Опозицията е разделена - това е шансът на ГЕРБ, смята Първан Симеонов

В състезанието за парламента в момента са 7 формации, каза политологът
Обновена: 9 мар 2021 12:11 | 9 мар 2021 11:00, Анисия Иванова
209

"Шансът на ГЕРБ е, че опозицията до голяма степен е разделена. Това позволява на ГЕРБ да укрепне и да възвърне политическата си форма", заяви изпълнителният директор на агенция ''Галъп'' Първан Симеонов пред Bulgaria ON AIR.

Политологът посочи, че в България в момента няма повече от 5,2 млн. души с избирателни права. А последното проучване на "Галъп" показва увеличаване на разликата в подкрепата на ГЕРБ и БСП - в полза на ГЕРБ.
"Проблем е да се определи кой е на трето място - Слави Трифонов или ДПС. "Демократична България" е позагубила инерцията от лятото, но е с ясни изгледи да бъде в Народното събрание. Около и над ръба са още две формации - на г-жа Мая Манолова и ВМРО", заяви Симеонов в студиото на "България сутрин".
Още по темата
По думите му има още няколко партии, за които може да се очаква добро представяне, което обаче не включва прескачане на бариерата - "Патриотична коалиция Воля и НФСБ", "Възраждане", АБВ, "Републиканци за България", "Атака"...

"В състезанието за парламента в момента са 7 формации - 5+2. Избирателната активност се очаква да е по-ниска заради коронавируса. По-възрастните хора повече може да се притеснят и въздържат от гласуването. Коронавирусът повлиява в негативен план на опозицията. Очакваме около 3 млн. избиратели да излязат. В България не се гласува малко", каза още политологът.

Според Симеонов формулата предполага коалиции около ГЕРБ и БСП. Възможни са и скрити коалиционни формули без ясна отговорност, които обикновено били по вкуса на ДПС, стана ясно от думите му.

"От "Демократична България" могат да очакват подкрепа от чужбина. Възможно е от чужбина да има солиден резултат и за Слави Трифонов. ДПС също се появява в Югозападна Европа заради трудовата миграция. Вотът в чужбина в солидна част е и вот от Турция. Официално Анкара много топло се отнася вече към ДПС", обясни Симеонов.

"Напоследък предпочитаме личности, това се е превърнало в клише. Хората не четат особено програмите. Когато хората търсят бързи решения и изпълнени обещания, то и партиите се ориентират така - "Ще направим", "Ще изпълним". Борисов и до ден днешен е разказвач - това е неговата прословута комуникационна способност", подчерта той.

За финал Симеонов призова здравните власти да не прибягват до нови ескалации на мерките и истерични затваряния.

Данните на "Галъп", които са цитирани са от изследване „лице в лице“, проведено с таблети, между 22 февруари и 1 март сред 1008 души, по поръчка на БНР. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 52 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
0
 
2
 
! Отговори
Странджата преди 3 години
Мъка другари мъка...
163
0
 
4
 
! Отговори
смяна на тактиката преди 3 години
Социалистите вече започнаха с оправданията. Това все пак е по-лицеприятно от фалшификациите в които хората не вярват. Спомняме и как злополучно приключи Костинбродската индинуация и къде е Майчето сега. Вече не върви и в БСП щото там употребените не им трябват.
162
4
 
0
 
! Отговори
Спеца преди 3 години
ГЕРБ има само един шанс - отново фалшификации !Народа ги мрази вече от сърце!Но има опасност , след изборите ....БУНТОВЕ!
161
0
 
4
 
! Отговори
скрий се бе преди 3 години
Само да го светна този!Аз гласувам за Бойко, защото е на терена, а не като закоравелите социалисти от удобния кабинет да ми разказват колко са умни и как българския народ не е дорасъл да взема решения сам.
160
0
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
Изпразни се бг и мутрите от Дубай са на първо место и ще ни оправят за по малко от 600 дни ! Вервайте ми !
159
3
 
3
 
! Отговори
груйчо дочев преди 3 години
Българската политика е далавера!Само това и нищо повече!
158
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това НИНОВА какво значиче няма баща ли?
157
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що за червена мутра трябва да си че да гласуваш Корнели Нинова
156
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То се знае че ГЕРБ ще Победи БСп
155
4
 
10
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Анонимен183Ако съдим по делата, най-голямите мафиоти и крадци у нас са БСП! - те създадоха сегашното състояние, условия и дори принудиха българинът да краде, лъже и обича греха за да оцелее...Иначе нямаше 2млн. души, работоспособни хора, умни, образовани да предпочетат да избягат от страната! Ако не се справим с БСП, тя ще се справи с нас - няма среден път явно, след като 30 г. се опитваме да се оправим и все още сме много надалеч...БСП ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА!
154
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 168Що за мутирал индивид трябва да си за да гласуваш за мутрата Бойко Методиев Борисов
153
4
 
10
 
! Отговори
№ 28 преди 3 години
28 и нов мандат на Баце ! Елементарно Уотсън ! Набиите си го в празните опозиционни кратуни ! Ако пак решите да си показвате магариите на Орлов мост тоя път няма да ви гали с перце ! Нито БожковТВ нито хамериканския сенат няма да ви помогне !
152
11
 
18
 
! Отговори
Гражданин преди 3 години
Не, козел, шансът на Герб е, че хората предпочитат Герб пред другите некадърници, лъжци и крадци.
151
3
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
А бе, *** от *** интернешънъл. Нали затова имаме многопартийна система, а не двупартийна като в САЩ.
150
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слушам ги по Канал 1 малките партии говорят едно и също, какво щели да направят - пак едно и също. Ами защо не се обедините бе, та да влезете в парламента? Защо ли, ами кой ще води бащина дружина, това е въпроса.
149
8
 
20
 
! Отговори
протестъри преди 3 години
само р. овч. заедно с корнелия нинова ще ни оправят..
148
16
 
7
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 3 години
Когато Борисов не е премиер ще станем като Румъния,Словения,Гърция,Швейцария, само да не се краде а да се инвестира и БВП то ще се вдигне и всеки българин ще почне да живее като аристократ, дори и да е бил трайно безработен или пенсионер до сега живота ще почне и всеки един ще има какво да яде, а не като сега 1 процент яде и тнт а други 99 процента глад и мизерия и тнт
147
11
 
12
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 3 години
На другия ден Борисов ще гледа като Бай Тошо 89 та, още една две седмици му остават и приключва лапачката и на всички от ордата му, само да му вземат имунитета другите народни представители като гласуават и вземат ли му имунитета, няма как да избегне затвора и конфискацията
146
12
 
11
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 3 години
Истинската подкрепа за ГЕРБ е 5 процента, ако вземат над 15 процента значи отново ще са провалили изборите, но и 30 да вземат пак няма да им стигнат но няма да вземат повече от 15 20, дори и да провалят изборите ще влязат в затвора и всички къщи за гости и крадени пари ще им се отнемат и ще се ползват за увеличение на пенсии и наемане на трайно безработни
145
8
 
7
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 3 години
Народа няма да гласува за никой, но ГЕРБ с малката група народни представители, важното не е дали ще управляват а колко дни след изборите ще бъдат подведени под отговорност , демек Гешев колко дни след изборите ще го махнат и него, защото и той ще бъде подведен под отговорност, след известно време като направим партията на безпартийните и всички политици почнат да работят не за заплата а за самата държава без заплата, тогава няколко милиона ще гласуват само да направим партията на бзпартийните