ГЕРБ води със 7% на БСП, ВМРО и ДБ минават бариерата

Много въпросителни заради избирателната активност
871
ГЕРБ води със 7% на БСП, ВМРО и ДБ минават бариерата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Две седмици преди датата на провеждане на парламентарните избори все още не може да се определи със сигурност коя ще бъде първата политическа сила. Макар че ГЕРБ затвърждава преднината си, фактът, че пикът на третата вълна на коронавируса съвпада с вота, поставя въпросителни, сочат данните от представително за пълнолетното население на страната проучване, проведено от СОВА ХАРИС в периода 11-16 март 2021 г. сред 1000 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента. Изследването е по поръчка на вестник „Труд”.

Не може да се определи със сигурност и колко политически субекта ще влязат в следващия парламент, тъй като 3 партии са с малко над 4-процентната бариера, а една е под нея, но има шанс да я достигне. При така сложилата се ситуация не може да се каже как ще изглежда следващото парламентарно мнозинство. Все пак, в сравнение с предишни изследвания, може да се отбележи стабилизация на обществените нагласи.

Най-голямата въпросителна, която може да промени електоралната картина, остава избирателната активност.
Сигурните, че ще гласуват, са нараснали с около 4% за последния месец и половина и представляват около 43% от всички гласоподаватели. Това прави около 2 400 000 души. Още 26% - или около 1 400 000 души - декларират, че по-вероятно е да гласуват, но имат известни колебания. Опитът, който имам от предишни избори, ми показва, че преобладаващата част от колебаещите се не гласуват. Например, три четвърти от хората в тази група са заявили, че има вероятност да се откажат от гласуване поради опасността от заразяване с COVID-19. Като цяло, почти 10% от всички избиратели твърдят, че има голяма вероятност да не упражнят своя вот поради опасността от заразата.

Друга съществена причина за ниска избирателна активност е, че не се очаква разрешаване на политическите проблеми. Ситуацията засега повтаря сценария от предишните парламентарни избори от 2017 г. - половин година преди вота управляващите изглеждаха обречени. Цели 43,7% смятат, че след изборите няма да има стабилно управление, което да ни преведе през кризата. 27 на сто са на обратното мнение.

Според получените резултати, формулата, описваща партиите в следващия парламент, е 4+3+1. Формациите, които със сигурност ще присъстват в 45-тото НС, са ГЕРБ-СДС (30,7% от действителните гласове), БСП (23,9%), Има такъв народ (11,9%), ДПС (11,5%). Тези, които според данните от изследването, са над бариерата, са: Демократична България (5,6%), ВМРО (4,7%) и „Изправи се! Мутри вън!” (4,7%). Под бариерата, но със шансове да я достигне при по-висока активност е Патриотична коалиция ВОЛЯ и НФСБ (2,4%). Трябва да се отбележи и резултатът на още 2 формации: Републиканци за България (1,7%) и АБВ (1,2%), които са над границата от 1%, което показва, че в дългосрочен план имат шанс да играят по-съществена роля на политическата сцена.

При така очертаващата се конфигурация очакванията са следващият парламент да е нестабилен, защото много трудно ще бъде съставено мнозинство. Широка коалиция между двата основни политически субекта е добър вариант само според малко над 4% от гласоподавателите. Интересно е, че в средите на ГЕРБ тази идея намира по-голяма подкрепа, докато привържениците на социалистите не споделят такъв сценарий. Тези, които считат, че по-добрият вариант за България е да се управлява от дясноцентристка коалиция с участието на ГЕРБ, са 23,5%. На лявоцентристка коалиция с участието на БСП дават предпочитания 20,2%. Разликата между двата варианта е намаляла от 5,5% на 3,2% само в рамките на настоящата кампания.

Най-голямата група избиратели (29,3%) считат, че ще бъде най-добре България да се управлява от коалиция без участието на ГЕРБ и БСП. Да се заобиколят и двете най-големи политически партии обаче ще е невъзможно. Следователно политическите субекти, които ще искат да вземат участие в изпълнителната власт, ще се наложи да направят компромиси. Според очакванията на гласоподавателите на ДПС, вариантът и вляво, и вдясно изглежда възможен, макар че електоратът на Движението е ориентиран по-скоро вляво. Ориентацията на привържениците на ВМРО и ВОЛЯ-НФСБ е определено вдясно. За привържениците на „Изправи се! Мутри вън!” позицията анти-ГЕРБ е основополагаща, макар че основен донор на формацията са гласоподаватели, разочаровани от управляващите в момента. За коалицията на Мая Манолова, както и за „Има такъв народ”, и за Демократична България обвързването с която и да е от водещите партии изглежда силно токсично.

