Лъчезар Борисов доволен: Постигнахме уникален ръст на заплатите за 4 г.

България поддържа най-ниската безработица, заяви икономическият министър
17 мар 2021 10:40, Красимир Ангелов
265

Правителството доказа, че изпълнява това, което поема като ангажимент. Период, в който постигнахме уникален ръст на заплащането на хората - близо 50% ръст за 4 години. По време на криза заплатите растяха с 10%. По време на криза България стана член на ERM II и Банковия съюз, повиши своя кредитен рейтинг. България имаше най-добрия баланс между противоепидемични мерки и мерки в ползва на бизнеса.

Това заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов в студиото на "България сутрин", коментирайки свършеното от ГЕРБ в последния управленски мандат.

Още по темата
4,2% е спадът на икономическия растеж, което е с около 40-50% по-добре от средното за ЕС. България поддържа най-ниската безработица, подчерта министър Борисов.

Той посочи, че мерките "60/40" и "80/20" продължават, както и мерките през Българската банка за развитие. Бизнесът получава гаранции за своите кредити с 80%, а това ще продължи минимум до средата на годината, стана ясно от думите му.

"Ще продължим и с нови мерки в подкрепа на ликвидността. След това преминаваме към ресурсна ефективност, производствен капацитет, енергийна ефективност, така че да трансформираме българската икономика", обяви икономическият министър пред Bulgaria ON AIR.

Лъчезар Борисов съобщи, че 2,6 млрд. лв. ще бъдат на разположение през оперативнатa програма, която е част от Министерството на икономиката. Около 900 млн. лв. ще бъдат акцент в 3 нови фонда за подпомагане на българската икономика.

Той изтъкна още, че България има успешна фискална политика. На едно от първите места в ЕС сме по отношение на финансова стабилност.

"Някои от нашите опоненти поставят темата за промени в данъчната политика и плоския данък. От бизнеса чувам, че това би било ядрена бомба и няма да имаме бюджет, който да изпълнява мерките, които сме заложили. Против съм общата промяна в данъчната политика. В края на годината бюджетът постигна повече приходи. Бизнесът очаква прогнозируемост", заяви министър Борисов.

Той поясни, че в програмата на ГЕРБ е предвидено постигането на Брутен вътрешен продукт, който да достигне до 100 млрд. евро. От партията целят бизнесът да стане по-производителен, а работните места да станат "по-скъпи". От ГЕРБ ще се опитат да постигнат средна работна заплата от 2000 лв. и минимална работна заплата от 1000 лв., поясни Лъчезар Борисов.

"В моя период постигнахме рекорди - от началото на кризата сме насърчили 1,6 млрд. инвестиции, за целия период това са 3 млрд. и създаване на над 15 хил. работни места. Трябва да подпомагаме с инвестиции всеки един от районите", категоричен бе той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много лъжат тези от ГЕРБ.Средната заплата се била увеличила с 50%, а вчера една друга министърка от правителството на ГЕРБ каза, че се е увеличила два пъти, както и пенсиите.Само дето моята заплата не мърда от 2009 година досега, както и на останалите около мен, колегите и хората, които познавам. Това е в София. Пенсиите сее "актуаллизират" с около 5% годишно, което е нищо.
163
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
топидиота на републиката
162
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2007г- управляват червените едри капиталисти ОЛИГАРСИ, НО СОЦИАЛИСТИ- ОСНОВНА ЗАПЛАТА НА УЧИТЕЛ- 291 ЛВ, ОСИГ ДОХОД С 30 Г СТАЖ- 378ЛВ/НОИ С ПИК И ЕГН/, ЧИСТА ЗАПЛАТА- 293.33ЛВ, СЕГА ПРИ ЛОШИТЕ ГЕРБ- СТАРШИ УЧИТЕЛ - ОСНОВНА- 1300ЛВ, ОСИГ ДОХОД- 1690ЛВ И ЧИСТА ЗА ПОЛУЧАВАНЕ- 1311.41ЛВ- ХА ПОЗНАЙТЕ ЗА КОГО ЩЕ ГЛАСУВАТ УЧИТЕЛИТЕ.
161
1
 
4
 
! Отговори
Оня преди 3 години
Не се хвали със съмнителни резултати. Да видим къде сме спрямо тези около нас. Румъния 2007 беше след нас, а сега е 2-3 пъти пред нас. Сърбия 2025 г. ОБещава 1000 ЕВРО средна заплата?
160
2
 
6
 
! Отговори
Четене с разбиране преди 3 години
Вие сериозно сте си повярвали! Или съдите само по собстеното си обкръжение, където определено сте се погрижили да е факт.
159
1
 
4
 
! Отговори
Шаши преди 3 години
И уникален ръст на цените. 600 грама хляб - 1.80
158
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха ха ха лелее
157
2
 
3
 
! Отговори
Оня преди 3 години
Как го постигнахме? Като изтеглихме десетки милиарди и ги хвърляме през прозореца на джипката?
156
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия вече откровено ни се подиграват.
155
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лъчезар Борисов-Постигнахме уникален ръст на заплатите СИ!
154
2
 
15
 
! Отговори
Vako преди 3 години
Забрави да уточни ....Само за съпартиици и тези на хранилка.
153
1
 
4
 
! Отговори
реалнафантазия преди 3 години
До Капиталист,А според Платон демокрацията е възможно най-лошият модел на управление...На кой да вярваме? :)
152
2
 
7
 
! Отговори
До 1280 преди 3 години
Животът в провинцията не е по евтин:ток ,вода ,газ,бензин,отопление,телефон,интернет,застраховки,лекарства,цените в хранителните вериги са като в София.
151
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На 04.04 гласувай за ГЕРБ, ако им вярваш на тея мъпети...
150
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МАРИО ДРАГИ НА КОГОТО ГЕРБ РАЗЧИТАШЕ ДА ГИ ВКАРА В ЕВРОЗОНАТА БЕ ИЗПРАТЕН ДА СПАСЯВА ИТАЛИЯ ОТ РУСКО-ТУРСКИЯ ПОТОК, КОЙТО БОЙКО ПУСНА В ЕВРОПА.хахахахахаххаххахаха НАААААААААААА НАААААААААА КОМУНИСТИ НААААААААААААААА ЕВРОЗОНАААА
149
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1280Заюъгата на герб е нулева. Заслугата е осбовно на САЩ и Германуя, че не им дават да тирмозят технитв фирми.
148
3
 
11
 
! Отговори
Анализатор преди 3 години
Тоя е за лудницата.Давайте му ваксинационния паспорт и го вкарвайте в Карлуково.
147
5
 
3
 
! Отговори
1280 преди 3 години
До До до 1280Това е проблема, че не могат всички да са в София и не трябва да е така. Все пак има и предимства това - живота ви извън София е доста по-евтин и тези пари имат по-голяма покупателна стойност.Идвайте и вие, няма какво друго да ви кажа. А може по съвета на троловете да станете гербер за да ви вдигнат заплатата там където сте.
146
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма заразени, никога не е имало заразени.
145
9
 
3
 
! Отговори
1280 преди 3 години
Ниската безработица е заслуга и на ГЕРБ, не само на ЕС, в който имаме право да работим. В България се отвориха и работят доста заводи и международни компании. 11% от световното производство на автомобилни компоненти се намира в България, 21% от световния износ и добив на маслодайни семена е в България, втората сила по добив на Мед в света е България и т.н.Както казах - въпрос на избор. Всеки може да си избира какво да работи и къде, стига да иска да се развива, а не да лежи и да чака да падне.