Умишлена уседналост или умишлено уволнение? Говори чиновникът Талев

"Законът е написан от Емилия Друмева, зам.-министър знаеше за него"
6 апр 2017 09:00,
173
Умишлена уседналост или умишлено уволнение? Говори чиновникът Талев
Кадър: YouTube

Правосъдната министърка Мария Павлова спря в сряда следобед скандалните промени в Закона за българското гражданство, с които се изменяше и Изборният кодекс.

Текстовете практически въвеждаха забрана за гласуване в чужбина - предвидено бе право да дадат вот за президент и парламент да имат само български граждани, живели през последните 3 месеца в страната.

Промените бяха пуснати от правосъдното министерство за обществено обсъждане във вторник и веднага предизвикаха остра реакция от неправителствени организации и политически партии.

Още по темата

В сряда Павлова уволни шефа на дирекция "Съвет по законодателството" Любомир Талев с мотива, че е публикувал предложението, без да го съгласува с нея.

"Министерството приема, че действията на служителя са умишлени с цел злепоставяне на институцията, тъй като каченият законопроект не е бил съгласуван с министъра", пише в съобщението на правосъдното министерство.

Преди да бъде публикуван законопроектът, той е бил съгласуван както с Павлова, така и с ресорната зам.-министърка Деница Митрова, която подписала документа, заяви обаче уволненият Талев. По думите му текстът бил изпратен и в Министерския съвет за изготвяне на оценка на въздействието.

Министрите обаче останаха изненадани в сряда какви предложения за законови промени се правят от името на служебното правителство.

Външният Ради Найденов, който отговаря за гласуването в чужбина, обясни, че е научил от медиите за предложението: "Моето мнение е, че трябва максимално да се улесни процесът на гласуване, примерно с електронен вот, както за българите в чужбина, така и за тези в страната".

Текстовете за забрана на гласуването в чужбина всъщност не са подготвени от служебния кабинет, а от правния екип на президента Румен Радев.

В писането са участвали правният му секретар Емилия Друмева и правният съветник Невянка Кънева. Те подготвили проектозакона през миналата седмица, а в понеделник текстовете били пратени на правосъдното министерство с инструкция да се публикуват за обществено обсъждане.

Промените в изборното законодателство бяха поискани от президента Радев на специална среща с премиера Огнян Герджиков, която се е състояла вечерта в понеделника след изборите.

Пред "24 часа" уволненият чиновник Любомир Талев твърди, че текстовете са писани от екипа на държавния глава.

"Миналия понеделник след срещи в президентството бе започната работата по този законопроект. Тогава аз бях в командировка. Текстовете в него са писани от правния секретар и съветници на президента Румен Радев и ни бяха изпратени. Този понеделник текстовете бяха финализирани. Преди да ги кача за обществено обсъждане, бяха изпратени в Министерския съвет за съгласуване на оценката на въздействието на нормативния акт. Тази оценка заедно с всички останали документи бе изпратена и цялата преписка бе подписана от ресорния зам.-министър. След това същите текстове бяха качени и за обществено обсъждане", настоява той.

Талев допълва, че веднага след публикуването им е помагал да се пишат отговори какво значи този или онзи текст и защо е включен в законопроекта.

"На никого тогава не му хрумна, че има някакви сгрешени текстове или неизпълнени указания, каквито неща чувам сега. Едва в сряда сутринта чух тази теза и вече след това бях експедитивно освободен. Като основанието не са мои нарушения, а общият текст за прекратяване на правоотношението със служител в срок на изпитване", казва той.

На свой ред една от автокрите му, конституционалистката Емилия Друмева обясни, че предложенията за уседналостта са били предложени от партии, без обаче да назове конкретни имена.

"Аз съм консултирала текстовете, както правя почти всеки ден от 40 години. Всекидневно до президента постъпват законодателни предложения и аз ги преглеждам и консултирам. Тези текстове съм ги консултирала на различни етапи", казва тя.

"В проекта има съдържание, което заслужава вниманието на депутатите в следващия парламент, а не както се получи - фокусът да падне на двата последни текста. Изключително важни са примерно текстовете за забрана на участието на религиозни организации в политиката", настоява Друмева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вие наистина ли си мислите че живеете в държава ?
132
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пиша пак - аз не съм съгласен гастербаитери, напуснали по икономически причини, да ми определят правитеството и да гласуват за същите кратуни, заради които са избягали.Ако и плащат данъците тук, ползват здравеопазване, полиция и администраця тук и си чупят колите в уникалните ни магистрали - тогава да гласуват. Иначе да си гласуват там, където си плащат данъците (ако ги пуснат, разбира се).
131
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кудкудяка момчето по медиите, заработва си връщането на работа. Само като му видиш "ентелигентната" физионимия и ти става ясно, че е перфектният държавен служител....
130
6
 
15
 
! Отговори
Класика! преди 7 години
Ако казаното от този човек е вярно / а то твърде вероятно е!/, станалото означава само едно - че институциите просто са си избърсали оцапаните задни части със своя служител...
129
5
 
16
 
! Отговори
цц преди 7 години
Премахване на двойното гражданство с държави нямащи токова (Турция напр.) , гласуване само в консулствата и забрана на религиозни и финансирани от други страни партии. Това е начина. Дано ОП приемат тези идеи.
128
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев е лъжец. Талев президент
127
5
 
