Битката за третото място на вота между Слави Трифонов и ДПС

Пет са сигурните партии в следващия парламент
122
Битката за третото място на вота между Слави Трифонов и ДПС
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ако изборите за парламент се провеждаха на 22 февруари, в парламента щяха да попаднат със сигурност пет партии, показват данни от национално изследване на "Екзакта Рисърч Груп", проведено в периода между 15 и 22 февруари сред 1005 пълнолетни българи чрез интервю "лице в лице". Извадката включва 123 гнезда в 90 населени места на територията на България. Изследването се провежда със собствени средства в рамките на изследователската програма на "Екзакта".

Още по темата

Според данните ГЕРБ-СДС биха получили 26.4 на сто от заявилите, че ще гласуват за определена партия или коалиция. БСП е на второ място с 22.3 процента. Преднината на ГЕРБ пред БСП е статистически значим дял, казват от "Екзакта", макар че в навечерието на кампанията не може да се говори за предрешеност на вота, защото това би означавало липса на залог, а в обществото расте усещането за значим залог.

Анализаторите допускат, че е възможно да има оспорвана надпревара за третото място между "Има такъв народ" с 13.5 на сто и ДПС - 8.5 на сто. Предимството на ДПС е в огромния изборен опит и във високата стартова мобилизация на електората на партията. Електоратът на Слави Трифонов все още не разполага с достатъчно голямо твърдо ядро от избиратели, казват от "Екзакта". "Демократична България" е с 5.1 процента.

За няколко по-малки формации кампанията ще бъде решаваща. Техните резултати са в интервала между 4.1 на сто до 2.7 процента. Това са на първо място ВМРО, следвани от "Изправи се! Мутри вън", Републиканци за България (РБ/)и Коалиция "Воля НФСБ".

ВМРО са във висока степен готови да се възползват от шанса си да попаднат в парламента предвид твърдостта на електората им и потенциала им сред периферни избиратели, а "Изправи се! Мутри вън!" могат да се преборят при положение, че мобилизират в по-голяма степен електората си. При РБ твърдостта на електората не е проблем, предизвикателството е доколко в рамките на кампанията партията ще успее да разшири политическото си влияние. Социолозите казват също, че коалицията между "Воля" и НФСБ в това изследване има само ориентировъчен електорален дял, тъй като тепърва ще я измерват като коалиция, към която продължават да се присъединяват и до момента още формации, а не като сума от резултатите на две отделни партии.

В изследванията си от ноември 2020 г. насам "Екзакта" следи как би повлияла епидемиологичната обстановка върху активността на вота и към 22 февруари се допуска, че поне 60 на сто от българите не биха отишли до урните, ако имат съмнения относно безопасността на средата на гласуване.

Към 22 февруари категорично решилите да гласуват са 45 на сто, но "Екзакта" очаква активността по-скоро да намалява до датата на вота. Поне такава е тенденцията през последните месеци.

******

Проучването е проведено в периода между 15 и 22 февруари сред 1005 пълнолетни българи чрез интервю "лице в лице". Извадката включва 123 гнезда в 90 населени места на територията на България. Изследването се провежда със собствени средства в рамките на изследователската програма на "Екзакта"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
слави чалгата поредното яневсички недоволни от герб при негоза да си осигурят гербавите патерица с гласовете на недоволнитечиста гавраза тоя освен *** не виждзам кой друг ще гласуватой го знае и на това разчитазащото май у нас са мнозинство де.бил.четата
56
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДесенАз съм за КОД.
55
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Яко лъжи. Нито Славчо, нито лодкаря ще имат високи проценти. Ще пада смях като обявят резултатите. Иначе Славчо е агентурен продукт, пуснат да обере негативния вот и вота на лизърите и нереализираните таланти плюс глупаците. ПроИра сянката на руснаците. Нищо чудно пак решетников да го е избрал. Ужким репресиран пък все по телевизиите в праймтайма пееше на сватбите на мутрите и Овъргаз а после го спонсорираха. араду тия маса народ емигрира. Лодкаря, и той комунист под прикритие играе с Доган.
54
6
 
