ГЕРБ води със 7% на БСП, ВМРО и ДБ минават бариерата

Много въпросителни заради избирателната активност
871
ГЕРБ води със 7% на БСП, ВМРО и ДБ минават бариерата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Две седмици преди датата на провеждане на парламентарните избори все още не може да се определи със сигурност коя ще бъде първата политическа сила. Макар че ГЕРБ затвърждава преднината си, фактът, че пикът на третата вълна на коронавируса съвпада с вота, поставя въпросителни, сочат данните от представително за пълнолетното население на страната проучване, проведено от СОВА ХАРИС в периода 11-16 март 2021 г. сред 1000 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента. Изследването е по поръчка на вестник „Труд”.

Не може да се определи със сигурност и колко политически субекта ще влязат в следващия парламент, тъй като 3 партии са с малко над 4-процентната бариера, а една е под нея, но има шанс да я достигне. При така сложилата се ситуация не може да се каже как ще изглежда следващото парламентарно мнозинство. Все пак, в сравнение с предишни изследвания, може да се отбележи стабилизация на обществените нагласи.

Най-голямата въпросителна, която може да промени електоралната картина, остава избирателната активност.
Сигурните, че ще гласуват, са нараснали с около 4% за последния месец и половина и представляват около 43% от всички гласоподаватели. Това прави около 2 400 000 души. Още 26% - или около 1 400 000 души - декларират, че по-вероятно е да гласуват, но имат известни колебания. Опитът, който имам от предишни избори, ми показва, че преобладаващата част от колебаещите се не гласуват. Например, три четвърти от хората в тази група са заявили, че има вероятност да се откажат от гласуване поради опасността от заразяване с COVID-19. Като цяло, почти 10% от всички избиратели твърдят, че има голяма вероятност да не упражнят своя вот поради опасността от заразата.

Друга съществена причина за ниска избирателна активност е, че не се очаква разрешаване на политическите проблеми. Ситуацията засега повтаря сценария от предишните парламентарни избори от 2017 г. - половин година преди вота управляващите изглеждаха обречени. Цели 43,7% смятат, че след изборите няма да има стабилно управление, което да ни преведе през кризата. 27 на сто са на обратното мнение.

Според получените резултати, формулата, описваща партиите в следващия парламент, е 4+3+1. Формациите, които със сигурност ще присъстват в 45-тото НС, са ГЕРБ-СДС (30,7% от действителните гласове), БСП (23,9%), Има такъв народ (11,9%), ДПС (11,5%). Тези, които според данните от изследването, са над бариерата, са: Демократична България (5,6%), ВМРО (4,7%) и „Изправи се! Мутри вън!” (4,7%). Под бариерата, но със шансове да я достигне при по-висока активност е Патриотична коалиция ВОЛЯ и НФСБ (2,4%). Трябва да се отбележи и резултатът на още 2 формации: Републиканци за България (1,7%) и АБВ (1,2%), които са над границата от 1%, което показва, че в дългосрочен план имат шанс да играят по-съществена роля на политическата сцена.

При така очертаващата се конфигурация очакванията са следващият парламент да е нестабилен, защото много трудно ще бъде съставено мнозинство. Широка коалиция между двата основни политически субекта е добър вариант само според малко над 4% от гласоподавателите. Интересно е, че в средите на ГЕРБ тази идея намира по-голяма подкрепа, докато привържениците на социалистите не споделят такъв сценарий. Тези, които считат, че по-добрият вариант за България е да се управлява от дясноцентристка коалиция с участието на ГЕРБ, са 23,5%. На лявоцентристка коалиция с участието на БСП дават предпочитания 20,2%. Разликата между двата варианта е намаляла от 5,5% на 3,2% само в рамките на настоящата кампания.

Най-голямата група избиратели (29,3%) считат, че ще бъде най-добре България да се управлява от коалиция без участието на ГЕРБ и БСП. Да се заобиколят и двете най-големи политически партии обаче ще е невъзможно. Следователно политическите субекти, които ще искат да вземат участие в изпълнителната власт, ще се наложи да направят компромиси. Според очакванията на гласоподавателите на ДПС, вариантът и вляво, и вдясно изглежда възможен, макар че електоратът на Движението е ориентиран по-скоро вляво. Ориентацията на привържениците на ВМРО и ВОЛЯ-НФСБ е определено вдясно. За привържениците на „Изправи се! Мутри вън!” позицията анти-ГЕРБ е основополагаща, макар че основен донор на формацията са гласоподаватели, разочаровани от управляващите в момента. За коалицията на Мая Манолова, както и за „Има такъв народ”, и за Демократична България обвързването с която и да е от водещите партии изглежда силно токсично.

За съставяне на мнозинство в следващия парламент компромиси ще са необходими от всички участници. Общественото мнение няма да се съгласи с безпринципни съюзи, чиято самоцел е формиране на мнозинство. За да се развие политическата обстановка ще е необходимо програмно мнозинство, стъпило на стабилна прагматична визия.

Подкрепата за управляващите в момента зависи от две променливи. Едната е оценката за това, как се справят в битката с COVID-19. Другата е организацията на изборния процес. По отношение на пандемията обществената оценка е по-скоро благоприятна. Преобладава мнението, че заплахата е световна, а нашите управляващи успяват да маневрират и да донагаждат нещата сравнително добре. Опасенията за неспазване на принципите на демократичността и честността на изборите са по-големи, тъй като сред обществеността натежават впечатленията от нередности при провеждане на предишни избори.

