„Медиана“: Четири партии със сигурност влизат в новия парламент

ГЕРБ увеличава дистанцията си и води с 3.3 % пред БСП
28 фев 2021 15:24, Елка Василева
163
„Медиана“: Четири партии със сигурност влизат в новия парламент
Снимка: архив, БГНЕС

Откриването на ваксина срещу коронавируса и стартът на ваксинацията у нас значително са повишили оптимизма в българското общество (възродили са надеждата за нормализация на живота), показва изследването на агенция „Медиана“, проведено в периода 22-26 февруари 2021 г.  с 943 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю, което е представително за пълнолетното население на страната.

Това обаче не се е отразило съществено на оценките за правителството. Те продължават да бъдат подчертано отрицателни. Средната оценка на правителството (по шестобалната система) е среден - 3.26 (3.22 през декември).

Неудовлетвореността от управлението провокира и силното желание за промяна във властта. За продължаване на управлението на ГЕРБ (под една или друга форма) са 21 % от избирателите. За ново управление, без участието на ГЕРБ са 51 %.

Още по темата

„Гласовете за промяна“, обаче са силно разпръснати (неконсолидирани), докато привържениците за запазване на статуквото са плътно обединени около ГЕРБ и силно мотивирани да гласуват.

Засега основната опозиционна формация (БСП) не може да се възползва от нарасналия негативизъм към управлението.

Притегателен център за голяма част от „гласовете за промяна“ се явява формацията на Слави Трифонов, която лансира своята „промяна“ вън от съществуващия политически спектър.

Към момента (месец преди изборите) ГЕРБ увеличава дистанцията с основния си политически опонент и води с 3.3 % пред БСП.

Засега само четири партии могат да бъдат сигурни, че ще преминат 4 %-ната бариера за влизане в парламента – ГЕРБ /27,5%/, БСП /24,2%/, „Има такъв народ“ /15,2%/ и ДПС /10,7%/.

Още четири формации се намират близо до бариерата и имат реални шансове да влязат в следващото Народно събрание – Демократична България /4,2%/; „Изправи се! Мутри вън!“ /5,0%/; ВМРО /4,0%/ и коалицията НФСБ/Воля /3,1%/. Така че, следващият Парламент може да бъде както четирипартиен, така и съставен от осем партии. Това до голяма степен ще зависи от изборната активност.

Засега декларираната готовност за участие в изборите изглежда изключително висока – 61 % заявяват, че твърдо ще гласуват, а 22 % се колебаят. Това, обаче, са нагласи, без да се отчита влиянието и развитието на корона-кризата. Каква част от тези избиратели ще се явят реално пред урните е невъзможно да се предскаже. Същевременно огромна част (приблизително 513 хиляди!) от същите тези „твърди избиратели“ заявяват, че все още не са направили окончателно своя избор. Люшването на тези избиратели в една или друга посока може да изстреля всяка партия към върха или да потопи надеждите на останалите.

Наблюдава се ясна възрастова диференциация в политическите нагласи на избирателите. Ако на изборите гласуваха младите хора до 35 г., то категоричен победител би бил Слави Трифонов. При средната възраст (36-55 г.) ГЕРБ категорично доминира; При възрастните над 55 г. БСП бие ГЕРБ в съотношение 2:1. Остава открит въпросът кои избиратели ще се явят пред урните. Тук влияние ще има и развитието на корона-кризата.

Слуховете, че има засилен негативизъм по отношение на ваксинацията срещу корона-вируса са преувеличени. Наистина изследванията показват, че 40 % от пълнолетните не желаят да се ваксинират, но трябва да се има предвид, че около 23 % от тях ( около 1,3 млн. човека) са сигурни или имат сериозни подозрения, че вече са имали контакт с корона-вируса. В този смисъл, мнозина от тях разчитат на естествения имунитет. Същевременно антиваксърските нагласи се концентрират изключително в по-ниско образованите групи и вероятно почиват на лесно преодолими заблуди и екзотични слухове.  

Отварянето на ресторантите и заведенията се приема като цяло позитивно от мнозинството от пълнолетните. Естествено, най-въодушевени са младите, за които заведенията са естествено средоточие на техния социален живот, докато възрастните са силно скептични в това отношение. Развитието на корона-кризата обаче ще покаже дали това ще бъде приписано като позитив за управлението или ще бъде отчетено като тежък негатив.