За съставяне на мнозинство в следващия парламент компромиси ще са необходими от всички участници. Общественото мнение няма да се съгласи с безпринципни съюзи, чиято самоцел е формиране на мнозинство. За да се развие политическата обстановка ще е необходимо програмно мнозинство, стъпило на стабилна прагматична визия.

Подкрепата за управляващите в момента зависи от две променливи. Едната е оценката за това, как се справят в битката с COVID-19. Другата е организацията на изборния процес. По отношение на пандемията обществената оценка е по-скоро благоприятна. Преобладава мнението, че заплахата е световна, а нашите управляващи успяват да маневрират и да донагаждат нещата сравнително добре. Опасенията за неспазване на принципите на демократичността и честността на изборите са по-големи, тъй като сред обществеността натежават впечатленията от нередности при провеждане на предишни избори.

При личностите няма съществена промяна на тежестта на влияние на нито един от водещите политици в рамките на настоящата кампания. Все пак известно увеличение в рейтинга получават Красимир Каракачанов, Мая Манолова, Христо Иванов и Веселин Марешки. Това показва, че те са се включили по-убедително в предизборната борба.

*****
Данните са от представително за пълнолетното население на страната проучване, проведено от СОВА ХАРИС в периода 11-16 март 2021 г. сред 1000 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента. Изследването е по поръчка на вестник „Труд”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


871
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
670
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В челните места изключвам БСП в това уж проучване са тези които са си платили на Совата да ги поставят на призово място. Трябва да си *** *** заа да дадеш глас за ГЕРБ, Шкембо или Винкела.Не виждам кой би се коалирал с Мутрата за правителство и очакванията са нови предсрочни избори лятото или есента провеждани от Радев. На народът му писна и се очаква масови протести и бунтове с мафията. Всеки иска мутрата и неговите олигарси като Домус Ага в панделата за много по десет години.
669
3
 
3
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Едни комунисти порят с други комунисти ...
668
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само седем ли? Що не им дадете още малко, така за самочувствие. :)
667
4
 
19
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До ИСТОРИКВикаш Тодор Живков никога не е крал. Ъхъм, да, точно така е. И имаше само един чифт кърпени чорапи. Но пък внучка му Евгения я каква модна къща е спретнала "Жени Стил" , сигурно сама с по честен начин си е спечелила парите. А унука му малък Тошко на 50 стана и работа още никъде не е почнал :)))
666
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"фактът, че пикът на третата вълна на коронавируса съвпада с вота, поставя въпросителни"------Сиреч първото място е купено?
665
5
 
14
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
До хм. Ами как ще познаваш, като контактуваш с такива като теб. Като видиш след изборите стотиците хиляди гласове за ГЕРБ и СДС ще разбереш, че освен твоята среда има и друга.
664
16
 
12
 
! Отговори
хахаха преди 3 години
"....Дайте едно доказателство за кражба от ГЕРБ !Поне едно единствено!...."...........................................................................Бокич, ти ли си, бре:)
663
3
 
14
 
! Отговори
До 702 преди 3 години
Колко умно! Той Румен Гечев и сега се крие под полата на Корнелия. Идвааа! Долара 3000лв а пенсията 5 долара. Хубаво е било, а? Пенсията беше 15000 лева
662
10
 
16
 
! Отговори
Абе преди 3 години
И аз не съм за ГЕРБ. Ама Мая с уврежданията, Славчо чалгата, Христо с маджото, бати алтернативата. Малоууумници. Само могат да лежат на моста, да носят бесилки и ковчези и да хвърлят яйца. Тия ли да ни управляват?
661
5
 
10
 
! Отговори
Счетоводител преди 3 години
Другаре надежда всяка на 4 ти оставете ! Плачете плачете но миришете на земя вече !
660
18
 
