Чертата след изборите: ГЕРБ чупи рекорди, БСП губи с печалба

Борисов може да тръгне по пътя, начертан от Слави, прогнозират наблюдатели
5 апр 2017 18:00,
150
Чертата след изборите: ГЕРБ чупи рекорди, БСП губи с печалба
Снимка: колаж Dnes.bg

Поне три рекорда счупи ГЕРБ на отминалите предсрочни избори. За първи път в най-новата ни история партия печели парламентарни избори за четвърти пореден път. ГЕРБ е първата партия у нас, която след управление увеличава подкрепата си. Гербаджиите са и единствената формация, която не се е разцепила след десетгодишно съществуване.

БСП пък може да се окаже с печалба от загубата си на вота, а ДПС, макар и да биха ДОСТ по пътя към парламента, тепърва трябва да се готвят за тежки битки. Това са част от констатациите на института "Иван Хаджийски", който излезе с анализ за политическата ситуация около и след изборите.

Наблюдателите описват бъдещия парламент като по-консолидиран – с ясен монопол на ГЕРБ в дясно и на БСП в ляво. "Патриотите" за първи път влизат обединени в парламента, а ДПС елиминира ДОСТ и е единствената партия с основен електорат сред етническите турци.

Още по темата

От института напомнят предишното Народно събрание, в което имаше много партии, плаващи мнозинства и размита отговорност. Тази обстановка обаче е създавала възможност и за много маневри.

"Сега ситуацията е опростена и именно по тази причина играта се усложнява", смятат анализаторите.

Те прогнозират трудни преговори за съставяне на правителство. Въпреки това обаче наблюдателите смятат, че новата ситуация е изгодна за Борисов, защото той не се нарежда до "омръзналите" политици от РБ или Първанов, а до най-обсъжданите и харесвани "герои на деня" – Патриотите, Марешки, Слави.

От Института поставят и въпроса дали ГЕРБ ще заложи на очертания от Слави Трифонов път и припомнят обещанията на Борисов по време на кампанията за мажоритарна система.

"Резултатът от изборите за БСП е по-скоро успех", се казва в анализа. Според наблюдателите е твърде вероятно позицията им на втора сила да е по-изгодна заради очакванията за ново проблематизирано управление.

"Партията се връща в "играта" отново с почти милион гласове и нейното присъствие не може да бъде игнорирано.

Евентуална победа с минимална преднина и амбиция за съставяне на кабинет би могла да срещне масови протести, оспорване на изборите, активизация на Слави, обществена и международна изолация и още редица трудности", се казва още в доклада.

Наблюдателите смятат, че БСП не са готови да неутрализират това, а времето в опозиция може да им помогне да се подготвят.

За ДПС те казват, че трудното не е приключило и им предричат нови тежки битки. Въпреки своеобразната победа над ДОСТ те припомнят, че монополът надвижението в смесените региони е разклатен.

"Укрепването на властта на Ердоган, съчетано с неговите апетити, правят удържането на позициите на ДПС все по-тежка, но не неразрешима задача", се казва в анализа.

Ситуацията на Патриотите наблюдателите обобщават с "точно сега е моментът". Те напомнят, че високите резултати на Каракачанов от президентските избори не са се възпроизвели на парламентарните. Затова коалицията не можела да разчита на още силни изборни резултати.

В полето на "малките десни" анализаторите прогнозират не механично сглобяване на останки, а залез на "старите" и постепенно изгряване на "новите" лица. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
3
 
! Отговори
Aнонимен преди 7 години
"Изборът на хората" 04.05.2017г.пл. "Народно събрание"Стига са се подигравали с народа!
110
2
 
12
 
! Отговори
Данчо преди 7 години
Изборите не бяха честни... 40 лева и химикалчица и айде и същият юрод... И това било ДЕМОКРАЦИЯ!
109
2
 
9
 
! Отговори
ОНЗИ преди 7 години
Този МЕРЗАВЕЦ наречен бб е най-големия враг на БЪЛГАРИЯ и БЪЛГАРИТЕ !!! Ами ще го разберете БРАТЯ БЪЛГАРИ - ама ще се получи като оня лав ".... ама аз не съм... - отговорът "....ами да си ....". ТЕЖКО и ГОРКО на БЪЛГАРИЯ и БЪЛГАРИТЕ - тази сервилна п...ка наречена бб превърна държавата в американски ***....
108
6
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
БСП губи с печалба - печалбата е парцел на политическите гробища на престъпните режими.
107
0
 
10
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
До Червените милионери Това, от флашка ли го копираш, че поне 50 пъти съм го чел, и колко пращат на качване тук?Ти, и оня, по -долу, с провалилата се БСП , качвате винаги едно и също, дословно. Вземете та изразете и свое мнение, знам че ви плащат на публикация, но бъдете малко креативни, сменете репертоара? Аз ако пиша-блокират ме за ден два, а вие от година ръсите същите простотии, дословно, и нищо.малко обидно е спрямо редовно четящите тук, не мислите ли?
106
5
 
