БСП пита защо Борисов не е в отпуск, от ГЕРБ: Не е нарушение!

Социалистите с жалби до евроинституции, ЦИК и СЕМ
Обновена: 8 мар 2021 17:00 | 8 мар 2021 17:00, Веселина Йорданова
262
БСП пита защо Борисов не е в отпуск, от ГЕРБ: Не е нарушение!
Премиерът вчера в с. Света Петка. Снимка: Правителствена пресслужба

БСП сезира ЦИК, СЕМ и европейски институции за поведението на министър-председателя Бойко Борисов в предизборната кампания. Социалистите обявиха на брифинг, че макар да е първият администратор на държавата, Борисов е и кандидат за депутат и следва да спазва законите по време на предизборната кампания.

"Използвайки държавния ресурс и обществените средства министър-председателят прави своята предизборна кампания", заяви заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Христо Проданов, който е и водач на листата в 23 МИР-София. Той посочи, че по инициатива на ГЕРБ и "Обединени патриоти" Народното събрание е било разпуснато по време на кампанията, за да не може парламентарната трибуна да става арена на политически и предизборен сблъсък.

Според Проданов не прави чест на министър-председателя да прави кампания, раздавайки пари зад гърба на парламента, предаде БТА.

Главният юрисконсулт на БСП Аглика Виденова съобщи, че са написали две жалби, едната е до ЦИК, другата - до СЕМ. От левицата са подготвили и отворено писмо до медиите, които ставали съучастници, отразявайки Борисов като министър-председател, без да си дават сметка, че е и кандидат-депутат. От БСП са изготвили и сигнал до Европейския парламент, Парламентарната асамблея на ПАСЕ и на ОССЕ.

Аглика Виденова отбеляза, че в Изборния кодекс ясно е разписано какви са глобите за подобни нарушения. Предвидени са два вида наказания: едното е за злоупотреба с публичен държавен ресурс - от 3000 до 15 000 лева, и другото - с финансов ресурс, особено когато е рецидив, наказанията са от 5 до 15 хиляди лева, посочи тя. Според нея в последните само три дни сме свидетели на рецидив при неговите обиколки в Пазарджик, във Велинград, в с. Драгоново, в град Шипка и в религиозни институции.

В извънредно изявление от името на ГЕРБ правосъдният министър Десислава Ахладова заяви, че разпоредба от Изборния кодекс ясно казва, че премиерът, президентът и вицепрезидентът, министрите по време на кампанията не излизат в служебен отпуск.

Причината е, че няма на кого да делегират функциите си. Няма как Министерският съвет да спре да функционира по време на кампания и затова има изключения, обясни пред журналисти Ахладова. Ден отпуск може да се взема по време на изборни мероприятия.

За обвиненията, че "пари се раздават от джипа на премиера", Ахладова заяви, че министрите решават къде и кога да отидат средствата на заседания на Министерския съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А пък на десните щот не сме им сърбали попарата партиите не трябва да са десни леви или средни а партии които ще работят за България и нейните жители сми такива няма всичко е разделено още от началото накрая да не очаквате обединение когато ни управляват небългарски висши хора кои са те никой не казва нито левите нито десните
135
11
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Важно е България да се управлява от десни партии,защото на другите сме им сърбали попарата.Ако щете вярвайте в началото на прехода в гладните времена ,влизам в един магазин и на рафтовете -само оцет.Ставал съм в 4.30ч. да се редя на опашка за кисело мляко ,за месо не може и да си помислиш защото ламята беше минала през всички магазини,ами купоните , ами бензина .Аз съм музикант и моя добър приятел певеца Георги Минчев поръчваше туби с бензин на сестра си от Виена.Това са неоспорими факти за срам
134
14
 
16
 
! Отговори
Мъдрец преди 3 години
Борисов не е в отпуск , защото работи 365 дни в годината ! Без прекъсване ! И се вижда , че работи ! А Фигурантът 365 дни е безработен, прави си оргийки всяка седмица и му дреме на "езика " кого ще ближе ! А и комунист -работник днес няма !
133
8
 
5
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
То е ясно, че ще ни командват комунисти цал живот, но поне да са като китайските а не като нашите крадливи партийци !
132
5
 
9
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
Какво направи ГЕРБ в градчето ни ?!Ами разруши 7 незаконни строежа, а остави ~150 просто така.Настрои едни хора, срещу други.Тук виждам същото - прогербаджии срещу антигербаджии.Правилно каза колегата по-долу "ДС управлява".Даже ще управлява още дълго време.Защо да не управлява ?!Ами затова свалиха Тошо, след като Горбачов ни ритна.Точно тогава ДС се разбра със Запада...........останалото знаете.
131
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Емо 140 Давай да гледаме числата праг на бедност - 369 лв Минимална пенсия - 300 лв . мин.заплата след удръжките - 504 лв Цените растат непрекъснато Кое е за хвалене
130
10
 
14
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Бойко на изборите ше ги мине с 200 всички:):):)
129
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 142По червения часовник сигурно!Ама по моя съм точно на време!
128
7
 
4
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Защо не изберете Магарешки, същата мутра е като Борисов. Ще ви оправи с евтини лекарства и горива. Дълбоко проникване без вазелин ще ви направи.
127
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЕмоТи май не си в час?
126
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не може да му каже нищо ,има жълт картон и може да работи ,когато си иска !? Той превърна Бояна в публичен дом ,никой нищо ,всички мълчат .....
125
9
 
10
 
! Отговори
Емо преди 3 години
Прекалено много направиха ГЕРБ като увеличение на пенсии,заплати и инфраструктура.... И ЗАБЕЛЕЖЕТЕ----- НЕ КАТО РУМЪНИЯ---- ДА РАЗДАДАТ ГОЛЕМИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ И ДА ИЗПАДНАТ В ТЕЖЪК ДЕФИЦИТ... ПРИ НАС ВСИЧКО Е ОКЕЙ.
124
5
 
9
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Всяка година на джекмеджан му се плаща отпуската понеже той не си е взима и само работи.Но през работно време играе мачове и обслужва дами като Мата Хари
123
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То не само това не е нарушение защо питам Д-р Дариткова преглежда те работи в практиката си когато е записано че лични лекари не могат да работят на друго място и как си осъществява домашните посещения от София сигурно за нея има въздушен транспорт
122
4
 
11
 
! Отговори
левче рубла преди 3 години
До ИстуканДали е бил мутра или е ял живи бебета ми е през оная работа!Дали е комунист или хомосоциалист-също!За мен е важно,че той е първия който за разлика от другите управлява както трябва!За другите направо не ми се мисли!
121
4
 
6
 
! Отговори
Боби преди 3 години
Никога не съм гласувал за БСП и ГЕРБ и няма да гласувам за тях, нито за такива клоуни като Слави и Магарешки. Стават за цирка.
120
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И Симонов взе да обещава големи пенсии и заплати)всички партии лъжат ,и тия 23 партии , които знаят че мама да влезе , ни ще вземат пачки за участие на изборите )
119
7
 
6
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Борисов беше мутра още от началото, казх ви. Същото е и със Слави Трифонов.
118
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къв Бойко бе,хаплювци!?Кво се дърлите като ***!?България се управлява от ДС!Оставете Бойко и другите,оправяйте себе си!Баси откачената история!!!
117
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Купуването на гласове е запазена марка на БСП и ДПС, да не се забравя.