17
 
! Отговори
ХМ! преди 3 години
ЧУДЯ СЕ КОЙ ЩЕ ГЛАСУВА ЗА ГЕРБ АЗ НЕ ПОЗНАВАМ НЯКОЙ КОЙТО КАЗВА АЗ ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ГЕРБ А ЗА СДС ИЗОБЩО НЕ ИСКАТ И ДА ЧУВАТ - АКО НЯКОЙ ОБЪРКА ГЛАСУВАНЕТО С ФАЛШИФИКАЦИИ ТОВА СА ГЕРБ И СДС ТЕ ТАКА СА СВИКНАЛИ НАПРАВЕТЕ ТАКА ЧЕ ВЕДНЪЖ ДА СЕ ИГРАЕ ЧЕСТНО ЩО ЗА БЪЛГАРИ СТЕ??????
659
17
 
8
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 3 години
Решението е само едно - Възраждане с бюлетина номер 5 или Българско лято. Всички останали са вече купени и са кукли на конци!
658
15
 
17
 
! Отговори
историк преди 3 години
Правителството на Виденов беше свалено от власт от една прозападна и антибългарска шайка бандити, банкери и масони , които направиха хиперинфлация............Жан Виденов отказа да се подчинява на плана "Ран-Ът"..........той се противопостави на разграбването на България от западния капитал!!!
657
9
 
17
 
! Отговори
историк преди 3 години
След това на власт се качиха продажните СДС-ари и заедно с хора като Луканов и Костов те разбиха и окрадоха България..........навъдиха се едни чужди НПО-та, организации на Сорос , Хелзински комитети и т.н. които и сега работят с/у България!!!
656
18
 
6
 
! Отговори
ИСТОРИК преди 3 години
Държавата не беше фалирана от БСП..........всичко заповна с преврата през 1989 г.,, когато един предател Мишата Горбачов продаде социализма ,системата и страните от източния блок....имаше и предатели в България, като Луканов и Младенов, те направиха преврата и свалиха Тодор Живков от власт.........оказа се, че Тодор Живков никога не е крал..........той беше добър и честен човек и ГОЛЯМ ДЪРЖАВНИК!!!
655
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мисля,че искат да ни превземат държавата, нещо повече, удря се по европейските партии! Гласувайте масово за БСП и ДПС,дори за ГЕРБ.
654
9
 
16
 
! Отговори
до 692 преди 3 години
В БСП има не само комунисти. Листите на БСП са пълни с имена на хора, които са агентурни или са следствени за корупция. Питайте Нинова защо Станишев я изгони от Министерството през 2007г.!Изгони я заради скандал с корупция.Държавна сигурност оглавяват кандидат-депутатските листи на левицата.Румен Гечев е от времето на Жан виденов.Други от листите на БСП са замесени в хиперинфлацията. Това са агентури на ДС. Хората помнят имената им. Не могат да изперат миналото им. БСП създадоха групировките.
653
5
 
18
 
! Отговори
до 694 преди 3 години
Как се грижеха за хората от БСП? Обяснете с факти, моля! Аз съм на 58г. и преживях доста правителства. Пред очите и до момента са ми едни купони в портмонето. Сутрин ставах в 4 часа да чакам на опашка пред магазина за храна.Нямаше нищо. В 6 часа в Пловдив свършваше хляба и млякото.Нямаше нищо по равтовете.Стояхме на студено заради режима на тока.Магазин Ясен за мебелите беше празен. Как се грижеха за хората? Не пускаха да излезеш зад граница.Или си член на пратията или си доносник щом лъжеш.
652
12
 
15
 
! Отговори
до 694 преди 3 години
Дайте едно доказателство за кражба от ГЕРБ !Поне едно единствено!
651
7
 
18
 
! Отговори
до 694 преди 3 години
От Луната ли падате или от Марс?Кого лъжете?БСП след 1989г. фалираха 3 пъти България за 15 г.Схемата им беше:- Приватизация- Бансови пирамиди- Кредитни милионериБСП ликвидираха работещите предприятия и ги върнаха за скраб. Луканов създаде Първа частна банка с кредит от БНБ.След това създаде Втора с кредит от първата. И така създадоха кредитните милионери. Партията раздаде куфари с пари на доверие. През 1996г. ликвидираха Луканов след като каза, че главата му е комп. помни на кого е дал пари.