БСП пита защо Борисов не е в отпуск, от ГЕРБ: Не е нарушение!

Социалистите с жалби до евроинституции, ЦИК и СЕМ
Обновена: 8 мар 2021 17:00 | 8 мар 2021 17:00, Веселина Йорданова
262
БСП пита защо Борисов не е в отпуск, от ГЕРБ: Не е нарушение!
Премиерът вчера в с. Света Петка. Снимка: Правителствена пресслужба

БСП сезира ЦИК, СЕМ и европейски институции за поведението на министър-председателя Бойко Борисов в предизборната кампания. Социалистите обявиха на брифинг, че макар да е първият администратор на държавата, Борисов е и кандидат за депутат и следва да спазва законите по време на предизборната кампания.

"Използвайки държавния ресурс и обществените средства министър-председателят прави своята предизборна кампания", заяви заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Христо Проданов, който е и водач на листата в 23 МИР-София. Той посочи, че по инициатива на ГЕРБ и "Обединени патриоти" Народното събрание е било разпуснато по време на кампанията, за да не може парламентарната трибуна да става арена на политически и предизборен сблъсък.

Според Проданов не прави чест на министър-председателя да прави кампания, раздавайки пари зад гърба на парламента, предаде БТА.

Главният юрисконсулт на БСП Аглика Виденова съобщи, че са написали две жалби, едната е до ЦИК, другата - до СЕМ. От левицата са подготвили и отворено писмо до медиите, които ставали съучастници, отразявайки Борисов като министър-председател, без да си дават сметка, че е и кандидат-депутат. От БСП са изготвили и сигнал до Европейския парламент, Парламентарната асамблея на ПАСЕ и на ОССЕ.

Аглика Виденова отбеляза, че в Изборния кодекс ясно е разписано какви са глобите за подобни нарушения. Предвидени са два вида наказания: едното е за злоупотреба с публичен държавен ресурс - от 3000 до 15 000 лева, и другото - с финансов ресурс, особено когато е рецидив, наказанията са от 5 до 15 хиляди лева, посочи тя. Според нея в последните само три дни сме свидетели на рецидив при неговите обиколки в Пазарджик, във Велинград, в с. Драгоново, в град Шипка и в религиозни институции.

В извънредно изявление от името на ГЕРБ правосъдният министър Десислава Ахладова заяви, че разпоредба от Изборния кодекс ясно казва, че премиерът, президентът и вицепрезидентът, министрите по време на кампанията не излизат в служебен отпуск.

Причината е, че няма на кого да делегират функциите си. Няма как Министерският съвет да спре да функционира по време на кампания и затова има изключения, обясни пред журналисти Ахладова. Ден отпуск може да се взема по време на изборни мероприятия.

За обвиненията, че "пари се раздават от джипа на премиера", Ахладова заяви, че министрите решават къде и кога да отидат средствата на заседания на Министерския съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
196
15
 
16
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
На 04.04.2021г. БСП пак ще плачат. Очаква ги глад още 4 години - до пълното закриване на тази руска партия.
195
10
 
17
 
! Отговори
Странджата преди 3 години
Както акулите надушват кръвта от километри така другарите надушиха че в България ще дойдат много европейски пари ! А Борисов ги държи далече от тях затова е тоя неистов вой срещу него !
194
7
 
15
 
! Отговори
Бауууууууу преди 3 години
На 4 ти само 28 !
193
18
 
9
 
! Отговори
УУУУУУ преди 3 години
УУУУУУУУУУ АМАН ОТ НЕГРАМОТНИ МОЛЯ ВИ НА 4 АПРИЛ СИ ПОМИСЛЕТЕ ДОБРЕ КОЯ БЮЛЕТИНА ДА ПУСНЕТЕ НО НИКОГА 28
192
16
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Та тоя премиер обикаля по цял ден родината с джипа и не си гледа пряката работа! Де що има село и работници по АМ обиколи и лъже бетер giрsу! Каквото построят по пътищата, след 1-2 месеци го ремонтират, де що има свлачище стана срутище, раздава десетки милиони все едно, че са джобни пари и за всичко обвинява ***. КВ-19 пак са разбесня вчера. Това оправяй бе, човек! Вчера новозаразени 2995 души, вижте си починалите, включително млади хора! А ББ по цял ден джитка с джипа и лъже та се къса!
191
11
 
