БСП реши: Елена Йончева е водачът на листата ни за евровота

Нинова: Не е задължително Станишев да е евродепутат
Обновена: 17 мар 2019 17:27 | 17 мар 2019 16:58, Анисия Иванова
322
БСП реши: Елена Йончева е водачът на листата ни за евровота
Снимка: БТА

Елена Йончева бе избрана за водач на листата на "БСП за България“ за евроизборите. Кандидатурата на Йончева бе предложена от Изпълнителното бюро на партията и представена от лидера на БСП Корнелия Нинова пред Националния съвет.

Освен Йончева кандидат за първото място в листата бе и президентът на ПЕС Сергей Станишев. След проведеното тайно гласуване Йончева е получила 95 гласа от Националния съвет, а Станишев - 75.

Процесът на номинации за изборите за Европейски парламент в БСП започна след конгреса на 26 януари 2019 г., когато най-висшият партиен орган прие и платформата за предстоящия вот. Очаква се цялата листа да бъде подредена в началото на месец април, съобщи "Фокус".

Но докато се стигне до избора пленумът на БСП мина през разгорещени дебати. Левите отказаха да гласуват предложението на Сергей Станишев и Елена Йончева да се гласуват заедно днес първото и второто място в евролистата. Ще гласуваме по устав, отхвърли предложението соцлидерката Корнелия Нинова и взриви пленума.

Не е задължително Сергей Станишев да е евродепутат, е заявила соцлидерката Корнелия Нинова в изказване срещу президента на ПЕС по време на заседанието на червения пленум.

Още по темата

Да освободим Сергей от неудобството да изразява позицията на БСП, съчетано с различна позиция на ПЕС, предложила соцлидерката. И направила подробен анализ на различията между БСП и ПЕС.

Нинова дала пример с ЕНП и АЛДЕ, чиито лидери не са евродепутати. И напомнила, че и предшественикът на Станишев в ПЕС Поул Расмусен не е бил такъв.

В отговор Сергей Станишев обяснил, че президентът на АЛДЕ Ханс ван Баален е евродепутат. И напомнил, че и генсекът на ЕНП Антонио Лопез е евродепутат.

Станишев казал, че Нинова умишлено търси разделителни линии. И добавил, че е безкрайно некоректно да се поставя неговата лоялност към партията под въпрос. Напомнил, че за Истанбулската конвенция се борило и женско движение на БСП. И предупредил, че БСП няма да успее без помощ от ПЕС, ако дойде на власт.

Пред другарите си Станишев призовал заради цялата партия пленумът да намери начин да излезе с достойнство и единен. Ако половината излезем с чувство на победители, а другата е затаила реваншизъм, не се включи в кампанията и чака ръководството да се издъни, за да се поиска оставката му, на какви избори отиваме, попитал той, цитиран от "24 часа".

Обяснил, че Йончева или Станишев е погрешен въпрос. Защото и той, и мнозина в партията се питали как БСП стигна до това вътрешно разделение, как излиза от тази ситуация обединена и как отива на изборите, за да ги спечели.

Очакванията на нашите политически опоненти са да излезем изпокарани и да тръгнат разкази как пленумът е бил касапница, заявил Станишев. И напомнил на другарите си, че каквито и добри намерения да имат, няма да победят на изборите, ако са разединени.

Липсва ни достатъчно сериозен диалог и работа в партията, който да е искрен, уважителен, а не ултимативен, с извиване на ръце, обяснил една от причините за ситуацията Станишев. Имаме всички основания да смятаме, че ГЕРБ иска да манипулира резултата от изборите, но нека бъдем искрени помежду си - нали знаете, че има голямо недоверие дали резултатите от едно тайно гласуване в Националния съвет ще бъдат почтени, попитал президентът на ПЕС.

Станишев обяснил, че участва в състезанието за водач на листата по морални и политически причини. Първо, защото БСП трябвало да излезе с ясна европейска физиономия на тези избори, за да отбие атаките колко е антиевропейска. Второ, заради доверието, което получил от много хора в партията, които не можел да предаде.

Станишев обяснил, че не прави предложението си първите двама в листата да се гласуват заедно, за да си осигури позиция в нея, а защото БСП има нужда от силен екип и така може да запуши устата на опонентите си.

Ако не постигнем сплотеност вътре в НС, няма как да постигнем тази цел в партията, казал още той. И напомнил, че от резултатите от евровота зависи дали ще има и предсрочни парламентарни избори.

Коя е Елена Йончева?

