Умишлена уседналост или умишлено уволнение? Говори чиновникът Талев

"Законът е написан от Емилия Друмева, зам.-министър знаеше за него"
6 апр 2017 09:00,
173
Умишлена уседналост или умишлено уволнение? Говори чиновникът Талев
Кадър: YouTube

Правосъдната министърка Мария Павлова спря в сряда следобед скандалните промени в Закона за българското гражданство, с които се изменяше и Изборният кодекс.

Текстовете практически въвеждаха забрана за гласуване в чужбина - предвидено бе право да дадат вот за президент и парламент да имат само български граждани, живели през последните 3 месеца в страната.

Промените бяха пуснати от правосъдното министерство за обществено обсъждане във вторник и веднага предизвикаха остра реакция от неправителствени организации и политически партии.

Още по темата

В сряда Павлова уволни шефа на дирекция "Съвет по законодателството" Любомир Талев с мотива, че е публикувал предложението, без да го съгласува с нея.

"Министерството приема, че действията на служителя са умишлени с цел злепоставяне на институцията, тъй като каченият законопроект не е бил съгласуван с министъра", пише в съобщението на правосъдното министерство.

Преди да бъде публикуван законопроектът, той е бил съгласуван както с Павлова, така и с ресорната зам.-министърка Деница Митрова, която подписала документа, заяви обаче уволненият Талев. По думите му текстът бил изпратен и в Министерския съвет за изготвяне на оценка на въздействието.

Министрите обаче останаха изненадани в сряда какви предложения за законови промени се правят от името на служебното правителство.

Външният Ради Найденов, който отговаря за гласуването в чужбина, обясни, че е научил от медиите за предложението: "Моето мнение е, че трябва максимално да се улесни процесът на гласуване, примерно с електронен вот, както за българите в чужбина, така и за тези в страната".

Текстовете за забрана на гласуването в чужбина всъщност не са подготвени от служебния кабинет, а от правния екип на президента Румен Радев.

В писането са участвали правният му секретар Емилия Друмева и правният съветник Невянка Кънева. Те подготвили проектозакона през миналата седмица, а в понеделник текстовете били пратени на правосъдното министерство с инструкция да се публикуват за обществено обсъждане.

Промените в изборното законодателство бяха поискани от президента Радев на специална среща с премиера Огнян Герджиков, която се е състояла вечерта в понеделника след изборите.

Пред "24 часа" уволненият чиновник Любомир Талев твърди, че текстовете са писани от екипа на държавния глава.

"Миналия понеделник след срещи в президентството бе започната работата по този законопроект. Тогава аз бях в командировка. Текстовете в него са писани от правния секретар и съветници на президента Румен Радев и ни бяха изпратени. Този понеделник текстовете бяха финализирани. Преди да ги кача за обществено обсъждане, бяха изпратени в Министерския съвет за съгласуване на оценката на въздействието на нормативния акт. Тази оценка заедно с всички останали документи бе изпратена и цялата преписка бе подписана от ресорния зам.-министър. След това същите текстове бяха качени и за обществено обсъждане", настоява той.

Талев допълва, че веднага след публикуването им е помагал да се пишат отговори какво значи този или онзи текст и защо е включен в законопроекта.

"На никого тогава не му хрумна, че има някакви сгрешени текстове или неизпълнени указания, каквито неща чувам сега. Едва в сряда сутринта чух тази теза и вече след това бях експедитивно освободен. Като основанието не са мои нарушения, а общият текст за прекратяване на правоотношението със служител в срок на изпитване", казва той.

На свой ред една от автокрите му, конституционалистката Емилия Друмева обясни, че предложенията за уседналостта са били предложени от партии, без обаче да назове конкретни имена.

"Аз съм консултирала текстовете, както правя почти всеки ден от 40 години. Всекидневно до президента постъпват законодателни предложения и аз ги преглеждам и консултирам. Тези текстове съм ги консултирала на различни етапи", казва тя.

"В проекта има съдържание, което заслужава вниманието на депутатите в следващия парламент, а не както се получи - фокусът да падне на двата последни текста. Изключително важни са примерно текстовете за забрана на участието на религиозни организации в политиката", настоява Друмева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В случая имаме причинно-следствена връзка! ДОПУСНА се регистрация на ДОСТ,която е откровено протурска,антибългарска,противоконституционна!..Нейните лидери за затвор,а допусналите регистрацията също!Като следствие имаме-намеса на Турция във вътрешните работи,турско влияние,опасност за нац.сигурност.Решение на проблема-закон ограничаващ и истинските българи в чужбина-гангрена на пръста-*** ръката...Резултатът е разделение между българите,а турците гледат сеира,които се разиграва заради тях!
72
7
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Другаре, номера не мина. Сигурно е, че ще пробвате пак но пак няма да мине.
71
4
 
12
 
! Отговори
анти преди 7 години
Да се премахне двойното гражданство,да се въведе изискване за образователен ценз - основно образование и да се въведе уседналост - 6 месеца в България - това да е изискването за право на гласуване.С това ще се спечелят няколко неща- така наречените българи от южната ни съседка дето очевидно под конвой гласуват и се знае защо - ще загубят това право,ще има икономия на финанси,нашите избраници вече ще са по внимателни към народа и неговите изисквания,а братята роми - може би ще тръгнат за се интег
70
8
 
