Проучване: Четири сигурни партии в парламента, колко под въпрос?

АФИС: Резултатът ще зависи от кампанията и хода на пандемията
Обновена: 21 фев 2021 20:52 | 21 фев 2021 18:41, Веселина Йорданова
278
Проучване: Четири сигурни партии в парламента, колко под въпрос?
Снимка: БГНЕС

Четири политически формации се очертават като сигурни и още три като потенциално възможни участници в следващия парламент. Това показват данните от проучване на АФИС, проведено в периода 12-17 февруари сред 1000 души.

Политическата коалиция "ГЕРБ-СДС" засега запазва лидерската си позиция, следвана на сравнително близка дистанция от коалицията "БСП за България". Напрегната до последния момент може да се окаже и битката за третото място между партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" и ДПС, които също със сигурност ще формират свои парламентарни групи.

В различна степен имат шансове за бъдещо парламентарно представителство още две коалиции - "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!", както и една партия - ВМРО, според социолозите.

Според тях коалиционната формула на бъдещото управление на държавата, ако такава бъде договорена успешно, е неизбежна. Освен това резултатите силно ще зависят от хода на пандемията и предизборната кампания.

Според тях данните свидетелстват за очертаваща се широка фрагментация на вота, както и че политическата криза, започнала през миналото лято, продължава да се задълбочава.

Нетипично висок е делът на така наречените "други партии", които ще привлекат гласове, но ще останат извън парламента, не са малко и формациите, които ще прескочат един процент от гласовете.

Това означава, че от съществено значение за успеха или неуспеха на участващите в изборите политически формации е степента на мобилизация на техните ядра, смятат анализаторите.

Национално представително проучване на АФИС, осъществено в периода 12-17 февруари 2021 г. Интервюирани пряко "лице в лице" в домовете им са 1000 пълнолетни български граждани. Проучването е извършено със собствени средства. Изводите в анализа нямат характер на прогноза. Такава ще бъде направена въз основа на данните от мартенското проучване на АФИС в по-непосредствена близост до очакваното събитие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
238
1
 
1
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 3 години
каква е пък тая агенция - афуз ...хахахах
237
3
 
1
 
! Отговори
негласуващ преди 3 години
До Анонимен2А с гласуването какво променяте?
236
6
 
2
 
! Отговори
Време за промяна преди 3 години
Експертно или програмно правителство. Ако тези, които са за промяна искат да работят в интерес на избирателите си, ще намерят около какво да се обединят.Най-лошият сценарий би бил ако пак започнат да се делят на леви, десни, либерали консерватори, русофили и русофоби. Така ще ни докарат пак банкянският хитрец Бойко.Първо трябва да се оттървем от крадливата гербаджийска дружинка, заради която сме все на дъното на ЕС. След това, след нови избори ще управляват тези, които имат по-голяма подкрепа.
235
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В столицата никога не е имало партизани и комунисти всичко идва от гов нярско.
234
4
 
3
 
! Отговори
ЕЛТЕХНИК преди 3 години
КЪРПЯ ОБЩИНСКИ КАБЕЛИПО КАДАСТРАЛЕН ПЛАН10000 НА КАБЕЛ
233
6
 
5
 
! Отговори
ФУГИРАТОР преди 3 години
ЗАПЪЛВАМ ГЕЕРБЕРСКИ ДИСТАЛАЦИОННИ ФУГИ
232
2
 
2
 
! Отговори
:)) преди 3 години
До БОЙКОТ ЗА НИНОВАИ да бойкотираш,и не,все ти е отзад!
231
1
 
5
 
! Отговори
Граовец преди 3 години
Слави го гледах защото имаше музика. Хубави момичета се разхождат леко облечени, но вече има достатъчно други предавания и той вече не ми е интересен. Трябва да го гледам някой път. Ама ще изключвам звука докато не се появи балета.
230
1
 
8
 
! Отговори
Фрагментатор преди 3 години
Защо върнахте субсидиите на партиите ? Нали нямаше да хрантутим всякакви *** ? Заслужаваме да плачем , че има такава тълпа устремени да стават политици, че накрая народа ще работи само да изхранва тия пл.у.ж.е.ц.и !!! Трябва да СПРАТ всякакви субсидии !!!!! Политик ли си - работи без пари "на ползу роду" !!!!
229
7
 
9
 
! Отговори
такъв е живота преди 3 години
Струва ли си да създаваш такава партия като "мутри вън!?".Радев нали пробва. Излязоха 2-3000 мутри, вдигаха врява стотина дни и се изпразниха.Сега Решетников ще трябва да отговаря за неуспешния си избор.От една страна разклатиха доверието в Българската държава, но както се получава в живота, държавността намери ново устойчиво положение и реално губещия се оказва социалистическата партия която иницира процеса.
228
1
 
15
 
! Отговори
БЕН преди 3 години
Има такъв народ ,е подигравка измислена от хитроуния гологлав кариерист.
227
1
 
11
 
! Отговори
Ани преди 3 години
По-лесно е да се разбереш с лош човек отколкото с ***.Но какво да се прави, Слави събира гласовете на простолюдието.Колкото и да не ни се иска, такива има във всяка държава. Независимо от раса , пол, религия . . . Те тежат като бреме на обществото, но за щастие не държат да управляват, защото няма да има по адрес на кого да злобеят.Ярък пример за това е Румен Радев. Той се чустваше много удобно да критикува, но когато дойде неговия ред да бъде във фокуса, нещо не му хареса . . .
226
3
 
7
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 3 години
Без хрантутници,кърлежи,крадци и нищо неправещи - безпартийна система!!!
225
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Даже и с белезници, пак няма да гласувам за ГЕРБ.
224
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айда пак Баце... Честито.
223
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Герб и сдс пьрви - това някаква черна шега ли еХаресвам черният хумор но това ми идва в повече
222
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НАЙ ВИДНИЯТ И ИЗЯВЕН ПОЛИТИК В БЪЛГАРИЯ Е СЛАВИ ТРИФОНОВ- СЕГА КАТО ГО ИЗБЕРЕМ И МИН ЗАПЛАТА ЩЕ СКОЧИ ЧЕТИРИ ПЪТИ ЗА 10 Г КАКТО ПРИ ГЕРБ, А МИН ПЕНСИЯ 3ПЪТИ ПАК КАКТО ПРИ ГЕРБ- САМО СЛАВИ МОЖЕ ДА УВЕЛИЧИ МИН ДОХОДИТЕ- СПРАВКА 2007Г БГ ВЛИЗА В ЕС С МИН ЗАПЛАТА 160ЛВ И МИН ПЕНСИЯ 102.18ЛВ- СПР В НСИ И НОИ.
221
2
 
10
 
! Отговори
Трън преди 3 години
Ще цъфнем и ще вържем. Пак. С тези "партии". "Сигурните".
220
0
 
6
 
! Отговори
komitata преди 3 години
тез проучвания са ясни ,като всеки път преди изборите от цялата работа соц.агенциите трупат пачки за промиване на мозъци а във форума всеки спори м=кой бил комунист и кой не след като всички старо и ново поколение комунисти.
219
4
 
10
 
! Отговори
Майка ви гадна, преди 3 години
как пък станахне сигурни, ясен ли е вече фалша на изборите? Питат 1000 човека, и това го смятат за сугурност в сметките!? Че тогава да не харчим пари за избори, тези мошеници-социолози, да подредят партиите и да се започне с краденето. Купиха ли си депутатски нощни шкавчета!?