Изследването е проведено в периода 22-26 февруари 2021 г.  с 943 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки от опозицията Ясно да каже дали ще се коалира с герб след изборите ? Ще гласувам за всеки ,който се закълне в децата си ,че няма да е с герб !е,чак за жени калканова Никога !
111
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутрочалгарската коалиция ще управлява. Коалиция 50 на 50.
110
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Партията-държава ГЕРБ се подкрепя от Федералното правителство в Брюксел. Хвалят се, че само на тях ще дават пари по еврофондовете от Федералното правителство. Трябва да се протестира срещу Федералното правителство в Брюксел, че ГЕРБ твърди, че само те ще получават пари по еврофондовете.Така ли е, да питаме Брюксел. Ако е така, да не правим избори и да харчим пари.
109
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ се срастват с държавата. Управлението им е авторитарно и със сериозен уклон към тоталност. Ако искаме демокрация, ГЕРБ трябва да минат в опозиция.51% разбират това, но наивност или глупост, или предрасъдъци им пречат да проумеят простата истина, че само БСП може да свалят от власт ГЕРБ. Това е обективната ситуация. Трябва да се гласува с разум, а не с чувство.
108
14
 
7
 
! Отговори
Словянин преди 3 години
БСП са лъжепроруска и лъжепроевропейска партия. Единственвите истински русофили са във "Възраждане на Отечеството" на Николай Малинов. Губите гласове, като гласувате за БСП, ако сте русофили. Без Русия няма България!
107
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коя е медиана, че да казва?То тогава да не правим никакви избори и да назначим новия цар и толкоз.Какъв е смисълът от избори, щом някой заявява, че знае предварително резултата?На такива грачещи пaпyнация трябва да им забранят да дрънкат глупости преди изборите.
106
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не трябва да има изненадани от резултатите на изборите - първа политическа сила пак ще бъде ГЕРБ. Славчо е мюре. Чистата чалга в управлението ще ни довърши. Гласуваш за Славчо, печелиш ГЕРБ. Знаете ли кои не се учат от собствените си грешки и всеки път си ги повтарят, повтарят та чак до смъртта си?
105
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чалгаджията освен първия ден,повече няма да стъпи в Парламента!Само облаги ще търси!
104
1
 
20
 
! Отговори
ПРОФЕСОР ПРЪЦ преди 3 години
Има партии,които се целят единствено в 1% от гласовете за да взимат субсидии,така се нареждат на държавната хранилка и си живуркат на гърба на народа...
103
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименнаистина ли вярваш, че червените ще спрат да вият. Оптимист. Завиждам ти.
102
3
 
9
 
! Отговори
Хан Крум преди 3 години
Всички знаем, че Медиана прави "проучванията" си сред състава на Пернишката първична партийна организация. Спукана и е работата на Корна от Крушевица щом и там има 21% които искат ГЕРБ да си остане на власт. Има надежда за тези непоправимо бетонирани червени кра/ту/ни. Браво на Пернишките комунисти. Помнят кой им реши проблемите с водата и кой беше против.
101
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След изборите ще видим кой кого ще млати "като маче у дирек". Чуйте се какво говорите. А казвате, че Бойко бил ***.
100
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И все пак Дългия ще ви млати като маче у дирек, а па Вие може да продължавате да си тролите, не ми пречите, в края на крайщата за това Ви плащат Баце и кака Корнии :)
99
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Освен ГЕРБ всички останали ни връщат в недалечното минало!
98
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Славчо беше първи нареден да защитава руските интереси в България заради АЕЦ Белене. А сега не искал с Корнелия брееееееййййй. Уж с Радев не правят общ проект бреееееййййй. С Мая Манолова се разиграваха, но не е червен по душа брееееееееййййй.
97
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали мутренския период свърши!А сега с Чалгаря пак ни връщат назад!
96
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименкъде ше му гледам канала на тоя, бе. Спрял съм да гледам аматьорското предаване още преди 10 години.
95
3
 
5
 
! Отговори
негласуващ преди 3 години
До 91Ами аз кво ти разправям бе мой..?Че дългия е платена патерица и ще ви изпързаля както преди го правеха разни патерици като Вместо дето щеше да уволнява Борисов..Барека...Сайдера..Винкела и още други патерици и бастони!
94
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
7/8 за ДПС,1/8 за чалгаря!?
93
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чалгаджията е поръчков играч!!!!