Лъчезар Борисов доволен: Постигнахме уникален ръст на заплатите за 4 г.

България поддържа най-ниската безработица, заяви икономическият министър
17 мар 2021 10:40, Красимир Ангелов
265

Правителството доказа, че изпълнява това, което поема като ангажимент. Период, в който постигнахме уникален ръст на заплащането на хората - близо 50% ръст за 4 години. По време на криза заплатите растяха с 10%. По време на криза България стана член на ERM II и Банковия съюз, повиши своя кредитен рейтинг. България имаше най-добрия баланс между противоепидемични мерки и мерки в ползва на бизнеса.

Това заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов в студиото на "България сутрин", коментирайки свършеното от ГЕРБ в последния управленски мандат.

Още по темата
4,2% е спадът на икономическия растеж, което е с около 40-50% по-добре от средното за ЕС. България поддържа най-ниската безработица, подчерта министър Борисов.

Той посочи, че мерките "60/40" и "80/20" продължават, както и мерките през Българската банка за развитие. Бизнесът получава гаранции за своите кредити с 80%, а това ще продължи минимум до средата на годината, стана ясно от думите му.

"Ще продължим и с нови мерки в подкрепа на ликвидността. След това преминаваме към ресурсна ефективност, производствен капацитет, енергийна ефективност, така че да трансформираме българската икономика", обяви икономическият министър пред Bulgaria ON AIR.

Лъчезар Борисов съобщи, че 2,6 млрд. лв. ще бъдат на разположение през оперативнатa програма, която е част от Министерството на икономиката. Около 900 млн. лв. ще бъдат акцент в 3 нови фонда за подпомагане на българската икономика.

Той изтъкна още, че България има успешна фискална политика. На едно от първите места в ЕС сме по отношение на финансова стабилност.

"Някои от нашите опоненти поставят темата за промени в данъчната политика и плоския данък. От бизнеса чувам, че това би било ядрена бомба и няма да имаме бюджет, който да изпълнява мерките, които сме заложили. Против съм общата промяна в данъчната политика. В края на годината бюджетът постигна повече приходи. Бизнесът очаква прогнозируемост", заяви министър Борисов.

Той поясни, че в програмата на ГЕРБ е предвидено постигането на Брутен вътрешен продукт, който да достигне до 100 млрд. евро. От партията целят бизнесът да стане по-производителен, а работните места да станат "по-скъпи". От ГЕРБ ще се опитат да постигнат средна работна заплата от 2000 лв. и минимална работна заплата от 1000 лв., поясни Лъчезар Борисов.

"В моя период постигнахме рекорди - от началото на кризата сме насърчили 1,6 млрд. инвестиции, за целия период това са 3 млрд. и създаване на над 15 хил. работни места. Трябва да подпомагаме с инвестиции всеки един от районите", категоричен бе той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм *** и вие сте прости.Това е Чалгария!!!
203
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моята заплата е мръднала в последните 4 години с 50лв. УНИКАЛЕЕЕЕН ръст. За сметка на това, сметката за тока се е увеличила около 2 пъти и в момента е колкото сметката на родата в Испания. Очевидно някои стандарти сме успели да ги изравним. Други си остават между 2х и 3х по-ниски от западните. Като например заплатата ми. В момента е поне 2 пъти по-ниска от човек на същата длъжност в Западна Европа.
202
1
 
11
 
! Отговори
увеличението преди 3 години
До АнонименАМИ ДАНЪЦИТЕ???
201
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
достгигнахме също уникален заем, който ще доведе до уникално вдигане на данъците!
200
1
 
8
 
! Отговори
Проф. Всезнайко преди 3 години
Не съм очаквал, че и по ваксинирани БГ-граждани ще бъдем на последно място в Европа. Явно нещо е фатално сбъркано. Тунелът Витиня /посока Варна/ се ремонтира пета година + - 1 ГОДИНА. За тва време бе построен тунела под Алпите. И това ерекорд? Фатални рекорди?67163
199
1
 
