Чертата след изборите: ГЕРБ чупи рекорди, БСП губи с печалба

Борисов може да тръгне по пътя, начертан от Слави, прогнозират наблюдатели
5 апр 2017 18:00,
150
Чертата след изборите: ГЕРБ чупи рекорди, БСП губи с печалба
Снимка: колаж Dnes.bg

Поне три рекорда счупи ГЕРБ на отминалите предсрочни избори. За първи път в най-новата ни история партия печели парламентарни избори за четвърти пореден път. ГЕРБ е първата партия у нас, която след управление увеличава подкрепата си. Гербаджиите са и единствената формация, която не се е разцепила след десетгодишно съществуване.

БСП пък може да се окаже с печалба от загубата си на вота, а ДПС, макар и да биха ДОСТ по пътя към парламента, тепърва трябва да се готвят за тежки битки. Това са част от констатациите на института "Иван Хаджийски", който излезе с анализ за политическата ситуация около и след изборите.

Наблюдателите описват бъдещия парламент като по-консолидиран – с ясен монопол на ГЕРБ в дясно и на БСП в ляво. "Патриотите" за първи път влизат обединени в парламента, а ДПС елиминира ДОСТ и е единствената партия с основен електорат сред етническите турци.

Още по темата

От института напомнят предишното Народно събрание, в което имаше много партии, плаващи мнозинства и размита отговорност. Тази обстановка обаче е създавала възможност и за много маневри.

"Сега ситуацията е опростена и именно по тази причина играта се усложнява", смятат анализаторите.

Те прогнозират трудни преговори за съставяне на правителство. Въпреки това обаче наблюдателите смятат, че новата ситуация е изгодна за Борисов, защото той не се нарежда до "омръзналите" политици от РБ или Първанов, а до най-обсъжданите и харесвани "герои на деня" – Патриотите, Марешки, Слави.

От Института поставят и въпроса дали ГЕРБ ще заложи на очертания от Слави Трифонов път и припомнят обещанията на Борисов по време на кампанията за мажоритарна система.

"Резултатът от изборите за БСП е по-скоро успех", се казва в анализа. Според наблюдателите е твърде вероятно позицията им на втора сила да е по-изгодна заради очакванията за ново проблематизирано управление.

"Партията се връща в "играта" отново с почти милион гласове и нейното присъствие не може да бъде игнорирано.

Евентуална победа с минимална преднина и амбиция за съставяне на кабинет би могла да срещне масови протести, оспорване на изборите, активизация на Слави, обществена и международна изолация и още редица трудности", се казва още в доклада.

Наблюдателите смятат, че БСП не са готови да неутрализират това, а времето в опозиция може да им помогне да се подготвят.

За ДПС те казват, че трудното не е приключило и им предричат нови тежки битки. Въпреки своеобразната победа над ДОСТ те припомнят, че монополът надвижението в смесените региони е разклатен.

"Укрепването на властта на Ердоган, съчетано с неговите апетити, правят удържането на позициите на ДПС все по-тежка, но не неразрешима задача", се казва в анализа.

Ситуацията на Патриотите наблюдателите обобщават с "точно сега е моментът". Те напомнят, че високите резултати на Каракачанов от президентските избори не са се възпроизвели на парламентарните. Затова коалицията не можела да разчита на още силни изборни резултати.

В полето на "малките десни" анализаторите прогнозират не механично сглобяване на останки, а залез на "старите" и постепенно изгряване на "новите" лица. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Както казва Иво Христов : Последният шлагер ще бъде "мажоритарната система", с която политическата система на Прехода ще завърши или с нова система или с рухването на страната.
30
3
 
7
 
! Отговори
Отговор преди 7 години
Не плюйте по Бойко Победителя и Путин Завоевателя. Те са наши другари...и ще ни управят една хубавичко..
29
11
 
9
 
! Отговори
Загубата е победа ? преди 7 години
*** каза: Въпреки загубата на тези избори БСП е постигнала много голям успех. Другарко Нинова(г-жа Лъжа) и симпатизантите на БСП и техните противници ви пожелават все по-големи подобни успехи на следващите избори. Това само г-жа Лъжа(комунист) може да го каже, да превърне лъжата в победа, истината в лъжаКого лъжете др. Нинова ? Да са живи и здрави тези, които ви вярватКолкото повече си я търпите ***, толкова повече изборни загуби ще претърпи БСП.
28
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
1глас=11лв.Дори и губещите печелят.От последните избори-ГРОБ54милиона лв.БСП-45мил.ДПС-около 30мил.
27
12
 