6
 
! Отговори
ДРУГАРИ преди 3 години
ПРЕПИСВАЙТЕ ДОЛНОТО НАВСЯКЪДЕ ДОКАТО НА БОРИСОВ МУ ПОНИКНЕ ОТНОВО КОСАТА И МУ ДОЙДЕ АКЪЛ В ГЛАВАТА
190
15
 
7
 
! Отговори
СКОРПИОН преди 3 години
ПО ДОЛИНАМ И ПО ГОРОМ, ШЛА САМОТНАЯ ДЖИПКА ЕДНА, В НЬОЙ ГЕРОЙ НЕДОБОРЕН ЛУД ПО ЦЯЛАТА ПЛЕШИВА ГЛАВА.
189
6
 
18
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До ББЕ какви са тези тъпиз.ми, дето ги пишеше само не е ясно? БСП винаги си управляват в открита коалиция с ДПС. Ако дойде седесарката Нинова вместо Борисов на власт какво ще промени? Ще събори барбекюто на Доган ли? Или ще му потърси някаква отговорност при положение, че ще управлява с него. Пишете тук само мал0умия, колкото да се намирате на раздумка
188
7
 
6
 
! Отговори
ББ преди 3 години
ама и каквито минуси да ми плющите с очите си видях как ДПС бизнесмени пращаха хора да гласуват за Атака,НФСБ и ВМРО...гласуванията им в Парламента са доказателство за властта на ДПС...Доган е Султана на България в последните 30 год.,зависими и страхливи сте...слепи сте...не им дреме как живеете,жалки и евтини сте...и го знаят...предавате децата си...себе си...предците си...Анатема!!!
187
5
 
1
 
! Отговори
цър-пър преди 3 години
бесепе vs. герп = клоуните са маскирани и цирка продължава
186
7
 
4
 
! Отговори
ББ преди 3 години
това си е сделка бре...ДПС му дава гласове...да е водещ в новият парламент...и да ги покани да направят правителство...отсвириха и Пеевски ДПС-то,аз за Да България...за Мая...ей така за цвят бе..за БСП-то бе...по-лошо не може да стане,Справедлива България,Закони за всички,Спазване Конституцията ни...трябваше да работите за нас не за руски и турски служби...децата ни бягат роби...няма да ви простя!!!
185
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Според Проданов не прави чест на министър-председателя..." - Хахахахахааха!!! Шиибаняка и чест??? Хаххахахахаахах!!!
184
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Aхмакова да провери кой член цитира. Май се оплете. Да не се окаже, че не го е чела и тя?
183
13
 
6
 
! Отговори
Bp преди 3 години
Ако БСП са социалисти, то комунистите_експлоататори са Герб начело с крадливи банкянин
182
7
 
4
 
! Отговори
ББ преди 3 години
До Анонименсхемите ви вече не работят..когато излезеш на международният пазар с конкурентен продукт...си умен и красив/а,когато точиш пари от ЕС фондове,защото си авер или роднина на власт имащите...си крадец...е вие сте крадци...не видях произведен продукт от вас на пазара...лапачи и крадци сте,света ни е...прочетете историята бре еднокнижници...парите ви нямат стоиност...ще ви бесим...децата ви...внуците ви ще плащат..нема прада нема мир!! и нашите деца са невинни ама ги ограбвате!!!
181
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Той го прави нарочно, това е демонстрация на недосегаемост. Класически *** от, който си отиграва като за последно.
180
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докъде стигнахме, да питат защо работиш? А аз да ги питам ли защо искат да ми направят данъка 30%, защото съм умен и успял ли?
179
11
 
12
 
! Отговори
Избирател преди 3 години
Ами, и ние питахме защо дупетатите на БСП няколко месеца не ходеха на работа ( а получаваха заплати) ,когато трябваше да са на работа и да работят за благото на народа ! Питахме , но никой от БСП не отговаряше. Сега ,вие комунисти, питате , ама няма да ви отговори никой , защото всички, без вас , работят за България !!! Докато вие си кла.тите топките само !
178
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая от години си играе на котка и мишка! И нищо не получава!Тези избори са и лебедовата песен!
177
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Червените не случиха с Нинова. Тая ще ги закопа!