Чертата след изборите: ГЕРБ чупи рекорди, БСП губи с печалба

Борисов може да тръгне по пътя, начертан от Слави, прогнозират наблюдатели
5 апр 2017 18:00,
150
Чертата след изборите: ГЕРБ чупи рекорди, БСП губи с печалба
Снимка: колаж Dnes.bg

Поне три рекорда счупи ГЕРБ на отминалите предсрочни избори. За първи път в най-новата ни история партия печели парламентарни избори за четвърти пореден път. ГЕРБ е първата партия у нас, която след управление увеличава подкрепата си. Гербаджиите са и единствената формация, която не се е разцепила след десетгодишно съществуване.

БСП пък може да се окаже с печалба от загубата си на вота, а ДПС, макар и да биха ДОСТ по пътя към парламента, тепърва трябва да се готвят за тежки битки. Това са част от констатациите на института "Иван Хаджийски", който излезе с анализ за политическата ситуация около и след изборите.

Наблюдателите описват бъдещия парламент като по-консолидиран – с ясен монопол на ГЕРБ в дясно и на БСП в ляво. "Патриотите" за първи път влизат обединени в парламента, а ДПС елиминира ДОСТ и е единствената партия с основен електорат сред етническите турци.

Още по темата

От института напомнят предишното Народно събрание, в което имаше много партии, плаващи мнозинства и размита отговорност. Тази обстановка обаче е създавала възможност и за много маневри.

"Сега ситуацията е опростена и именно по тази причина играта се усложнява", смятат анализаторите.

Те прогнозират трудни преговори за съставяне на правителство. Въпреки това обаче наблюдателите смятат, че новата ситуация е изгодна за Борисов, защото той не се нарежда до "омръзналите" политици от РБ или Първанов, а до най-обсъжданите и харесвани "герои на деня" – Патриотите, Марешки, Слави.

От Института поставят и въпроса дали ГЕРБ ще заложи на очертания от Слави Трифонов път и припомнят обещанията на Борисов по време на кампанията за мажоритарна система.

"Резултатът от изборите за БСП е по-скоро успех", се казва в анализа. Според наблюдателите е твърде вероятно позицията им на втора сила да е по-изгодна заради очакванията за ново проблематизирано управление.

"Партията се връща в "играта" отново с почти милион гласове и нейното присъствие не може да бъде игнорирано.

Евентуална победа с минимална преднина и амбиция за съставяне на кабинет би могла да срещне масови протести, оспорване на изборите, активизация на Слави, обществена и международна изолация и още редица трудности", се казва още в доклада.

Наблюдателите смятат, че БСП не са готови да неутрализират това, а времето в опозиция може да им помогне да се подготвят.

За ДПС те казват, че трудното не е приключило и им предричат нови тежки битки. Въпреки своеобразната победа над ДОСТ те припомнят, че монополът надвижението в смесените региони е разклатен.

"Укрепването на властта на Ердоган, съчетано с неговите апетити, правят удържането на позициите на ДПС все по-тежка, но не неразрешима задача", се казва в анализа.

Ситуацията на Патриотите наблюдателите обобщават с "точно сега е моментът". Те напомнят, че високите резултати на Каракачанов от президентските избори не са се възпроизвели на парламентарните. Затова коалицията не можела да разчита на още силни изборни резултати.

В полето на "малките десни" анализаторите прогнозират не механично сглобяване на останки, а залез на "старите" и постепенно изгряване на "новите" лица. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
26
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ е гробокопача на БСП/БКПне са ми симпатични, но все пак някой трябва да погребе столетницата
10
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 4Че какво има да се коментира???? То си заслужава да коментираш, обсъждаш, спориш, доказваш.........на хора, които имат поне малко повече акъл от чехълчетата!!!! А това, че колкото повече затъваш и пак се държиш за сламката....ще дочакаме края на филма!!!! Имаме пуканки!!! То и без това на тоя нещастен народ НИЩО ДРУГО НЕ МУ ОСТАНА! Всичко му взеха!
9
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Г Е Р БГрабимЕвропаРушимБългарияСъединете главните букви
8
6
 
25
 
! Отговори
Аноинимен преди 7 години
С такъв народ какво правителство очаквахте?
7
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Герб чупи пАра,ако питате мен
6
8
 
40
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Победите и "успехите" на ГЕРБ са пир по време на чумa.България затъва, а българите изчезват като народ с все по-голяма сила.Остава само самодоволното мучене на Тиквата и неговите едноклетъчни поддръжници, които потъват, но се усещат като победители.
5
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Патриотите губят всичко и ще претопят на герп.
4
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пълна трагедия !!!!!БорисоФ и герб на власт....Трагедия.....
3
5
 
26
 
! Отговори
MEGADETH преди 7 години
Важното е българите да са на загуба....кат им е толкова акъла .....ум патки пасе е ситуацията...
2
4
 
34
 
! Отговори
менте герп преди 7 години
Уж печели а после подава оставка.
1
7
 
35
 
! Отговори
!! преди 7 години
Чупи рекорди за неграмотност, както на избирателите така и на избраните. *** народ слаба държава !