8
 
! Отговори
Курнелия нагла преди 7 години
Мале, мале, БСП щели да се борят с паралелната държава - ами тя цялата е в редиците на БСП, бе Курнелио. Около теб ли са Г.Гергов(свинарят), Кирчо Добрев(хванат на границата 1996г. с куфарче с долари), Р.Овчаров(дългият инкасатор), Бригадир Аспарухов(милионер пенсионер), ***(милионерка), Весела Лечева и много други другари-милионери и мошеници. Няма такава наглост
26
0
 
13
 
! Отговори
вица на деня преди 7 години
Чалгаря,лакомия гъ.з Слави "харесван политик",хахахахааааа!
25
6
 
20
 
! Отговори
ТАКИВА МИ ТИ РАБОТИ преди 7 години
КОЕТО ГО МОГАТ ГЕРБ, ГО МОГАТ - ДА ПРИТИСКАТ, ДА МАНИПУЛИРАТ И ДА КУПУВАТ ИЗБОРИТЕ. И ВИНАГИ ЩЕ ПЕЧЕЛЯТ, ДОКАТО МУТРАТА ИЗКУСНО ЛЪЖЕ, А ФИЗКУЛТУРНИКА МУ КУПУВА, МАНИПУЛИРА И ПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ.
24
8
 
21
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 години
Боко Тиквата премиер трети мандат,след два негови...самопровалили се.Това е...рекордът с който...цепим Гинес по шевовете,като издигаме човек,който по...принцип,не става.
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не вкарали завряния зет в панделата, завряният зет ще го свали!
22
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вярно Герб чупи рекорди... Откакто се намърдаха във власта България като държава чупи рекорди по дъното на най-черните класации.
21
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Винету е голема работа.Роден за да печели.Само че на наш гръб.
20
1
 
10
 
! Отговори
Unufri преди 7 години
До 17: Отвори сайта на ЦИК и виж в *** махали в големите градове кой печели изборите. После наведи виновно глава и повече недей писа дезинформации в нета.
19
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ останаха само с чалгата на Слави и Веско Маринов.
18
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борисов може само да смени Слави като шоумен в тв. За политик не става.
17
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що Нинова е много грамотна, у краденето е много начетена
16
7
 
23
 
! Отговори
бг гинес преди 7 години
Рекорд от 16 % гласове и рекорд от 16 милиарда лева патриотични заеми за да остане на власт.
15
8
 
29
 
! Отговори
СДС преди 7 години
Винаги съм бил против комунистите, като смятам ,че само мъртвия комунист е добър човек. но.....като обесктивен ще призная, че при бат, Боко / боядисаният комунист/ има по-малко възможности за бизнес/ако не си ***, крадец, престъпник/ отколкото при Станишев. И това е най-тъжното. С антикомунистическа риторика, но действайки даже по авторитарно и от тях, този *** човек стъжни живота на всички българи. Не слушайта клакьорите...погледнете джоба си....или складовете на Лукойл-там митничари няма.
14
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И още един рекорд ! Най много КУПЕНИ гласове !!!
13
0
 
11
 
! Отговори
Цензура 24родопи преди 7 години
По скоро ние сме корумпирани.Промяната се почива във всеки поначало.Не кои ? А кой избираме ? Готови ли сме за смяна на чипа ?Кърджали не готов!! Въобще и България не е готова. Купуват ни със страх или със социални. Какво ново си избрахме за водачи? Стари ,,меринджеи'' Боим се от новото. Свещеното статукво ще завещаем на внуците. Творим нов стой ,,олигархично партийно''. Винаги сьм се питал какво се има пред вид предател ако някой иска промяна.В този динамичен и променящ се свят защо се съглас
12
0
 
23
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Цитат:Чертата след изборите: ГЕРБ чупи рекорди, БСП губи с печалба... А НАРОДЪТ -СТРАДА..