Томислав Дончев: Не бих оглавил правителство на ГЕРБ

Вицепремиерът: Водим разговори за ваксини извън договорите на ЕС
26 фев 2021 10:40, Елка Василева
78
Томислав Дончев: Не бих оглавил правителство на ГЕРБ
Снимка: архив, БГНЕС

„Текат разговори с няколко държави отвъд договорите с ЕС за доставка на ваксини, които са одобрени и сертифицирани от Европейската агенция по лекарствата“, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев пред bTV.

По неговите думи правителството няма „скрупули“ да сключва билатерални споразумения за доставка на необходимите препарати, както правят и други европейски държави.

Страни извън ЕС предлагат по-високи цени за ваксини срещу COVID-19 и в момента се води „търговска война“, смята Дончев.

Още по темата

Няма проблем да се сключи и договор за доставки на руската ваксина, ако бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата, заяви вицепремиерът, но допълни, че няма достатъчно информация, за да коментира действията на Унгария, която вече одобри и започна да доставя "Спутник V".

България е поръчала най-много бройки от ваксината на "АстраЗенека", защото по времето на сключването на договора нейните изпитания и изследвания са били най-напреднали, каза Дончев.

Що се отнася до социалните и икономическите мерки на правителството за подпомагане на пострадалите от коронакризата, Дончев заяви, че "едва ли сме помогнали на всички, но държавата впрегна безпрецедентен ресурс, за да намали щетите".

Вицепремиерът коментира и предстоящите парламентарни избори. По неговите думи твърденията и слуховете, че се цели да има вълна от заразени, за да се намали избирателната активност, са несъстоятелни. Такава вълна е в ущърб на управляващите, които ще бъдат питани защо са я допуснали, каза Дончев.

"Нашата задача в момента е изборният процес да мине възможно най-добре, защото има опит да се компрометира в аванс. Другата задача е добро представяне и ГЕРБ да бъде първа политическа сила с парламентарен ресурс, който да позволи управление", заяви вицепремиерът.

Томислав Дончев коментира и възможните коалиционни опции след вота. Той е категоричен, че не би оглавил правителство на ГЕРБ и това е задача на лидера на спечелилата партия.

Въпросът с кого би се коалирала ГЕРБ в предстоящия парламент е много труден, защото в момента се "правят сметки без кръчмаря" и не се знае каква ще бъде  конфигурацията в бъдещия парламент, каза Дончев, но отбеляза, че неговата партия би управлявал с партньори, в които и досега е била в коалиция.

Процесът по създаване на една коалиция е дълъг и преди е отнемал месеци преговори. Това не е "механично събиране" на партии, трябва да се съчетават техните програми, отбеляза вицепремиерът.

"Политиката е като отношенията между хората, трябва да се постъпва честно и почтено. Ако това не може да се случи, няма да има коалиция насила", заяви Дончев.

Вицепремиерът заяви, че коалиция с ДПС няма да има, а кабинет на малцинството е възможен в зависимост от това чие е малцинството.

Имало е експерименти с експертни правителства, но те са се проваляли. Свеждането на политика до експерт е деградиране. Политикът трябва да е експерт, но не бива да е само да експерт, трябва да увлича хората, каза Дончев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
4
 
13
 
! Отговори
Iozeff преди 3 години
Тоя пък дончефффф е толкова нелицеприятен и елементарен! За цялото време като вицепремиер не е свършил работа за 2лева!Толкова пък некадърни хора да се съберат на едно място! герп унищожиха България!
41
4
 
8
 
! Отговори
НЕМА ЛОШО! преди 3 години
Абе, Дончев, никак няма да е лошо да оглавиш правителство, нали си човек на Пеевски, така поне открито ще знаем, всъщност кой ни управлява от 10 години насам. Накрая всички ще разберем, че не само Зеления чорап е фигурант, но и самият Бойко е такъв... бг.
40
2
 
4
 
! Отговори
Гроби Таласома преди 3 години
С номинацията му в габровските листи, определено Бойха изпитва чувството за хумор на габровлии;)))
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МДА, ЩОМ ДОРИ ЗАМ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ГЕРБ НЕ ИСКА ДА ОГЛАВИ ПРАВИТЕЛСТВО НА ГЕРБ... НАПРАВО НЕ ЗНАМ.. АМИ ПОКАНЕТЕ ЦВЕТАНОВ ТОГАВА...
38
1
 
2
 
! Отговори
ЦСКА преди 3 години
До 1Ти като толкова ги обичаш да не завиждаш?
37
2
 
6
 
! Отговори
1 преди 3 години
Защо бе др.дончев,онази с която живееш,и която мрази ромите,не ти разрешава ли.
36
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кво правителства на Герп в 2021 ве в сошмар ли живея кво се случва!??
35
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално е манжурската партия ГЕРБ да претендира за първо място на изборите. Тези същите колят, бесят, избасилват, крадат унищожават държавата вече 12г начело с бог Бойко Бибитков !!!!Явно на изборите ще си проличи какъв процент от населението е ***. Аз го смятъм вече към 95% останалите пет поне ще бъдат милионерите а терминал 2 ще бъде отново най натоварен от години !!!
34
1
 
12
 
! Отговори
a преди 3 години
Поръчали сте АстраЗенека ваксината, защото е 10 пъти по-евтина. Кажете поне един път истината.
33
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама никой не те е канил бе, Дончев, че да отказваш
32
1
 
3
 
! Отговори
до 35 Анонимен преди 3 години
ясно е, че сте против финансирането от страна на държавата към проблемните сектори, а вие искате да фалирате 10-тина банки и да вдигнете пенсиите да към 3 долара месечно
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поличитески труп...Добре е че поне го е усмислил. Ясно не е толкова *** колкото шефа му
30
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много сме видяли, ама такова крадене като герберското не бяхме виждали. Постоянно се ръсят едни милиони и милиарди по свое усмотрение и както дойде и за каквото ни кефне, стига да може да се отдели и за чекмеджето. Сега бил платил, пъкне му дали. Каква грижа за финансите и за хората само!
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да забравя как о...но искаше да бяга септември заедно с шкембе воевода и Баце.Само Валерката ги спаси от новия резил.Как ще издържат без него обаче не виждам.
28
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Томиславчо е отчаян кариерист, иска да е премиер, но го е страх, че може да му хвръкне главата като на пиле. Баце е ревнив много към властта....
27
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Плешьо да не отрича толкова плахо, че утре не се знае какво ще му нареди Борисов.Като му каже - ти ще си премиер, а аз кандидат за Президент или приема или по пътя на Цветанов!
26
0
 
9
 
! Отговори
Няма за КАКВО преди 3 години
Какво да оглавява? Най-възможен и шокиращ хората сценарий е ОТМЯНА НА ИЗБОРИТЕ И НАЛАГАНЕ НА ПЪЛЕН ЛОКДАУН през месец Апил.
25
13
 
5
 
! Отговори
Томислав преди 3 години
изглежда откровен човек и някак вдъхва доверие, обаче никой друг не владее народопсихологията българска като Боко. Не виждам на хоризонта друг, който по-добре да умее да разбере българина и да умее да даде заден ход като види, че среща съпротива и е нагазил къде не трябва. За тази работа си има разни бушони.
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЕстетАма той може да си иска да изглежда като булдог...
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
AE нема нужда