Томислав Дончев: Не бих оглавил правителство на ГЕРБ

Вицепремиерът: Водим разговори за ваксини извън договорите на ЕС
26 фев 2021 10:40, Елка Василева
78
Томислав Дончев: Не бих оглавил правителство на ГЕРБ
Снимка: архив, БГНЕС

„Текат разговори с няколко държави отвъд договорите с ЕС за доставка на ваксини, които са одобрени и сертифицирани от Европейската агенция по лекарствата“, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев пред bTV.

По неговите думи правителството няма „скрупули“ да сключва билатерални споразумения за доставка на необходимите препарати, както правят и други европейски държави.

Страни извън ЕС предлагат по-високи цени за ваксини срещу COVID-19 и в момента се води „търговска война“, смята Дончев.

Още по темата

Няма проблем да се сключи и договор за доставки на руската ваксина, ако бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата, заяви вицепремиерът, но допълни, че няма достатъчно информация, за да коментира действията на Унгария, която вече одобри и започна да доставя "Спутник V".

България е поръчала най-много бройки от ваксината на "АстраЗенека", защото по времето на сключването на договора нейните изпитания и изследвания са били най-напреднали, каза Дончев.

Що се отнася до социалните и икономическите мерки на правителството за подпомагане на пострадалите от коронакризата, Дончев заяви, че "едва ли сме помогнали на всички, но държавата впрегна безпрецедентен ресурс, за да намали щетите".

Вицепремиерът коментира и предстоящите парламентарни избори. По неговите думи твърденията и слуховете, че се цели да има вълна от заразени, за да се намали избирателната активност, са несъстоятелни. Такава вълна е в ущърб на управляващите, които ще бъдат питани защо са я допуснали, каза Дончев.

"Нашата задача в момента е изборният процес да мине възможно най-добре, защото има опит да се компрометира в аванс. Другата задача е добро представяне и ГЕРБ да бъде първа политическа сила с парламентарен ресурс, който да позволи управление", заяви вицепремиерът.

Томислав Дончев коментира и възможните коалиционни опции след вота. Той е категоричен, че не би оглавил правителство на ГЕРБ и това е задача на лидера на спечелилата партия.

Въпросът с кого би се коалирала ГЕРБ в предстоящия парламент е много труден, защото в момента се "правят сметки без кръчмаря" и не се знае каква ще бъде  конфигурацията в бъдещия парламент, каза Дончев, но отбеляза, че неговата партия би управлявал с партньори, в които и досега е била в коалиция.

Процесът по създаване на една коалиция е дълъг и преди е отнемал месеци преговори. Това не е "механично събиране" на партии, трябва да се съчетават техните програми, отбеляза вицепремиерът.

"Политиката е като отношенията между хората, трябва да се постъпва честно и почтено. Ако това не може да се случи, няма да има коалиция насила", заяви Дончев.

Вицепремиерът заяви, че коалиция с ДПС няма да има, а кабинет на малцинството е възможен в зависимост от това чие е малцинството.

Имало е експерименти с експертни правителства, но те са се проваляли. Свеждането на политика до експерт е деградиране. Политикът трябва да е експерт, но не бива да е само да експерт, трябва да увлича хората, каза Дончев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първо - никой няма да те стави и втори ...Никой не те харесва. Това е все едно, леля Пен, дето е 75 кила и мяза на 48 и за това и викат леля,а е само на 22, да каже че нма да ходи на конкурс за красота.
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ооо, вярното шарпейче на Боцлан, ако го щипнеш по бузките, лицето му цял час ще вибрира
20
2
 
7
 
! Отговори
Естет преди 3 години
На тия пари дето ги има,на негово място бих си сложил ботокс в назо-лабиалните гънки.
19
2
 
16
 
! Отговори
aa1830 преди 3 години
АЗ ваксини сте поръчали най-много защото някой ви е натиснал, Дончев. Как другите европейски държави са поръчали масово десетократно по-голямо количество от Pfeizer, която за сега се оказва най-търсената? Нали договора на ЕС с производителите беше общ, вие къде спахте като обявявахте бройките. Второ АЗ може да е била най-напред но не получи разпрешение първа, което всъщност е трябвало да гледате. Трето как така АЗ се оказа най-ефтината - да не би да сте искали да спестите пак за сметка на народа
18
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не би го оглавил, защото няма да ти дойде реда!Иначе ти текат лигите и ти да бръкнеш в голямата каца с мед!
17
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека на 4.4 да освободим герб от мъките им. Всичките замязаха на старци от грижи как да откраднат колкото се може повече. Краденето не е лесна работа, а още по-трудно е да убедиш селяните, че ги крадеш само защото им мислиш доброто. Съсипаха се от измисляне на милиони и много милиони лъжи. Вижте ги какви бръчки са ги набраздили, горките.
16
2
 
8
 
! Отговори
Няма да забравя преди 3 години
как в началото на пандемията американците откраднаха един самолет с маски от Китай на франсетата, та камо ли за ваксини. Наистина има война, а тук някои се чудят дали да се ваксинират.
15
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ооооо,би го оглавил и още как!Ама смееш ли да си го признаеш.Нали тутакси ще бъдеш низвергнат,ще забравиш за благинките покрай Боко и ще подвиеш опашка обратно към Габрово.
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не биха ти го и предложили.
13
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
na tea izbori she slojim nekoi po-hubav i po-zrial ot Kurz i Conchita Wurst.
12
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов 4 е на прага,за Борисов 5 Дончев може и да размисли.Към Борисов 6 няма да има нужда от правителство щото сигурно ще сме вече завладяни.Нали всички работихте за ново турско иго.Партии,бизнес,т нар наука....
11
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този ли искаше да води гражданска война срещу народа?
10
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Позитанците във форума асланиНа изборите нас рани
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що бе кво му е на човека?Вижте го че е главест и направо си е за премиер.
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
toz pat she si izberem nekoi usmihnat lubezen vejljv rabotliv i da mu e mnogo meraka...da duma nejno, s lubov...bez dalgi mrasni i shareni nokti, bez dalboki cepki v dekolteto i bez goli badjaci...bez debeli tumbaci...
7
3
 
8
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
ХА ХА ХА ЩЕ СЕ МОЛИТЕ НА РУСНАЦИТЕ ПАК ДА ВА СПАСЯВАТ. С КВИ ОЧИ. НАКРАЯ ОТ ДВАТА СТОЛА ЩЕ СЕДНИТЕ МАЙ НА ЗЕМЯТА
6
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А алтернативата на ГЕРБ май още я пазим в тайна. Айде че време не остана
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Споко, няма да ти се наложи.
4
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дончев е свестен, путинистите мразят свестни хора.
3
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я кажете другари как сега ще изметем ГЕРБ, важното е ентусиазма ви да е силен и търпението също