората. Сключва се обществен договор с народа и изпълняват мин. 80-90% от изборните си обещания- или в затвора. Що се отнася до различните програми, нали всички са дошли на власт с обещания да ни оправят. Ами да си сядат на задниците и да си свършат работата!
110
1
 
2
 
! Отговори
реалист преди 7 години
До 106450000 на година. Малко ли са?
109
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До кога Българските правителства ще се назначават и одобряват от Сащ и Брюксел ? Нима за правителствата гласуват в Сащ и ЕС !! Със сигурност следващото Правителство няма да е назначено от вън а от народа
108
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България е обречена. Във войната между глобализъм и патриотизъм, "патриотите" избраха да са слуги на еврейската доктрина. Честито!