При личностите няма съществена промяна на тежестта на влияние на нито един от водещите политици в рамките на настоящата кампания. Все пак известно увеличение в рейтинга получават Красимир Каракачанов, Мая Манолова, Христо Иванов и Веселин Марешки. Това показва, че те са се включили по-убедително в предизборната борба.

*****
Данните са от представително за пълнолетното население на страната проучване, проведено от СОВА ХАРИС в периода 11-16 март 2021 г. сред 1000 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента. Изследването е по поръчка на вестник „Труд”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


871
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
690
8
 
13
 
! Отговори
Истина преди 3 години
Мислете, повече никога комунистите- милиционери от ГЕРБ, набутахани 36 милиарда дълг!!!
689
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
без приемни изпити за всички от БСПискаш и влизаш и после хоп ПРОФЕСОРточно БСП провали България
688
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Престъпниците от БСП пак драпат за власттрябва да уредят партизаните и ятацитеНинова няма нощо общо с това
687
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз и още два милиона ще гласуваме за ГЕРБ
686
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БСП в БАТАКАНИНОВА ГИ НАВРЯ В ТИНЯТА
685
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да допуснем че ГЕРБ ,купи и вземе изборите .Как ще управлява като са толко много мразени . Не познавам човек да признава че ще гласува за тях. Ще изкарат един два месеца и ще бъдат пометени
684
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз.
683
10
 
1
 
! Отговори
Вирус преди 3 години
Явно никога няма да проумея свирепото желание на българина постоянно да гласува и винаги да е готов за раздувките Избори в България.В САЩ, Германия, Обединеното кралство и други цивилизовани държави, изборите свършват и повече никой не говори за политика, избори, сваляне на правителства и прочее.Явно нещата в България са повлияни от 300 лазарника византийско, 500 - турско и 45 по-бедни години - съветско и извънземна проникваща политическа радиация в посока Балканската пенисула.
682
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КОМИТЕТккаво се подиграваш,като точно през управлението на ДПС и БСП, в България имаше свобода,нямаше страх,репресии,убиване на хора с лъчеви оръжия,държавен рекет върху бизнесмените,имаха добра политика и към населението,не трупаха дългове,хората бяха много по-добре!
681
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не пипайте партиите ДПС,ВМРО,дори ГЕРБ,БСП ,те са европейски партии!Наглосаксонците искат да ви откраднат държавата!
680
5
 
5
 
! Отговори
КОМИТЕТ преди 3 години
ТЪЙ КАТО ЕДИН ОТ НАЙ-ВЕЛИКИТЕ ПАТРИОТИ НА БЪЛГАРИЯ, ДОГАН ПОЛУЧИ ОРДЕН СТАРА ПЛАНИНА ЗА ОСОБЕНИ ЗАСЛУГИ, НИЕ ОТ КОМИТЕТА ПО НАГРАЖДАВАНИЯТАПРЕДЛАГАМЕ НОВИ И ДОКАЗАНИ ПАТРИОТИ ЗА ОРДЕНПИЖЕ, ПЕЕВСКИ, ДАНЧО МЕНТАТА, РАМАДАН АТАЛАЙ.КАРАДАХЛЪ, РАСИМ МУСА, И СТАНИШЕВ+ВИНЕГИНДА ЖИВЕЕ КУРАНА И ЛЕНИН ДПС И БСП МАШАЛАААААААААААААААААААААААА
679
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наглосаксонците искат ви откраднат държавата,даже и да ви съсипят европейските партии, не сменяйте тези партии,които в момента са в парламента!
678
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скрийте се с тея фалшиви данни. Демократите ще вземат поне 10-15%
677
7
 
9
 
! Отговори
Хо хо хо преди 3 години
Другарите си мислят че хората нямат памет за техните "управления" ДА АМА НЕ !!!Още от сега да се стягат за Орлов мост ! Ама тоя път ще ядат полицейски пердах май !
676
9
 
12
 
! Отговори
Бунгар преди 3 години
ВМРО няма място в Парламента. Доказани крадци на народно имущество. Единственото им място е в Прокуратурата. Ревизия на всичко откраднато и заграбено от Македонските дружества в България.Това са хора унищожаващи имиджа на България.Не очаквайте от ченгета доносници да работят за народа.Те могат само да го ограбват,за собствено облагодетелстване.Мястото им е в затвора.
675
6
 
13
 
! Отговори
Читател преди 3 години
Т. нар. войводи,показаха пред българите,че са най лъжливата организация в държавата. Купуването на бюлетини,стана практика,която ги държи все още над водата. Ако излъганите беззъби пенсионери отново ги подкрепят през април,мизерията си остава за тях.Наляха се с по 30-40 кгр. заживяха като лордове,а бедните хорица очакват от някъде да дойде техният спасител. Дано Господ ги чуе и види.
674
9
 
10
 
! Отговори
ZARA преди 3 години
Това проучване е ФАЛШИВО ,личи че е платено с ЦЕЛ ПРОМИВАНЕ НА МОЗЪЦИ !!!!
673
8
 
8
 
! Отговори
доказателството преди 3 години
До до 694Произхода на боко от престъпния свят
672
8
 
8
 
! Отговори
доказателството преди 3 години
До до 694Произхода на боко от престъпния свят
671
7
 
7
 
! Отговори
доказателството преди 3 години
До до 694Произхода на боко от престъпния свят