Голям е интересът за гласуване от българите в чужбина

Най-много са заявленията от Турция, Великобритания и Испания
Обновена: 10 мар 2021 10:39 | 10 мар 2021 10:20, Анисия Иванова
40

Вчера беше последният ден, в който българите в чужбина могат да подават заявления за гласуване на вота на 4 април. Заявлението трябваше да бъде подписано собственоръчно и подадено лично или изпратено по пощата, или по електронен път до дипломатическото или консулското представителство на България в съответната държава. До 25 февруари бяха подадени близо 49 000 електронни заявления за гласуване, като повечето от тях - онлайн. Най-много са изпратени от Турция, Великобритания и Испания.
Още по темата

Българите в чужбина осъществяват активна регистрация, няма предварителни списъци. Това е огромно усилие, до момента са подадено 88 000 заявление, а знаем от предходни избори, че гласуват 2-3 пъти повече българи, които се дописват в деня на вота. Това каза "България сутрин" членът на Обществения съвет към ЦИК Стефан Манов и допълни: "С тези заявления българите извън страната са посочили 525 места, на които следва да има секция за упражняване правото си на вот, което е историческа цифра. Никога досега не е имало подобно желание за гласуване на избори.

По думите му всички усещаме огромния залог, който имат тези избори.

"Има активност, която този път е много висока, но за съжаление, имаме огромен проблем за реализирането на условия за вота в САЩ, Турция и Великобритания. Има дискриминационна граница от 35 секции, независимо колко българи живеят там. В момента във Великобритания - ако беше член на ЕС - трябваше да има 87 секции", уточни Манов за Bulgaria ON AIR.

Според него това е предизвестена изборна катастрофа.

"Това го повтаряме от 2016 г., когато беше въведено. Не само, че сме в епидемия, но във Великобритания мерките са са изключително строги. Когато една страна има желание, чуждите държави не създават пречки за вота. Пречката е при самите нас", подчерта събеседникът.

Той е на мнение, че е било отказано да се извърши нужната промяна.

"Избори в пандемия са възможни, мерките в разписаните протоколи дават абсолютна надеждност. Рискът не е по-голям от това да пазарувате в магазина, дори е по-малък. Машините са по-добър начин и се дезинфекцира със спирт, тоест няма влизане в затворена стаичка. Ползвайте машините, те са гарант за вашия вот, че ще бъде правилно отчетен. Бъдете активни, защото вотът решава живота ни за 4 години напред", обясни членът на Обществения съвет към ЦИК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
в турция няма българи а чужди граждани с бълг документи като искат да се занимаватс политика да си направят бълг партия в турския парламент и с нас да не сезанимават да се забрани гласуването в турция
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ahaaa...mafalda pee daje predizbornite pesni na diado si...
28
0
 
0
 
! Отговори
Ira преди 3 години
Това ми се вижда много глупаво. Да тичаш да гласуваш от някъде за някъде, пък и вълнения...Голямо съпричастие.
27
1
 
1
 
! Отговори
Хохохоооо... преди 3 години
ИНТЕРЕСА Е ГОЛЕМ, АМА НЕМА ЖЕЛАЕЩИ!
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой е дежурен? Някой от БСП?"Дежурните" от 76 години насам са били винаги БКП! Други нюанси за сега няма!
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трият се коментари, в които няма никаква обида.Кой е дежурен? Някой от БСП?
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо триете коментари!?Защото се спазва традицията на БКП - за партията или само добро или нищо! :)))))Как напишеш че всички български партии до момента са пряко или косвено свързани с БКП, веднага трият сакън да не пострада "Работническото Дело"!
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо триете коментари!?
22
4
 
4
 
! Отговори
Пак до 4 преди 3 години
.... Защото, ако ви оставим С А М О в България да гласувате, то се знае, ако не боко, то поне една тройна коалиция и всички ще сте по роднински доволни,нали се сещаш? ;) Лошото е, че няма електронно гласуване и по пощата, аз не искам гласът ми да отива в еди-кой си МИР, а където имам адресна регистрация. Аа, и никой не бяга от хубавото, за това са има няма 2 млн. българи в чужбина.
21
1
 
3
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
АБЕ , НАЛИ ИСКАТЕ ДА НЕМА... "АМЕРИКАНСКО И ЗАПАДНО ВЛИЯНИЕ" У БЪЛГАРИЯ...??!!ЩО ТОГАВА , ПРАВИТЕ ИЗБОРНИ СЕКЦИИ ТАМ??!!АМИ ТЕ , НЕ ВИ ТРЕБВАТ, ИЗОБЩО.....ХА,ХА,ХАААААААААА
20
0
 
2
 
! Отговори
АМИ , ДА... преди 3 години
ИМАМ ГООЛЕЕЕЕМ ИНТЕРЕС ...АМА НЕМАМ ЖЕЛАНИЕ....!!!!
19
2
 
5
 
! Отговори
Неутрален преди 3 години
Скъпи сънародници! Целият свят е засегнат от Covid-19- пандемия. А родината страда хронически и от икономическа пандемия:чуждите инвеститори отдавна правят завой около нас, само за 2020 г. обемът се срина с 51% до срамотните 576 милн. ?. По този показател ние не можем да се сравним не с Румъния, не със Сърбия, Словакия, Чехия. Вие ще гласувате но България се нуждае и от нови лидери, които да донесат със себе си най-доброто от страните-домакини и съвместно да изчистим Авгиевите обори.
18
0
 
2
 
! Отговори
G преди 3 години
И Аз искам да гласувам кого да изберат на Марс . И аз съм Марсианец....от Земята...:))
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Видях как трият скарата с лук пред българското посолство във Великобритания! :)))))))))))))))
16
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само да вметна - щото медиите удобно забравят да го споменат - Христо Иванов, лидерът на Да, България - и както вие се изразявате - една от алтернативите на изборите - е точно един от хората, които прокарват закона за намаляването на секциите в чужбина. Неговото извинение преди седмица в ефир като го питаха точно за това е забележете - вече не бях министър, когато са приели закона - нямам вина .... хахахахаха
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затворете т*рските секции.
14
1
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 1 преди 3 години
80 000 са попълнили онлайн заявление или писмена декларация към края на февруари. В деня на изборите реално гласувалите ще са поне 2 пъти повече, защото много хора просто се явяват и попълват заявлението или декларацията на място. Всеки път е така.
13
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази глупост с гласуването от чужбина трябва да спре. Очевидно служи единствено за купуване на гласове на дпс
12
6
 
3
 
! Отговори
ира преди 3 години
Споко не се напъвайте изборите ще се канцелират Вирусът ще е основна причина затова сега куцо и сакато приемат в болниците да покажат колко са много болните на Боко му трябват 2- 3 месеца да лапне евр. пари пък после му е все едно чекмеджето ще е препълнено Така че ще свие сърмите на Радев дето измисля дати не по вкуса на Герб
11
2
 
7
 
! Отговори
До 2 преди 3 години
На ,,Демократична България",само названието е демократично ! Който е поживял и преживял последните 30 години много добре ще ме разбере,ако седне и помисли обективно!Намеренията и лозунгите са едно,реалноста за съжаление ,съвсем друга! А с тези хора в момента .......????