Битката за третото място на вота между Слави Трифонов и ДПС

Пет са сигурните партии в следващия парламент
122
Битката за третото място на вота между Слави Трифонов и ДПС
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ако изборите за парламент се провеждаха на 22 февруари, в парламента щяха да попаднат със сигурност пет партии, показват данни от национално изследване на "Екзакта Рисърч Груп", проведено в периода между 15 и 22 февруари сред 1005 пълнолетни българи чрез интервю "лице в лице". Извадката включва 123 гнезда в 90 населени места на територията на България. Изследването се провежда със собствени средства в рамките на изследователската програма на "Екзакта".

Още по темата

Според данните ГЕРБ-СДС биха получили 26.4 на сто от заявилите, че ще гласуват за определена партия или коалиция. БСП е на второ място с 22.3 процента. Преднината на ГЕРБ пред БСП е статистически значим дял, казват от "Екзакта", макар че в навечерието на кампанията не може да се говори за предрешеност на вота, защото това би означавало липса на залог, а в обществото расте усещането за значим залог.

Анализаторите допускат, че е възможно да има оспорвана надпревара за третото място между "Има такъв народ" с 13.5 на сто и ДПС - 8.5 на сто. Предимството на ДПС е в огромния изборен опит и във високата стартова мобилизация на електората на партията. Електоратът на Слави Трифонов все още не разполага с достатъчно голямо твърдо ядро от избиратели, казват от "Екзакта". "Демократична България" е с 5.1 процента.

За няколко по-малки формации кампанията ще бъде решаваща. Техните резултати са в интервала между 4.1 на сто до 2.7 процента. Това са на първо място ВМРО, следвани от "Изправи се! Мутри вън", Републиканци за България (РБ/)и Коалиция "Воля НФСБ".

ВМРО са във висока степен готови да се възползват от шанса си да попаднат в парламента предвид твърдостта на електората им и потенциала им сред периферни избиратели, а "Изправи се! Мутри вън!" могат да се преборят при положение, че мобилизират в по-голяма степен електората си. При РБ твърдостта на електората не е проблем, предизвикателството е доколко в рамките на кампанията партията ще успее да разшири политическото си влияние. Социолозите казват също, че коалицията между "Воля" и НФСБ в това изследване има само ориентировъчен електорален дял, тъй като тепърва ще я измерват като коалиция, към която продължават да се присъединяват и до момента още формации, а не като сума от резултатите на две отделни партии.

В изследванията си от ноември 2020 г. насам "Екзакта" следи как би повлияла епидемиологичната обстановка върху активността на вота и към 22 февруари се допуска, че поне 60 на сто от българите не биха отишли до урните, ако имат съмнения относно безопасността на средата на гласуване.

Към 22 февруари категорично решилите да гласуват са 45 на сто, но "Екзакта" очаква активността по-скоро да намалява до датата на вота. Поне такава е тенденцията през последните месеци.

******

Проучването е проведено в периода между 15 и 22 февруари сред 1005 пълнолетни българи чрез интервю "лице в лице". Извадката включва 123 гнезда в 90 населени места на територията на България. Изследването се провежда със собствени средства в рамките на изследователската програма на "Екзакта"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
5
 
23
 
! Отговори
хахо преди 3 години
Най-глупавата и най-простоватата част от обществото ще гласува за чалгопитека Трифонов. Тези хора на всички избори гласуват за някой нов "клоун": Жорж Ганчев, Яне Янев, Николай Бареков, Веселин Марешки, сега явно е ред на Чалгаря Трифонов. Явно във всеки парламент ще си гледаме по един такъв "шоумен".
76
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слави обещаваше мажоритарни кандидати.Къде са?
75
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 85С какво се друсаш?
74
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо няма една нормална партия, честна и да иска доброто за народа? Въпросът е глупав, но нямам отговор. Искам да гласувам , но всичките са ужасни, повечето гласуват за някого, за да не спечели другият, а не защото харесват партията си.
73
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да влезе Партията на Слави Трифонов в Парламента, трябва да НЕ бъдат допускани близо до Изборните секции- н.ег.ри- ***.йм.уни, араби и китайци..Като видят ***, направо ЩУТ в гъзза на ***.йм.уната и да бяга към Африка.. Ако ПРОЧЕТАТ арабско или КИТАЙСКО име на паспорта на някой, пак ЩУТ в гъзза да бяга към Турция и Китай... АКо бяхме оставили Ислямистите -Араби да ГЛАСУВАТ на Български Избори, след Освобождението на БЪлгария, 1878 г, щеше да продължим да живеем под РОБСТВО.
72
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дали Слави ще вкара повече от 30 депутати?Аз не вярвам.
71
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не вярвям.Просто анкетата се прави в места, където живеят малко турци.
70
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Битката за третото място на вота между Слави Трифонов и БСП.
69
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да видя,няма да повярвам.ДПС никога са нямали повече от 8-9%. Трифонов няма начин да бие Ахмед Доган. Просто няма логика.
68
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
fake news. bg medii sa fashistki christianski teroristi.
67
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДПС-то не са моите,но Слави може само да носи куфарите на Доган! 8,5% за Ахмед,5,5% за Кукуто. Не очаквайте сюрпризи!
66
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато Слави се мери по ръст, Доган превзе партията му отвътре още преди битката на изборите. Справка Плевенско.
65
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слави докато правеше смешки и говореше вицове по БТВ,Ахмед Доган правеше и прави политика и е признат от всички политици!И в ДПС си имат стегната и пробвана организация и електорат.Да сравняваш по проценти крачун и малчо - бъркаш!
64
2
 
10
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
До Анонимен 70И БСП заедно с ДПС теглиха 10 милиарда заем. Много бързо забрави. Орешарски беше виновен за този дълг.
63
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като гледам отстрани на политиците и кандидатите на ДПС и избраниците на песнопоеца, то е все едно да сравниш кон с магаре!
62
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мирише на провинция! Станислав показа че е още бос в политиката. С тия "експерти" се готви за патерица на някоя партия!
61
6
 
3
 
! Отговори
Автобус преди 3 години
ДПС няма да могат да докарат автобусите от Турция вота ще е интересен
60
3
 
14
 
! Отговори
Няма битка преди 3 години
Някои хора са си пийнали на концерт на славуца и смятат, че народът е крайно въодушевен. Особено след днешното изсричане на някакви анонимни биографии, славуца до изборите само надолу. Анонимници, без особени успехи и ДС кадри плюс за десерт Мика Зайкова, моля ви се. Да се смееш ли, да плачеш ли. И според някои умишлено не споделял накъде клони, а според мен и той не знае. Евроатлнтик ли е, проруски ли? Мисли, че ще лови риба в мътната вода около необявената си позиция. Ох, жалка история.
59
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ИстуканАми с колко пари разполагаха правителството на Орешарски? Те не са теглили огромни кредити с които да вкарат България в дългова спирала, това го направиха герберите с техните патерици,които сега уж били опозиция!
58
2
 
11
 
! Отговори
Бравос преди 3 години
Славуца ше ви пей и в парламента. Сценаристите ше са депОтати и ше канят стари тетки да ви обясняват къде ви е G точката, докато се хилят постно. Ше настане небивал разцвет и ше надминете Швейцария.