Специален щаб ще се бори с купуването на гласове на изборите

МВР се готви за първите в историята ни избори по време на пандемия
7 мар 2021 14:20, Ния Христова
116
Специален щаб ще се бори с купуването на гласове на изборите
Снимка: БГНЕС
МВР се подготвя за първите в историята ни избори по време на пандемия. Над 20 хил. полицаи ще бъдат ангажирани с охраната на парламентарния вот. Ще бъде създаден и специален междуведомствен щаб за борба с търговията на гласове.
 
Това заяви в ефира на bTV главният секретар на вътрешното министерство Ивайло Иванов.
 
За МВР Изборите на 4 април този път ще са различни за МВР. Причината е не само пандемията, но и машините за гласуване, които трябва да се транспортират до най-отдалечените райони в страната.
 
"Предвид разчетите, които сме направили и имайки предвид опита от предишни избори, в които сме участвали – бройката ще бъде над 20 хил. души. Говоря не само за изборния ден, но и по принцип, по обезпечаването на изборния процес", каза Иванов.
 
Той обясни, че това представлява цялата униформена полиция. "Освен униформените служители, ние ще трябва да имаме групи, които да реагират при подаване на сигнали за нарушаване на изборните права на гражданите. Много оперативни работници ще бъдат на терен. Отделно звената за документи за самоличност ще работят, защото ние трябва да се погрижим и за хората, които имат невалидни документи, но желаят да упражнят правото си на глас и да го подсигурим", допълни той.
Още по темата
 
"Тук е новото, което е и особено предизвикателство за нас, че ще бъдат в условия на пандемия. Трябва наред с всичко друго, да се спазват противоепидемичните мерки. От наша страна ние трябва да следим за здравето на служителите, а и трябва да следим и дали гражданите спазват тези противоепидемични мерки, за да запазим и здравето – на тези, които искат да се предпазят. Констатираме, че много хора не полагат никакви усилия да ги спазват", допълни главният секретар.
 
Щабът на прокуратурата, полицията и ДАНС ще следи за търговия с гласове. Иванов уточни, че това престъпление е много трудно доказуемо.
 
"Въпреки това ние няма да оставим сигнал, на който да не се реагира. Всеки един, който има такъв сигнал и разполага с информация за купуване на гласове – може да го подаде на тел. 112 или в най-близкото районно управление и областна дирекция на МВР. Не трябва да забравяме, че в една такава обстановка много от сигналите имат съвсем друга цел – злепоставяне на някой конкретен опонент. За да сме обективни и безпристрастни, трябва да извършим пълна проверка, за да преценим дали това е реално подаден сигнал", посочи Иванов.
 
Той допълни, че до момента не са получени конкретни сигнали за купуване на гласове, но има информация за евентуално извършване на такива престъпления.
 
"Като погледнем назад към предишни избори – има доста хора, които вече са осъдени и са изтърпели съответните присъди за такъв вид престъпления. Отделно – дори и да не сме успели да съберем достатъчни и конкретни доказателства, които да бъдат годни за прокуратурата и за съда, аз смятам, че с нашите действия поне сме успели да преустановим това порочно действие", каза главният секретар.
 
"Виждате, че от доста време политическата обстановка в България е доста обострена, изнервена. От опита, който имаме досега – МВР винаги е било отдушник за всички успехи или неуспехи. Ние сме свикнали. Но голяма част от моя екип е с дългогодишен опит в тази сфера. Избори като избори. Не са ни първите, за някои – надявам се за повечето от нас да не са и последни. Да сме живи и здрави", завърши главният секретар.
 
От понеделник започва работа и горещата телефонна линия, на която ще се приемат сигнали за купуване на гласове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
20
 
! Отговори
Знае се! преди 3 години
Ето това е върха на полицейското умение - двоякото разпределение на функциите на милиционерите - първо ще трябва да охраняват и осигуряват купуването на гласове от партийния актив на ГЕРБ и второ - ще трябва да преследват купувачите на гласове от другите партии. Както е с контрабандата - подсигуряват контрабандисти и наркодилъри от ГЕРБ и залавят останалите, които не са членове на ГЕРБ. Ето защо почти няма заловени контрабандисти по българските граници.
30
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така купуването ще бъде само от управляващите . Там е и уволнения вътрешен министър. Ще помага .На тиквата му пречи служебно правителство.
29
1
 
22
 
! Отговори
Демократ преди 3 години
А умрелите ще имат ли право да гласуват както е в развитите демокрации?
28
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МВР ще следи освен ГЕРБ друг да не купува гласове
27
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демагогия във висша степен. Лъжата, наглостта, арогантността, прос*тотият*а, гьонсуратлъка, корупцията са основните характеристики на това управление, разбира се подкрепено с овчият възторг на клепоухата част от избирателите, които за съжаление са повечето.
26
1
 
18
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 3 години
Поредният "ялов" "щаб" както и един подобен!!!Тази "власт" продължава да се "подиграва" със собствения си народ ,но за съжаление огромна част от моите сънародници въобще незнаят как се манипулират избори и как се купуват...... И сегашните избори на 04.04.2021 г. няма да са по различни от предишните..... Ще има тотална манипулация както беше и на предишните, но в България от много години няма нормално функциониращи институциий и заради това резултатите са трагини......
25
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
кметски избори в София ---- Факултета 90% за ГЕРБпреди една седмица Миглиш спечелен от ГЕРБ цяла Бъгария видя как се отчитат с маскиНе виждам някой да е преследван
24
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русофобията не е психическо заболяване, русофобията е зоологическо заболяване.
23
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 7 и др.хлапациРусия не се интересува от вас. Гледайте си батака в ЕС и не се занимавайте с Русия.
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Асан:Поредния саграбен бъзнес от партиа ГЕРП, хъъъ.
21
10
 
1
 
! Отговори
До 7 и др.хлапаци преди 3 години
Ами да извикат Решетников и хора от руското посолство ли бе голобради мушмороко.Вие сте изтрещели с този ,,антигерб" в главите бе юнаци недорасли.Не е нужно да си ,,гербаджия",ако си поживял повече от вас и си видял всеки какво и колко е сторил.А празни приказки,на празноглави хлапаци,неживели,невидели и непреживели не ловят дикиш,освен между вас самите.Дечковци,едно като Виденовото управление ,ще ви прати на другият край на света!Не можете да оцените слободията и реалноста днес!
20
0
 
13
 
! Отговори
Да се разбира преди 3 години
Полюцията на ГЕРП ще монополизира търговията с гласове.
19
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демек ще има и щаб за купуване на гласове,брей тия ГЕРБ са умни ве
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И да може да се гласува само с черна или бяла маска.
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами да задържат тиквата не се е спрял да хвърля пачки от джиБката и да пазарува.
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички са полицаи в тая държава, а първи по престъпност и корупция. Само Бойко го умее това
15
0
 
13
 
! Отговори
отвратен преди 3 години
МВР Е маша на шайката ! Такава гнусна мафия и в Сицилия няма !!Робите нека пак гласуват за нея ,и обещанието ще е ,че без пари ще ги погребат!!
14
0
 
10
 
! Отговори
Опгерб преди 3 години
Борисов купи с нашите пари полицията и чиновниците, като им вдигна заплатата не заслужено, на фона на кризата и безработицата в страната.
13
0
 
4
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Гласът си няма да го...продам,макар че лично гербо-дупетатка ми се...обясни;ще почакам за други,по...хубави.
12
0
 
6
 
! Отговори
Гербаджиите преди 3 години
Май се готвят за служебна победа