3
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
До Анонимен 58По времето на управлението на БСП и ДПС с министър-председател Орешарски имаше национална стачка на учителите. Заплатите им бяха мизерни, а Орешарски се изгаври с тях и неговата седянка и не им увеличи заплатите. Сега Бойко им ги увеличи, но това не означава, че е направил нещо.
53
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заглавие от Афера - "ЗЕМЕВЛАДЕЛЦИ ОТ ДОБРИЧ НА МУШКАТА С ДЕПЕША ОТ МИТКО КАРАТИСТА И ПАШАТА: ИЛИ ОСИГУРЯВАТЕ ПОБЕДА ЗА ИЗБОРИТЕ НА ГЕРБ, ИЛИ БИЗНЕСА ВИ ЩЕ ПОСТРАДА"
52
3
 
11
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
В битката за третото място като нищо могат да се включат и акционерите от РеМеДето на "Позитано 20", разликата м/у тях и ГЕРБ става все по-голяма и ако тази тенденция се запази до денят на изборите, "БСП и СиЕ"АД могат да "изпреварят" някои следващите ги партии, но в обратна посока ... !!!
51
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само дето тогава страната фалира за трети път и хората загубиха спестяванията си.
50
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
те публика за един запис не могат да съберат, па тръгнали избиратели да търсят че да стават депутати. пфахахахаха
49
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-голямото зло доказано е ГЕРБ.
48
3
 
3
 
! Отговори
Пъбликувалия поста преди 3 години
До ГостНа изборите няма да можете да слагате минуси
47
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ИстуканПри БСП и ДПС страната беше хиляди пъти по-спокойна и не преследваха хората като животни с цецомобилите, факт!
46
12
 
1
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Пишете си каквото ви се иска. Като нищо Има такъв народ ще са с 35 процента
45
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ВМРО също се помислиха за много успешни и забравиха един закон.А имено, че големите сили са обединени от много партии и няма как да строшиш съюз от голям сноп от колкото отделна съчка.Съединението прави силата.За ВМРО ще има два процента и също са аут.
44
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хахахахаааа,браво на ДПС , казали, че няма повече да носят вина и негативи, заради кражбите на ГЕРБ -"Това, че Бойко Борисов граби, взима бизнеси, всичко се свързва с г-н Пеевски. Той не е заинтересован да стане депутат и второ ДПС не е заинтересовано да носи тази тежест. Мисля, че той няма да е кандидат депутат и това ще даде друго звучене на ДПС и друга динамика на принципните разговори в България.Браво!
43
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На партията на Слави и давам един процент и е аут от Парламента.Нищо не е направил за българина, а само за себе си.
42
0
 
3
 
! Отговори
до 47 преди 3 години
Мамин хубавец ти докато се кикотиш, защо не си написал решението си за излизане от тази невъзможна ситуация? Да не би твоето решение да се крие в гласуване за Слави или ДБ, което няма да промени и копче? Недей да седиш и да чакаш, дай да те чуем.
41
9
 
10
 
! Отговори
гербер преди 3 години
ГЕРБ отново първи. Както винаги досега.
40
1
 
9
 
! Отговори
изнервен преди 3 години
А бе стига с това фамилиарно Слави, да не е дете от детската градина. Той е изкуфял дъртак, който си има име - Станислав. А най-добре му казвайте Трифчо.
39
2
 
7
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
С гласуване и избори няма да се оправят нещата. Отдавна съм се убедил. Само 3 са партиите, които си разпределят порциите. Това са ГЕРБ, БСП и ДПС. Никога няма да отстъпят първите 3 места. Славчо ще е 4-ти, а останалите простаци ще са след него.
38
7
 
3
 
! Отговори
Десен преди 3 години
Важно е да се гласува за която и да е партия, само не за ГЕРБ, ДПС, ВОЛЯ , ВМРО и т.н. Чудя се между ДБ и КОД, обаче КОД я хванат 1%, я не... Така че най-вероятно ще пусна за ДБ, тъй като ми се виждат най-малкото зло, а и поне са яко против турците и Боко!