Елена Йончева е родена на 27 май 1964 г. в София. Образованието си получава в Москва, където завършва с отичие телевизионна журналистика. Снима живота в Халеб, прави репортажи от най-горещите точки на света: Косово, Алжир, Чечня, Израел, Афганистан, Ирак, Венецуела, Колумбия и други. Автор е на документални филми за събитията в Урайна. Последният ѝ документален филм е озаглавен „Граница“. През 2017 г. Елена Йончева става част от Инициативния комитет, който издига кандидатурата на Румен Радев за президент. След като той става президент, е назначена като прессекретар на държавния глава. Същата година тя напуска тази длъжност и участва в предсрочните парламентарни избори като водач на листата на „БСП за България“ в 29-ти Многомандатен избирателен район – Хасково. Като народен представител в 44-тото Народно събрание тя е говорител на парламентарната група на „БСП за България“, каквато длъжност заема и до момента. Член е на Комисията по външна политика и на Комисията по културата и медиите в 44-тия парламент. Владее английски, френски, руски и испански.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


322
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
9
 
7
 
! Отговори
До Бай ТУЙ преди 5 години
Защо да я спасявят от затвора Елена Йончева?едно доказателство не намерихте, че е в конфрикт на интереси.За разлика от Трайков продал 33% държавни активи.Дянков, Ваксините на Москов - хората ги е страх да се ваксинират, далаверите с Графа - които всички софиянци виждат - дори не е нужно да се доказват, и притежателите на ДЕСЕТ апартамента купени от богати пенсионери. Фалита на КТБ, Ало Ваньо.Мишо Бирата, Танов, Фидосова.Браво на Елена Йончева, БГ има нужда от хора като нея.ТЕЦ2, Булгартаб
193
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Йончева или Станишев е погрешен въпрос"Ами, ако не беше се опитвал пак да ставаш Шеф, въпроса нямаше да го има - следователно нямаше да е погрешен!Но ти много добре знаеш, каво ще стане, ако се кандидатираш и затова търсеше скандала. Е нямери го, *** ***!
192
8
 
8
 
! Отговори
бай туй преди 5 години
Мотото на кампанията на БСП е Да спасим др.Елена Йончева от затвора! Гласувайте другари! Пък др.Станишеф ще го избрат и без туй неговите другари-гейовете...
191
10
 
7
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
Поставете Съсела на неизбераемо място и ще гласувам за първи път в живота си за БСП... С отвращение, но ще гласувам! Само и само да не гледам наглите твари от ГЕРБ да ликуват в нощта на изборите!
190
6
 
4
 
! Отговори
ЕЛЕНА ИДЕ преди 5 години
умреме да се кикотиме.Цялото Гербско Братсво вкупом са пуснали яхнията в потурите.аааааа Е Йончева с 3-4 репортажа и две три бинго десетки им пусна кръв, жълта кръв, кръв оливкоцитена. Скоро лендид ейша емигратски визи ще просят в оризените полета на Лаос
189
2
 
4
 
! Отговори
Има лек нелек преди 5 години
Шом биологичните обекти, страдащо от гербална мозъ1на недостатъчност и преливащи от вършецки интелект се бонтуват - хванал ги е Донецко-Луганския синдром.Утре полицайте които бяха напръскани със сълзотворния спрей първи ще им извият тръбите от яйчниците и сменните жлези,
188
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе тая *** Нинова уж била против Истанбулската конвенция, пък сложи лесбийката Йончева на първо място, за да си отмъсти на еврогея Станишко, че я уволни навремето. *** цирка.
187
4
 
13
 
! Отговори
Педалите от бесипету преди 5 години
Избират евро депутати между двама руснаци и двамата завършили московския държавен университетПосле не били рушки подлогиПълни ***!
186
4
 
10
 
! Отговори
Офшорното Ленче преди 5 години
Вместо да се стяга за Брюксел да вземе да се запознае отблизо с условията в Сливенския...там е нейното бъдещеМдаа
185
2
 
3
 
! Отговори
сър Гeй преди 5 години
Така става, като подкрепя истамбулската дженръска конвенция.
184
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега с тая овца на първо място в листата БСП-то нямат големи шансове, което налива вода в мелницата на ГЕРБ-ерите, които са още по-големи крадци и мошеници!!
183
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хаха..................по-добре Станишев да беше на първо място в листата...............поне е умен и интелигентен човека.......................сега с тая овца на пърмо място в листата БСП-то нямат големи шансове!!
182
1
 
2
 
! Отговори
X преди 5 години
XAXAXAXAXAXAXA
181
3
 
5
 
! Отговори
Марков преди 5 години
Браво. Избрали са българското, родното. А Станишев вече е интернационална брюкселска бръмчалка.
180
5
 
15
 
! Отговори
Вещица преди 5 години
Чудесно, пълно сходство лицето на БСП е представено от вещицата Елена
179
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Герб тайно крадат от народа , герб тайно правят това онова а тези какво е това ТАЙНО ГЛАСУВАНЕ бреее много тайно
178
6
 
17
 
! Отговори
Кастро преди 5 години
Станишев е най-добър в правенето на нищо. Елена е соц-вампир който преди разкриваше престъпления, а сега участва в тях.
177
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е стара мома. Даже си роди дете преди няколко години.
176
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От злоба е заприличала на вещица.Тя стара мома ли е ? До колкото знам е рускиня.
175
5
 
10
 
! Отговори
а стига бе! преди 5 години
Ленчето най-много ли е откраднала, че получава такова недвусмислено одобрение от ППО?