14
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
А честити ви нови цени, изкуствено и предизборно задържани от Баце! А след като се вземат с патриотите.ще има и още нови цени да си честитим.Нови заплати и пенсии? Трай коньо, за зелена трева, до края на 4 годишния мандат, ще ги вдигнат с 2 лева, ако заработи икономиката. Изборите минаха и ще ги хване традиционната амнезия.Предполагам, и още някой милиард ще изтеглят, за да им е комфортно.А вие си блейте и гласувайте. Ново кабаре със стари к..ви не се прави,а те-коалиция ще правят...
105
9
 
13
 
! Отговори
Червените милионери преди 7 години
Червените милионери ограбиха България:Р.Овч.(дългият инкасатор)-милионер; *** Нинова(г-жа Лъжа)-милионер, предс.на БСП; Г.Гергов-Свинарят-милионер,предс.на Пловдивското БСП; Гуцанов-Медузата-милионер,предс.на Варненското БСП; Бриго Аспарухов-милионер пенсионер; Манджуковмилионер;Гущеров-милионер;Гоце агента-милионер;Вес.Лечева-милионер и още много червени милионери откраднали милионите си от българския народ. А оглупелите от бедност червени симпатизанти продължават да ходят на Бузлуджа и да гласуват за БСП. Нека са щастливи...Д.Благоев ако ги види от някъде ще се обърне в гроба.
104
6
 
12
 
! Отговори
Комунистите ограбиха преди 7 години
Комунистите ограбиха държавата и народа и използваха всички облаги преди да станат "Евроатлантици". Сега отново лъжат обикновените хора, които са наивни или неграмотни, че в близкото обозримо бъдеще ще бъде построен социален рай за тях. Станишев баща и Станишев син, две поколения са на държавна хранилка т.е. на наша издръжка. Резултата от тяхната дейност е фалит на социализма и най-бедната държава от ЕС при капитализма.
103
8
 
10
 
! Отговори
Провалилата се БСП преди 7 години
Цялата истина е, че социализмът се провали поради невъзможността да се създаде печеливша държавнопланова икономика! Когато на комунистите им става ясно, че комунизма е невъзможен, те губят идеологически ориентир, а комунопартия без идеология е просто котерия, която защитава лични и групови интереси! По този начин БСП се превърна в полу-мафиотска структура заграбила по-голямата част от капиталите на България
102
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Велик е нашия ***. Велик, велик, велик! Явно управлението на ГЕРБ е добро за ГЕРБ. Само да можеше да се каже че е добро и за Бългаия...
101
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Проваилата се БКППечеливша е ако печели целия народ, а при капитализма печели само ГЕРБ и коалициите.
100
7
 
7
 
! Отговори
Проваилата се БКП преди 7 години
Цялата истина е, че социализмът се провали поради невъзможността да се създаде печеливша държавнопланова икономика! Когато на комунистите им стана ясно, че комунизма е невъзможен, те решиха да създадат котерия, която защитава лични и групови интереси! По този начин БКП се превърна в полу-мафиотска структура заграбила по-голямата част от капиталите на България под названието ГЕРБ. Конструктор на формацията беше Първанов, а изпълнител - Б Борисов.
99
5
 
20
 
! Отговори
абсурдистан преди 7 години
Ураа за билетчето от 1,60, Ураа за винетките,Ураа за "санирането " !!! Ама то и по-хубаво ще стане - 38% парното - УРА ! 18% водата-Ура ! нови 5 милиарда за "саниране" - КЕф !
98
0
 
4
 
! Отговори
Vollmilch преди 7 години
I ko sia ?Koi general e otgore?
97
5
 
8
 
! Отговори
Гробокопач преди 7 години
До БСП са гад.иниАбе той така пак беше мачкал на едни избори, пък после управлява Орешарски;))) и същите *** слюнки и плач, капеха от устата и очите на банкянският магнолиев ***. Тъй, че герберче, дръж си дзурлата затворена. В държавата ще става, това, което казва Небето чрез мене, сиреч, тупайте се в гърдите като победители, чупете спортни рекорди, само тов аще ви остане.
96
4
 
6
 
! Отговори
Гробокопач преди 7 години
До До ГробокопачБорисов няма Властта. Властта съм я прибрал на топло, за да не злоупотребява с нея Борисов. Иначе може да сте надъхани към урните с идеята "vot anti-communist", но реално вие качвате на върха на държавата, най-фанатичният комунист в България, Бойко Борисов, партиец до смърт. Нъл ти думам, сглобяването на едно скеле, наречено "правителство" е едно, но да го изпълниш с Живот, съвсем друго. Е, последното му го взех на Борисов.
95
11
 
10
 
! Отговори
Винету преди 7 години
Само ГЕРБ! Другите не стават - народът си каза думата.
94
12
 
10
 
! Отговори
БСП са гад.ини преди 7 години
До гробокопача. Смешен и жалък плач на лузър. А гроздето киселее ли ти, да та *** в нещастника? ГЕРБ за пореден път ви смачка и това е ФАКТ, който лигавите плюнки на такива кухи кратуни като теб не могат да променят.
93
5
 
7
 
! Отговори
изнервен преди 7 години
До 117. Много си тъппа. Обявяваните резултати в по-ранните часове е от екзит-половете (знаеш ли какво е това?). И как бяха фалшифицирани изборите като този път се организираха от червеното правителство на Радеф, със сменени областни управители и ръководство на МВР?
92
6
 
8
 
! Отговори
Нали искахте ЕТО ВИ преди 7 години
"комунизма си отиде ,спете спокойно деца "