Нинова води в Пловдив: Лидерът е там, където е най-трудно

Не може да има коалиция с ГЕРБ, категорична е тя
24 фев 2021 12:39, Анисия Иванова
68
Нинова води в Пловдив: Лидерът е там, където е най-трудно
Снимка: БСП

Преди дни БСП обяви водачите на листите си за парламентарните избори. Като водач на листата с кандидатите за депутати в Пловдив, Корнелия Нинова заяви пред БНР: "Избрах този район, защото смятам, че там, където е трудно, там трябва да е лидерът. С добрия резултат, който искаме да покажем, искаме да променим ситуацията в Пловдив. Като цел сме си поставили и в Пловдив, и в страната, да сме първа политическа сила".

На въпроса как ще постъпи при евентуално възникване на напрежение заради листите в Пловдив, Нинова отговори: „Когато има противоречия на върха е най-честно да дадеш решението в ръцете на членовете на партията. Не съжалявам, че изключих Гергов точно преди парламентарните избори и не смятам, че обърквам амбициите на партията“, категорична бе тя. По думите й това е знак, че има, и ще има еднакви правила за всички, и те ще се спазват.

Нинова разясни и за борбата й със задкулисието вътре в партията, като сподели: "Много тежка реформа в партията, говоря принципно, не само за случая с Георги Гергов.“ За пример тя даде БСП като единствената партия, която по европейски начин направи пряк избор на председател. “Това е сила да дадеш властта на хората те да решават. Близо 80% от членовете на партията гласуваха и подкрепиха линията на политика, която представлявам последните четири години“, каза тя.

По думите й най-важните акценти от програмата за управление на БСП са доходите, здравеопазването, образованието и развитието на икономиката, които са залегнали в и платформата за парламентарните избори на 4 април.

"Ние сме на последно място по справяне с корупцията за 2020 г. според "Трансперънси интернешънъл", на първо място по социално неравенство, на първо място по процент от населението, което живее с материални лишения, включително 1 586 000 български граждани на прага на бедността“, изтъкна Нинова.

Едва 53% от учениците на 15-годишна възраст са функционално грамотни, а в здравеопазването сме на първо място по доплащане от джоба на всеки. "Това са обективни факти, които показват състоянието на страната - те са изключително тревожни. Наследството на Борисов е тежко, но ние като общество имаме сили да го преодолеем, да възстановим страната и качеството на живот“, изрази тревога лидерът на БСП.

„Промени трябват във всяка сфера, но ако трябва да съм точна - трябва да се промени моделът на управление“, подчерта Нинова и уточни: „Съществуват две паралелни държави - едната е институционалната, която взима легитимните решения, а другата е скритата и задкулисната, която реално управлява.“

Лидерът на българските социалисти посочи последователността и неотстъпчивостта в поведението на БСП: „Ние доказахме в изминалите четири години, че можем да се справим с подобни въпроси“. Тя припомни за отказа й в началото на мандата да бъде председател на Народното събрание и да участва в скрити договорки.

„През тези четири години останахме категорична и ясна опозиция и изградихме алтернатива като показахме множество алтернативни закони“, добави още тя.

„Ние сме една от първите държави по неравенство и това е тенденция. В  тази криза хората с ниски доходи изпитват големи проблеми и теглят последните си спестявания. Това неравенство може да бъде компенсирано чрез политики. Затова една от нашите цели е семейното подоходно облагане“, конкретизира Нинова.

За другата група най-засегнати – пенсионерите, Нинова посочи, че от БСП са предложили преизчисляване на всички пенсии.

По отношение на здравеопазването председателят на БСП отново изтъкна, че социалистите искат качествено да се промени модела и начина на финансиране и на функциониране на здравната система. „Болниците да не са търговски дружества, регионализация на здравеопазването, ДДС на лекарствата да е 9%, и да гарантираме достойно заплащане на медицинския труд, чрез държавна политика с наредба, която да дава базова заплата и след това всяка болница да доизгражда.“

В системата на образованието промените трябва да се осъществят чрез обвързване на образованието с икономиката, по думите на Нинов, която поясни, че това включва преглед на съдържанието на учебниците, защото е прекалено сложно и има подменени исторически факти, както и един учебник да е за един клас в цялата страна.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
9
 
! Отговори
до 10 НАТРИЙ преди 3 години
кой ще вкара Баце в затмвора, ти ли? да не би да прокурор или съдия, с твойто незавършено средно образование, добре, че отварят заведенията та поне да си заработваш по някой лев като сервитьор
13
9
 
3
 
! Отговори
Гроби Таласома преди 3 години
До Техноимпекс АдТо и на Бойко не му стигна цела България, та са тросна и той у Пловдив да става депутат. Явно, че в София, не го искат вече;))) Ама и ние, не го сакаме, ей туа, а след побоят на Околовръстното и Ванката Тотев не го сака;))) Така, че, Уелком., Уелком, Корни!;)))
12
10
 
4
 
! Отговори
ПЪРВО ЧЕКМЕДЖАН преди 3 години
да влезе за дълги години в Централния
11
4
 
2
 
! Отговори
НИНОВА преди 3 години
НЕ е замесена в ТОЛКОВА УБИЙСТВА на конкуренти от подземния свят, нито отнемания на толкова бизнеси на "честни" бизнесмени. То има и редовни бизнесмени в РБ, но повечето гледат да хванат Терминал 2 , че тука си е по-зле и от Палермо 70-те
10
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тогава да отива на края на листата. Там е най-трудно :)
9
9
 
5
 
! Отговори
НАТРИЙ МУ НОСА преди 3 години
на БАНДИТА от БАНКЯ да си знае, че може да смени адреса скоро с Централния затвор
8
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нинова, докога ще си играйкате на управляващи и опозиция с ББ?И малките деца ви разбраха че сте двете страни на една и съща монета
7
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гергов ще и натрие носа.
6
3
 
11
 
! Отговори
Техноимпекс Ад преди 3 години
Тази врачанска мома си е повярвала прекалено много. Другарко, това не е врачанското ти село, а Пловдив. За каква победа бленуваш. Другарите толкова ли я закъсаха, че не могат години наред да разкарат това недоразумение. Сутринта слушах как запорирали сметки на журналист, който врачанката съди. Тази, ако дойде на власт, лукашенко ще ни се види бял кахър.
5
8
 
2
 
! Отговори
ВСИЧКИ СРЕЩУ ГЕРБ преди 3 години
Който милее за БЪЛГАРИЯ трябва да се обедини срещу ШАЙКАТА да получат ВЪЗМЕЗДИЕ
4
11
 
2
 
! Отговори
С БАНДИТИТЕ ОТ ГЕРБ преди 3 години
никога заедно. Те имат един път - КЪМ ЗАТВОРА
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Включването на психопата Иво Христов показва истинското" ниво" на БСП.
2
6
 
1
 
! Отговори
КОАЛИЦИЯ С ГЕРБ преди 3 години
означава да се запишеш в СИК
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Включването на психопата Иво Христов показва истинското" ниво" на БСП.