14
 
! Отговори
Проф. Всезнайко преди 3 години
Г-н Борисов, Л. Достигнахте уникален ръст на заплатите? А кой достигна уникалния ръст на инфлацията - хлябът гони 3 лв. за килграм!
198
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уникален ръст е, да, "почти достигаме" западна Европа и уникално бързо се отдалечаваме от втората най-бедна страна в ЕС по заплати. Странен парадокс.
197
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Каква успешна фиксална политика? Ако беше успешна ,защо взеха над 40 милиарда милиарда заеми от 2015 година досега ? ! Това т.н. демократи , от Сатана са дарени да лъжат и да се усмихват .
196
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тука пишат само платени *** на Позитано, Не България и Фигуран-та
195
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 207Ти май си глуп-ав. Премести се в частния сектор. Не стига че не работи Ами иска и една шапка пари да взема.
194
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бай ОнзиМай днес не си си заработил тролския надник?! Направили броя коментари? Само тез 40 лв. Не ги харчи за евтина бира и калпава дрога.
193
1
 
2
 
! Отговори
КЛ преди 3 години
До пияница мистикТо хубаво, но с този начин на мислене ще живееш добре ти. Но не забравяй, че не живееш сам в гората. Другите тарикати утре могат да ти отвлекат семейството за откуп или да те оберат. Да ти откраднат бизнеса, вече става и по интернет.Тарикатът не създава, а само потребява. То затова и сме на опашката във всичко.За.*** ли държавата, виждаш какво се получава. Но в едно си прав - всеки сам си решава.
192
2
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Жалко,че затварят гей баровете моето любимо място където мога да ме бримчат в дупарата с 200 в час .В душата ми е есен в г*ъзъ ми зима!
191
3
 
20
 
! Отговори
Бай Онзи преди 3 години
По-нагло и npocmo същество от гербаджия е дебелоокият гербаджия , като това нещо горе на снимката !Що не кажеш какъв ръст на ЦЕНИТЕ постигнахте другарю новобоядисан бекапеец ?!И то във време на пЛандемия , която некъдърността ви обслужва и чиято цел да нямаме пари , е постигната !Ниска безработица ,ха-ха, на кой свят си ,другарю , не си на Х-я конгред на БКП !
190
9
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До КЛКогато живеех още в Пловдив има за съсед един, дето се ожени за една *** и отиде да живее при нея на село. Отвориха си цех за шиене на долни *** и станаха много богати. После го избраха за кмет на селото. И той си асфалтира улиците до дома му и до цеха :))) Ето че може и това да направиш, ако си тарикат пич. А поне аз, който живея от млад в София нямах проблеми с училища и детски градини, поне в центъра на София. Всичко става с малко пари и връзки ;)
189
0
 
9
 
! Отговори
КЛ преди 3 години
До пияница мистик"За мен *** и лузър е този, дето чака политиците да го оправят, а не вземе съдбата си в собствените ръце."Не е съвсем така, защото самостоятелно можеш да се квалифицираш/преквалифицираш и да си намериш по-скъпо заплатена работа, да отвориш собствен бизнес и т.н.Но не можеш да си асфалтираш улицата, на която живееш, да построиш детска градина/училище за детето си, построиш болница и т.н.Затова е важно кой е начело и как ще харчи парите на всички ни.
188
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Увеличават се заплатите само в частния сектор, а в държавния заплатите си стоят каквито бяха през 2009 година.
187
0
 
1
 
! Отговори
иСТЕСТВинУ преди 3 години
След като има бедни / 70 % / , трябва да има и богати - ДОВОЛНИ !
186
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутрите много обичат да дават за пример колко се били повишили заплатите на учителите в последните 4 години, но това си е манипулация, както обикновено. Преди мутрите да дойдат на власт през 2009 година заплатите в образованието бяха с 7,2% по-високи от средната за България. После бързо паднаха под средното ниво и през 2016 година бяха 94,77% от средната заплата в България. През 2020 станаха по-високи от средната за България с 6,56%, което все още е изоставане спрямо времето преди мутрите.
185
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако има някои за псуване, това са гладните корпорации на които политиците са марионетки, това е не просто тук, това е на ниво ЕС направо.