"Галъп": 5 формации сигурни за следващото НС, за 2 вотът ще е решаващ

Около 3 милиона българи ще отидат до урните, сочат данните от проучване
54
"Галъп": 5 формации сигурни за следващото НС, за 2 вотът ще е решаващ
Снимка: БГНЕС

Ако изборите бяха днес, 5 формации изглеждат уверени, че ще са част от следващото Народно събрание, а за две кампанията ще е решаваща за мястото им около и над ръба. Това показват данните от проучване на "Галъп интернешънъл", проведено по поръчка на БНР дни преди началото на кампанията.

53% от хората отбелязват, че твърдо ще отидат до урните. 18,3% по-скоро ще гласуват, 6,5% по-скоро няма, а 19,8% казват, че твърдо няма да гласуват.

Има и малък процент (2,4%) затрудняващи се да отговорят. Повече от една десета от заявяващите, че ще гласуват твърдо, още не са решили за кого.

Още по темата
8,6% от общо възнамеряващите с различна степен на твърдост да гласуват споделят, че коронавирусът би ги отказал от вота, а други 16,1% от потенциално гласуващите са затрудняват да отговорят. Показателите са по-добри в сравнение с времето преди месец, но пък сегашните ръстове в разпространението на вируса сочат и възможна нова тревога в идните дни и седмици, отбелязват социолозите от "Галъп".

Социолозите отбелязват, че калкулацията е трудна, но ако изборите бяха днес, могат да се очакват около 3 милиона гласуващи. Според условния избирателен списък това е около 45% от имащите право на глас.

Според проучването, ако изборите бяха днес, ГЕРБ -СДС ще получат 27,5% от твърдо гласуващите, които са решили за коя от формациите ще гласуват, следвани от БСП с 23,3%.

"Има такъв народ" е с 13,2%, а ДПС е със сходен резултат – с 12,5%. "Демократична България" е със 6,5%, формацията около Мая Манолова с 4,5% и ВМРО е с 4,2% са близо помежду си и близо около ръба. Изгледите на двете последни формации зависят изцяло от кампанията, която ще направят, смятат от "Галъп".

Коалицията "Воля"-НФСБ е с 2,6%. С 1,3% е „Възраждане“, с 1% - АБВ, с 0,8% е формацията на Цветан Цветанов, с 0,6% е "Атака". При всички подобни партии и коалиции не са изключени изненади в крайния резултат, отбелязват от "Галъп". Има и няколко други формации с подкрепа десети от процента.

В предаването "Нещо повече" по БНР политологът Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл", коментира, че активността ще е голямата неизвестност на тези избори. "Около 3 милиона ще са потенциалните гласоподаватели, ако изборите са днес, но с много широк диапазон на несигурност, в зависимост от това как ще се развива епидемията от коронавируса", посочи той.

По думите му по-ниската избирателна активност заради Covid-19 не се отразява еднакво на различните електорати.

************
Данните са от изследване „лице в лице“, проведено с таблети, между 22 февруари и 1 март сред 1008 души, по поръчка на БНР. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 52 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
7
 
3
 
! Отговори
Не харесвам преди 3 години
Румен Петков, но той се проявява като най-точната опозиция. Няма негова изява да не е придружена с точна и убийствени данни. Той се отдалечава все повече от първанката
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво си играем на предизборна статистика,на предизборна борба,на избори,изборни губещи и изборни победители?ТЕ вече се знаят,Те вече са определени!Просто съжалете българите и България,не трошете маса народна пара,заверявайте изборните протоколи с подходящите партии и необходимите гласове и ги въвеждайте в политическа власт без избори!Няма нужда,няма необходимост от този помпозен,политически цирк и цирковите му трупи.Бюлетини,гласоподаватели.......дрън-дрън!
23
5
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
До Garibaldi. Май не си наясно "Галъп" към коя партия клонят? За Кънчовците не си ли чувал? Те до преди месец даваха преднина на БСП, ама изборите наближават и решиха да са по-близо до истината, за да не им се смеят пак.
22
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българина може да е всякакъв но има инстинкт за самосъхранение. Няма как Маямата , Чалгаря и Приватиззаторката да спечелят. Бойкикев и ген. Гном -също.
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 18. Странно е ако си червен. Защото те са от вашите.
20
7
 
7
 
! Отговори
Михаил преди 3 години
Ще гласувам за ГЕРБ когато Дянков и Фидосова се върнат в партията, т.е. на кукуво лято. Дянков дори избяга в САЩ от нашата "стабилност", като много ранобудни студенти. Фидосова се покри в Монтана. Та какво ви говори това, щом дори свестните личности в партията бягат в чужбина или по села и паланки?
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фейсбука е пълен с реклами на алчните партии за власт )и се хвалят с своя номер ,тия ни правят на много наивни)
18
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чуя ли "Галъп", не слушам нататък.
17
13
 
14
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 3 години
Герберите управляват. Протестите продължават. Изборите наближават. Българите намаляват. Партиите никнат като гъби. Лидерите точат зъби. Искат да ни управляват. Пак ли ще забогатяват ? ! Със подхвърлени трохички ще ли оцелеят всички ? Управата пак добрува. Стадото мълчи , кротува. Социолозите-агенти ще надуват тез проценти. Вождът е непобедим , с подвизи недостижим ! Автор: Георги Илиев Митев. Потърпевш от милицията, военните, полицията, медиците, институции и граждани. Трето поколение репресир.
16
6
 
3
 
! Отговори
коко преди 3 години
АБВ и ВМРО ще се доближат до Слави!
15
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Галъп = Калъп
14
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Анализаторите и социолозите не спорят дали ГЕРБ ще победят, а с колко ще победят.
13
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-вероятно ВМРО ще организират палене на български знамена в Македония или нещо подобно и ще влязат в парламента. Електоратът им яко кълве на тези интриги.
12
18
 
8
 
! Отговори
Garibaldi преди 3 години
Тези така наречени проучвания имат една единствена цел. Да убедят наивните хорица, че ГРОБ наистина имат такава подкрепа и резултатът им не е плод на изборни манипулации.След като хората се навият, че тия прогнози са реални, ГЕРБ просто ще си припишат този резултат който хората вече са подготвени да очакват.
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 4Питали са себе си, така най лесно се правят проучвания, разбира се никога не познават :))
10
14
 
9
 
! Отговори
да знаете преди 3 години
герП е на кантар, с преобладаващо потъване.
9
9
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
НА СЛАВИ ДАВАТ МИНИМУМА КАТО БРОЙ КОИТО ЩЕ ГЛАСУВАТ ЗА НЕГО!!!!
8
6
 
8
 
! Отговори
V преди 3 години
Аве тия са евро.ге.йска агенция . Тия казваха че атака после патриотите няма да влязат а те все влизат . Пак те казаха че няма да има брегзит а имаше .Те казваха че Цачева ще бие и то със мнооого Радев а стана обратното. Пак ва лъжат за да не гласувате за българските партии а за Брюксел. Не им се вързвайте
7
13
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ГАЛЪП СЕ ИЗДЪРЖА ИЗЦЯЛО ОТ ГЕРБ!!!АЛФА РИСЪРЧ ВЕРОЯТНО ПЪК СЕ ИЗДЪРЖА ОТ БСП!!!---------------КОЙТО ПЛАЩА ТОЙ ПОРЪЧВА И РЕЗУЛТАТИТЕ!
6
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека да позная, на другарите пак проучванията са им криви хахахахахахахах