Какво ни очаква на предстоящите избори?

Коментар на журналиста Михаил Кръстев и политолога Георги Киряков
18 фев 2021 12:35, Анисия Иванова
24

Парламентарните избори у нас са след месец и половина. Цели 39 партии и коалиции са подали документи в ЦИК за регистрация за вота.

Журналистът Михаил Кръстев е на мнение, че основната реформа, която трябва да се случи, е избирателите да започнат да се интересуват повече от партийните програми, а не толкова от това кой ще бъде излъчен в листите им.

"В България се интересуваме повече от лицата, а не от идеите. Голяма част от партиите все още не са публикували своите програми", подчерта той в студиото на "България сутрин".

"Първата битка на партиите трябва да бъде за висока избирателна активност. Колкото по-висока е тя, толкова по-тежка ще бъде легитимността на партиите в следващия парламент. Пенсията в края на мандата е 300 лева, президентът Радев не е прав в критиката си към партиите. Едни партии все пак правят усилия да изпълняват поетите ангажименти", коментира политологът Георги Киряков.

Кръстев добави, че е интересно кой ще застане с лицето си, но далеч по-важно е да видим какви са идеите на партиите. Ако няма идеи, в следващите години няма да бъде лесно нито на политиците, нито на българското общество, изтъкна журналистът.

"Винаги всичко се персонифицира, няма значение кой какво предлага в програмите си. Мнозинството иска да види човека срещу себе си и да види важни стратегически неща за себе си", настоя Георги Киряков пред Bulgaria ON AIR.
По думите му интересът на избирателя ще бъде фокусиран върху сблъсъка между доц. Атанас Мангъров и министър Костадин Ангелов.

ГЕРБ и СДС ще се явят заедно на парламентарните избори, а Кръстев припомни, че още от европейските избори двете формации не са крили намерението си да се явят заедно и на този вот. В лявото пространство има фрагментиране и раздробяване на вота, отбеляза той.

"Премиерът Борисов винаги е бил привърженик на линията на поведение, в която ГЕРБ търси съюзници и преди изборите. Очевидно има организационен проблем в ГЕРБ и липсата на Цветанов там се усеща ясно. Тя се запълва със СДС и "Гергьовден" като неформален участник в тази коалиция", обясни Георги Киряков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Станко Гочев... преди 3 години
Ще видите как ще си хвърля златните картини...в Лувъра...това ви чака...
21
0
 
1
 
! Отговори
Време за промяна преди 3 години
Не е толкова важно кой ще има повече депутати след изборите - ГЕРБ или БСП. Важно е кой ще състави правителство. А патериците на Бойко се поизчерпаха. Марешко-патриотите я минат 4% я не, а с ДПС Бойко няма да посмее да направи явна коалиция (те са скрита патерица).Така че, ще се наложи да се направи правителство с мандата на някоя от останалите партии, а без участието на БСП това няма как да стане.А в избирателите на БСП разделение няма. Това, че Георги Гергов е аут само ще им добави гласове.
20
0
 
2
 
! Отговори
ПЪЛНАТА ПРОМЯНА преди 3 години
ЧАЛГА И ХАЗАРТ----ПЪЛЕН СОЦИАЛИЗъМ!!ДА БАЧКАТ БАЛАМИТЕ ...ХА,ХА,ХААААААААААА
19
0
 
2
 
! Отговори
Samo minavam преди 3 години
Очаквам същите дърти гювендий, в ***. И ще настане една вакханалия с цените и данъците.
18
6
 
5
 
! Отговори
Мунчо преди 3 години
Аз ще гласувам за политика, който стои отгоре на една партия, и е известен като: Асфалт Бабаит, Суджук Паша, Джендер Султан, а от скоро е известен и като Негово Тиквочество Чекмеджан Барселонски! Ха сега познайте за коя партия ще гласувам!
17
8
 
8
 
! Отговори
и те така преди 3 години
победа на ГЕРБ , а след изборите рев , оправдания и обвинения от бсп , че изборите не били чесни .
16
3
 
7
 
! Отговори
Михаил Миков преди 3 години
Явор Божанков---едно 92-ра година набор момченце--син на Мега-Богаташ от Елин Пелин (на 20 км от София) .Явор Бжанков--ти сега какъв си : СОЦИАЛЕН МИЛИОНЕР , ИЛИ МИЛИОНЕР-СОЦИАЛИСТ ?
15
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не гласувате масово,ви очаква това,което получавахте досега.
14
7
 
8
 
! Отговори
ФАЛШИФИКАЦИИ преди 3 години
до дупка за да се спаси ГЕРБ от съда. Не очаквам ЧЕСТНИ ИЗБОРИ
13
6
 
4
 
! Отговори
Левтер преди 3 години
Абе ще има много изненадани на тези избори, така ми се струва на мене.И герб ще са от тях!
12
5
 
12
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Пак морална победа на загубилата изборите БСП...
11
4
 
4
 
! Отговори
МОДЕЛЪТ АЗ ДАДОХ преди 3 години
доживява последните си дни
10
5
 
12
 
! Отговори
Радо преди 3 години
Тези избори са най лесни за прогнозиране .Защото се знае победителя Има само 2 въпросителни.С колко този път герб ,ще бият бсп(последния път беше 8%) И втората въпросителна е колко ще направят патриотите воля/нфсб и вмро.Друтото е без значение.
9
12
 
7
 
! Отговори
ЗА НЯКОИ ЗАБВЕНИЕ преди 3 години
За ГЕРБ ЗАТВОР
8
2
 
14
 
! Отговори
Жан Виденов преди 3 години
БСП -- Е УЛТРА-ДЯСНА И УЛТРА-ЛИБЕРАЛНА ФАЛШИВА ПАРТИЯ.ВЗЕЛА ЛОГИСТИКАТА И БАЗАТА НА ГОЛЯМАТА И СИЛНА БКП..И под ФАЛШИВ ФЛАГ--ВЕЧЕ 31 ГОДИНИ--ЛЪЖЕ ПРОТОЛЮДИЕТО .БСП---НИТО Е ЛЯВА, НИТО Е СОЦИАЛНА, НИТО Е СОЦИАЛИСТИЧЕСКА !БСП Е МАФИОТСКА ПАРТИЯ И ОБРАЗУВАНИЕ НА БОГАТАШИТЕ,. = УЛТРА-МИЛИОНЕРИ ПАРТИЯ . + И НА ДС-БИБЛИОТЕКАРИТЕ .
7
4
 
1
 
! Отговори
мечтай си преди 3 години
До тъй *** в Лидл са пуснали евтини памперси,бягай бързо!
6
4
 
9
 
! Отговори
Шиши преди 3 години
Очакваме както винаги уйдорма на мишката. Защо не изчистиха мъртвите души за да може по лесно да си играй с цифрите мишока
5
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виждам как се мъчи Цветанов да се покаже като алтернатива Макар че самият не си вярва Всички проучвания показва че няма да вземе и 1 % Макар че това е едничката му цел - да вземе процента и после милиони субсидии всяка година Да си направи кабинет със секретарка , 5 000 лева заплата и да обикаля студията и да обяснява колко са лоши управляващите Дано не успе и той и много като него
4
0
 
6
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
ЦИРК БАЛКАНСКИ
3
3
 
10
 
! Отговори
Отровна гад преди 3 години
Нищо от публикацията не е вярно!Изборите са Бойко Борисов срещу Корнелия Нинова и Румен Радев! Партиите и останалите играчи нямат никакво значение!