Първанов: Заявката на Борисов и Заев рухна, с македонците сме враждебни

В новото НС ще има противоречиви и различни партии, смята президентът
189
Първанов: Заявката на Борисов и Заев рухна, с македонците сме враждебни
Снимка: БГНЕС

Аз съм работил с три последователни правителства - мога да кажа перфектно с царя - Симеон Сакскобургготски, на приливи и отливи с Тройната коалиция и противоречиво - с позитиви, но и с тежка конфронтация по времето на Бойко Борисов, заяви президентът на Република България в два последователни мандата Георги Първанов пред БНТ.

Но дори по времето на тежък сблъсък - това е било сблъсък за политики. Дори, когато срещу мен бяха изречени много тежки, грозни думи и от страна на ГЕРБ, Иван Костов, Волен Сидеров, аз предпочитах да не отговарям директно, с агресивност. Аз отговарях с политики - предлагах различни политики за изхода от кризата, провеждах дискуии и в крайна сметка, на една от тях премиерът Борисов дойде. Даже доведе и Симеон Дянков, който бих казал, беше основният дразнител в нашите отношения, допълни Първанов.

Пак в разгара на тежкия дебат помежду ни, аз свикнах Консултативен съвет по сигурността, свързан с европейските ни политики, обясни президентът.

По отношение на горещия външнополитически въпрос за България - отношенията ни с Република Северна Македония, Първанов смята, че заявката на Заев и Борисов, че ние сме най-близките народи на Балканите, е рухнала със страшна сила.

"И в момента ние сме най-враждебните народи на Балканите. Нещата изглеждаха много безоблачни през 2017 г. когато беше подписан договорът София Скопие. Но нашият договор беше много различен от гръцкия. Гърците успяха - тяхната цел беше да докажат, че нямат обща история с македонците, а нашата е обратна", заяви Първанов.

Според него трябва да има един кратък анекс към Договора, където да се запише, че в обща история от Древността до първите десетилетия на 20-ти век, населението на днешна Северна Македония има българско самосъзнание, както и че целите на революционната организация ВМРО са български национални цели.

"Сега македонците имат различно самосъзнание - ние трябва да признаем тази различност", допълни той.

Първанов е учуден, че досега не е свикан един Консултативен съвет по коронакризата.

"Няма нищо по-важно от здравето на хората и в такава ситуация трябва да си взаимодействат, независимо от различията, правителство, парламент и президент. В крайна сметка, президентът трябва да бъде обединител на нацията", категоричен е той.

Параламентарните избори през април

Има един тънък момент, свързан с парламентарните избори. След като излязат резултатите, ще започнат преговори за това как ще изглежда бъдещият парламент, без тях няма как да стане. Толкова противоречиви и различни са партиите, които се очертават сега като парламентарни формации, че аз не виждам как ще стане. Ще трябват тежки преговори, може би не леки компромиси, надявам се в името на националния приоритет и интереси. В тази ситуация президентът трябва да бъде посредник. Аз винаги съм казвал, че президентът има своята висока роля като социален посредник, като политически посредник, заяви Първанов.

Той даде пример за тезата си със ситуацията с учителската стачка преди години, когато след дълги преговори е намерена формулата за единно решение.

Коалициите са на дневен ред тогава, когато има резултати. Но има прекалено тежка нетърпимост в българската политика, тя не е от сега. Така беше и през 2005 г., когато формирахме Тройната коалиция и аз непрекъснато апелирах да се снеме напрежението, допълни президентът.

Георги Първанов коментира и кандидатурата на доц. Мангъров в депутатската листа на основаната от него партия АБВ.

"Не приемам тезата, че можем да оставим хората да "горят като съчки", да пренебрегнем риска на пандемията, която за целия свят е нещо много тежко. Аз съм привърженик на по-твърдите мерки, до момента, в който излезем от ситуацията. Да, има грешки, но като цяло щабът се справи нелошо. Сега ситуацията става много критична, драматична и не трябва да политизираме този въпрос", смята президентът.

"Когато създавах АБВ, съм залагал едни почтени цели и бих искал този образ да бъде запазен, защото не във всички случаи популярността е нещо добро. По-добре да си по-малко популярен, но да си останеш почтен", каза още той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
...защото >НЕ НИ> бяха враждебни до преди Заевич и Борисов,ох да ви се не види и демагозите да ви се не види.Другарю Първанов и резидентЪТ поне на думи,и другарката от СДС Конрела от БСКП,и всички с изключение на *** СА НА СТРАНАТА НА БОРИСОВ ПО ТЕМАТА!Стига сте демагогствали,още повече ако Заевич се е провалили тогава вие сте за ОНЯ БЕСЕН СЪРБОМАКЕДОНИСТ=АНТИЧАР Мицкоски,само му вижте фамилията.Как не ви е срам бе,сега старият кадър Велизар Енчев се връща в БСКП,ми той направо е звяр към РСМ!
141
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ognyanzКой премаза Стамболийски 1925 г.? Кой застреля сръбския крал и френския министър 1934 г.? Българи от ВМРО с помощ от ДС на цар Борис,
140
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ognyanzT. e. не са виновни комунистите и коминтерна , които не са били в Югославия преди 1944 г, а точно фашистите преди 1944 г. и в България и в Югославия които водят войни помежду и имат царе. Бг банди се бият със сръбски банди или войни.
139
5
 