18
 
! Отговори
66 преди 7 години
тОЗИ ЛИЧИ ЧЕ ЗА ПАРИ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПОРЪЧКОВ ЗА ВСЕКИ ...АДМИНИСТРАЦИЯТА ТРЯБВА ДА СЕ ОСВОБОДИ ОТ ТАКИВА ПЛЪХОВЕ...
126
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проектозакона по принцип е не приложим. Няма как да видиш къде е бил някой, ако е бил в страна от ЕС. Те сега не могат да оправят избирателните списъци, ако трябва и проверка къде си бил последните 3 месеца ще стане мазало. Не че съм очаквал старшината да се сети, но все си мислех че има някакви съветници.
125
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
каква патардия и гърмящи бушони пак за 100 хиляди туристи гласуващи от чужбина по избори предимно бурсаджии и дюселдорфци. да се въведе електронно гласуване и стига са харчили пари на вятъра за секции и автобуси!
124
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гласуващите да ми обяснат защо техните ментори увеличиха цените? Избиращите политицате не мислят ли че са отговорни за това, което техните любимци сътвориха? ВИЕ им давате ножа, с който режат, а сега искате от тях да режат народа на парчета- едните в страна другите- вън.Абе до кога ще слагате на кормилото слепци? Ако това беше влак и с машинистите, които сте избрали, давате ли си сметка каква катастрофа сте предизвикали?
123
2
 
8
 
! Отговори
До 130 преди 7 години
Според мен има начин с една единствена проманя в дефиницията на пълнолетен гражданин - Това е лице постоянно пебиваващо в страната, което е изпълнило конституционните си задължения - образование и плащане на данъци , знание на език...навършило 21. Това ще поправи автоматично маса закони.
122
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 127Е нали сте големи данъкоплатци сега ще имате "повече" средства за поскъпването на газта, парното и останалите консумативи! Понеже се мислите за Богоизбраните българи - болен здрав носи!
121
13
 
9
 
! Отговори
аз преди 7 години
До АнонименРадев не се интересува от мнението на българите в чужбина! Такива в Русия практически няма! А мнението на останалите не съвпада със спуснатите от Москва изисквания.
120
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чиста злоба и завист, че ви не сте успяли да се махнете, ви води да искате това за нашите сънародници. Защото всеки от вас, коити го искате, ако утре ви се отвори възможност да заминете, ще го направите. Едва ли спите с потрета на Левски или Ботев, едва ли тоя фалшив патриотизъм, който струи тука, ще ви спре. Или ще останате защото, не можете да гласувате?))
119
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 127Боже, тия пък в България се изкараха големи данъкопладци! Само се чудят от къде да прилапат нещо от сивата икономика за да се една троха пред съседа! Шведите пък плащат и за умрелите! А пък някои от тези в чужбина си мислят че техния глас ще оправи България! Трагедия или дефект в мисловната дейност! тая реалност ги блъска вече 30 години, дишат пръднята "чист въздъх" изпод попското раси, и все още не са се събудили! Спете още, така сте най-удобни!
118
1
 
5
 
! Отговори
Kratia преди 7 години
Ami zasto da glasuvat usednali, ne moje li bulgarite da glasuvat pravi na megana, na plostada...?! Nali sa jivi i mogat da stoiat na krakata si?!
117
10
 
15
 
! Отговори
ТАЛЕВ Е ЛЪЖЕЦ преди 7 години
ТОЯ ЛЪЖЕ! УБЕДЕН СЪМ, ЧЕ МАНИПУЛИРА СРЕЩУ ЗАПЛАЩАНЕ. СЛЕД КАТО ТОЛКОВА ГО РАЗДУВА НОВА ТВ, НЕЩО НЕ Е КАКТО ТРЯБВА. СЕГА СА СЕ РАЗВИХРИЛИ ГЕРБАДЖИИТЕ, КОИТО МАНИПУЛИРАТ И НАСТРОЙВАТ СРЕЩУ ПРЕЗИДЕНТА. ЗАЩО ТОВА *** НЕ КАЖЕ КАКВО ОЩЕ Е ОБСЪЖДАНО, КОЕТО Е СЪЩЕСТВЕНОТО И ВАЖНОТО. ИЗОБЩО ПОРЕДНАТА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКА ВАКХАНЛИЯ НА ПЛАТЕНАТА БОКОВА КОХОРТА, ТОЗИ ПЪТ НАЧЕЛО С ВЪПРОСНИЯ ЧИНОВНИК
116
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За съжаление, повтарям, за съжаление просто няма законен начин да се ограничи гласуването от страна на изселници и шведи, без да се засегне в някаква степен и това на останалите българи в чужбина. Сегашната ситуация е в резултат на дълги години слагачество и реверанси към етническите партии в страната и една южна нам съседка. За да се получи трябват промени в Конституцията и куп закони, няма как да стане с разни левашки опити и 1-2 изречения в едно законче.
115
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименСлед като си отишъл да живееш,работиш,плащаш данъци в друга държава няма за какво да гласуваш и да определяш как ще се развива България.Така че в този проектозакон няма нищо лошо.................Гледам България се разива много добре и българите в чужбина останаха последния враг, който все още ви спъва. Иначе развихте най-богата и просперираща държава в света и в галактиката. И го казваш не тези, които избягаха от тука, защото не обичат хубавото. Продължавайте наред)))
114
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искам да попитам гласуващитеq защо не се разсърдихте на вашите партиxни лидери, затова че плащат на ромите да гласуват? Този факт полека беше изместен като престъплениe, а вниманието беше насочено НЕ КЪМ ТОВА ЧЕ ГО ИМА , А КdК ДА СЕ НАДЦАКАТ ТЕЗИ ГЛАСОВЕ. Значи партиините ви лидери ви насъскват срещу ромите, за да гласувате като те печелят и в двата случая. Вие сте пречакани, а ромите поне са с едни пари напред. Остава ви само кухата городст, че вашата пратия е победила)) А вие победихте ли? НЕ