18
 
! Отговори
Баси Държавата преди 7 години
"Уволнения чиновник"е типичната административна мишка!Бих искал да попитам ако не ог бяха уволнили щеше ли да даде гластност на нещата?И съм съгласен с президента за подетата инициатива.Гласуването на хората в чужбина е като майка от разстояние.И поздравления за Радев за доблеста и куража за подобна инициатива.Най накрая да имаме президент с топки и гръбнак.
69
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кога ще почнем да обсъждаме НЕ КОЙ ДА ГЛАСУВА, А КОЙ ДА СЕ КАНДИДАТИРА.ПРОБЛЕМЪТ ИДВА ОТ ПРОДАЖНА ПОЛИТИКА, А НЕ ОТ БЪЛГАРИТЕ ЕМИГРАНТИ, ЖЕРТВИ НА ТАЗИ ПОЛИТИКА.В момента отново играете във наша вреда.
68
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искате заради убийствената политика на така наречените депутати, заради които всички страдаме, да се отречете от хората, които БЯХА ИЗГОНЕНИ от същите тези политици.За да можете да продължавате да ги избирате.Вие разбирате ли какво правите? Как точно ви пречат българите в чужбина? Няма ли поне веднъж да се запитате, дали пък ВИЕ НЕ СТЕ ВИНОВНИ като давате власт на откровени некадърници и вярвате на лъжи? 27 години гласуване и ето до къде стигнахме- да се мразим един друг. Политиците ни делят.
67
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цялата работа е толкова елементарна, че вероятно наистина е грешка и недоглеждане. А чиновника опира пешкира, така е в администрацията, където един от професионалните рискове е да го отнесеш полу-не-виновен. Но пък иначе е добре да си държавен служител с лъскавите костюмчета, 13-14 заплати, служебни коли и разни други благинки, не ли? Но едно със сигурност е ясно - това с гласуването от Турция не може да продължава!
66
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Македонец! А Радев е тракиец! Там търсете разминаването! ,,Заради тази пуста Македония с нейните чукари, загубихме Златна Тракия!'' Минуса ще го поставите на един велик българин, хич не е комунист, напротив!
65
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гласовете от Турция са заплаха, защото на всички избори българинът масово е за гъби.Ако всички гласуваха, нямаше да са заплаха.
64
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нека глсуват, но избраните от тях да си ги вземат там. Например дошли от Бурса и избрали кмет на някое село, когато си тръгват, да поставят кмета в багажника и да си го ползват там!!! Не оставащите тук да се ядосват с него цел мандат!Така и депутатите им! Кой в Чикаго, кой на гурбет, както посочения кмет.
63
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Викаш, то и на Корнелия сина учи в Бъркли и бачка в Голдман Сакс, но тя е срещу Запада.
62
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
48,аз от години говоря за премахване на двойното гражданство и въвеждане на образователен ценз при гласуване,но знам,че това няма да се приеме в НС,защото това би било равнозначно на сепуко за тях.Премахването на двойното гражданство и въвеждането на образователен ценз би ги лишило от власт!А ако на тези избори не можа гласът от чужбина разбирай Турция,да вкара ДОСТ в НС,то за другите ще поправят сегашния пропуск! Вие наистина ли не разбирате,че гласовете от Турция са заплаха !?
61
6
 
9
 
! Отговори
Национален герой преди 7 години
Любомир Талев е истински българин. Моля, престанете да го наричате "чиновникът Талев"! Той трябва да бъде наричан " героят на България Любомир Талев" с уважение за неговата смелост и самопожертвувателност. Не мисля, че трябва да се оправдава с каквото и да е било. Той не е действал като "чиновник". Това не е "чиновническа грешка",както опитват медиите да манипулират случая. Неговото дело е акт на патриотизъм без условности.Да имаше поне още 100 като него, България щеше да е добро място.
60
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Той и капитан Асен Агов е бил убит като земеделец от фашистите, но внук му днес е с фашистите!
59
3
 
13
 
! Отговори
vse edno преди 7 години
напълно съм съгласен с тази промяна. който тегли хомота в тази държава, той трябва да решава кой и как да управлява. Иначе е в сила поговорката - на чужд гръб и сто тояги са малко. ти живей на хиляди км от България, пък ми казвай кое и как - откъде на къде???
58
8
 
9
 
! Отговори
леле мале преди 7 години
Някой е сложил минус на пост, в който твърдя, че България е парламентарна република и президентът няма никакво право по конституция да се меси в законодателната власт. Чудя се за какви пари някой "българин" може да е е готов да се заплюе сам
57
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въпросният Талев е по-скоро консерватор и дедите му са дали толкова на България, че не е истина. Добре, че има хора като него, да се изправят срещу безумията на оная марионетка Радев и лапачите в служебния кабинет.
56
6
 
7
 
! Отговори
леле мале преди 7 години
До ВалентинДори и този да е калинка, това по никакъв наюин не оправдава превишаването на правомощия и опитите за изземване на законодателни инициативи от радев.
55
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Теодор, как да отидеш да гласуваш, след като гласуваш за ОП, а накрая излиза, че си гласувал за Местан! Знам ли коя изгладняла политическа хиена ще си грабне пършивия *** заедно с гласа ми и на коя тиква ще го сервира.
54
9
 
7
 
! Отговори
lele male преди 7 години
България е парламентарна република с разделение на властите. Президентът няма правомощия за законодателна инициатива, това си е направо за импийчмънт.