10
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 3 години
Агент "Гоце" се активизира по "македонска линия"!!!Според начина му на мислене и миналото му никога няма да спечели моето уважение по обясними причини!!!!
138
8
 
11
 
! Отговори
ognyanz преди 3 години
До Анонимен 148: Никакво бг зверства срещу населението в Македония не е имало. Има запазени кадри как те посрещат българските войски като освободители. Зверствата в Македония ги вършат сърбите. Още след междусъюзническата и Първата световна война започва избиване на интелигенцията с българско самосъзнание. Дълго са им промивани мозъците, и това продължава и до ден днешен. В учебниците им ние продължаваме да сме татари и фашисти.
137
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 145Много българи емигрират и сега от фашистите на ГЕРБ в България и стават с чуждо самосъзнание. Проблема е в управниците преди 1944 г. и зашо македонците не искат да са повече българи след бг зверствата.
136
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 145Тито мина към НАТО и САЩ, а България и Борис по-рано обявяха война на САЩ и после комунистите плащат цената..
135
3
 
2
 
! Отговори
Време за промяна преди 3 години
Наистина трудно ще се състави коалиция след изборите и президентът може да бъде посредник. По конституция той е обединител на нацията, но това не значи, че трябва да бъде обединител на българският народ с едно некадърно и корумпирано правителство. Когато се води война в името на по-доброто бъдеще на България се тегли чертата всеки трябва да си избере мястото.И ако след изборите от опозицията се изпокарат кой да води бащината дружина, може да стигнем до нови избори и да си докараме пак Бойко.
134
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
E това е така, че вече имат друго самосъзнание, не българско. Но поради каква причина е станало това, Първанов тактично (услужливо или лежерно) отбягва да обясни...Тука е проблемът, че са им изкривили самосъзнанието другарите от коминтерна.Е как може България да приеме това. С това могат да се примирят само другарите комунисти.
133
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АБВ е една от най-свестните партии и в България,умерена и разумна партия,защитаващи и българския интерес!Желая им успех!
132
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 138Сега като е ЕС и НАТО ни притиснаха без война за да влезнат СМ в НАТО. И СМ вече претендират за македонско малцинство и партия в България. Това го направиха точно Желив, Костов, Плевенлив Борисов, Сименов, ГАбриел и др. предатели СЕГА, а не Георги Димитров, който даже е бил във война със САЩ, Германия и Англия и няма никой който да помогне на България.
131
1
 
10
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
Уж заглавието е за.Македония, а Гоце не спира да се хвали предизборно. Прилича ми на оня вълк, който обикалял кошарата 9 години след като бил агнета там и.повече не можел да влезе.
130
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По външната политика с Москва. По вътрешната с ЦК. И сега българите в чужбина си страда и са без статут по московския принцип. България пред света да е нейзвестна.
129
2
 
8
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
Ние ги чувстваме наши, но те не се чувстват наши. Там е проблемът. Те се страхуват от нашите комунисти и техните последователи, които са ги натоварили в Югославия за по_добро
128
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Влстите са разделени от времето на ТАТО -артиста. Като се придържат да са по равно. Президенството е 50 % с Москва по външната политика Премиерите и те 50 % с ЕС и НАТО. Постоянно си разменят местата , като олигархичния модел е непроменен.
127
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Четете много внимателно написаното от Симеон Радев "Моето ранно детство". Най-голямито зло обаче идва от Съветския съюз. Когато по поръчение на комунистите ни се отказваме от даже своите македонци, в паспортите им пишем МЕКЕДОНЕЦ. Четете в тогавашния вестник "Работничка" как хулим македонците. А сега си бришем сополите. По бащина линия предците ми са от Прилеп и Велес. Бежанци от Македония (бягали от турците ) и се заселили в Коньовица - София. Чувствам се българин. Жалко за развода с М-Я.
126
6
 
6
 
! Отговори
Life или жизнь преди 3 години
Гоце, да беше Узаконил Проституцията преди това. Ти си Лека жена. И Не забравяй, че България мрази русия. Това се знае и в ЦК на ДКМС..........
125
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НА ДОНДУКОВ 1 ЕДНО РУСКО ГАМНО
124
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гоце, Гоце...същата русофилистииична разветка беше каквато е сега мутракааа Бойко Рублата
123
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледах предаването с Първанов и Георги Любенов. Защо в статията няма изказванията на Първанов какво мисли за Радев??? Статията е пристрастна и манипулирана.