Може ли да се стигне до конституционна криза след изборите?

Хаосът с протоколите - предизвестен скандал, смята социолог
54
Може ли да се стигне до конституционна криза след изборите?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Предизвестен скандал. Така определи очаквания хаос на изборите заради усложнените протоколи социологът Цветозар Томов, бивш член на ЦИК,

"В основата на този скандал е обстоятелството, че беше прието безумното решение да се гласува едновременно с машини и с хартиени бюлетини в над 9000 секции в страната. Усложнените протоколи са за тези секции", обясни той пред БНР.

Още по темата
Според него още в края на февруари, когато беше приет този модел на гласуване, е можело да бъде установена тази трудност.

"Не може да се намери решение, което да облекчи в достатъчна степен работата на секционните избирателни комисии и да се изпълнят изискванията на Изборния кодекс те да събират резултатите от машинното и хартиено гласуване", каза Томов.

По думите му главният виновник за този хаос е в дейността на парламента, който е оставил Изборния кодекс "в насипно състояние в условията на пандемия".

Социологът и бивш член на ЦИК допусна, че може да се стигне до конституционна криза след изборите.

"Не само заради неспазването на срока за обработка на резултатите и множеството грешки, които ще бъдат допуснати при тази обработка. Много по-сериозно е обстоятелството, че броят на карантинираните в страната на 4 април ще бъде огромен и повечето то тях няма да имат възможност да упражнят конституционното си право да участват в изборите", каза Томов.

Той изказа хипотеза, при която карантиниран отиде да гласува. "Кой и с какво основание ще го спре? Санкцията за нарушаване на карантина е глоба, не може да е отнемане на правото на вот", коментира Томов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 3 години
До Обективен: И как ги определяш ти кои партии са леви, и кои десни? Боб ли хвърляш или на кафе гледаш? Разбирам, че и това е гербаджийска опорна точка, но защо трябва да и вярва някой.
46
0
 
0
 
! Отговори
Време за промяна преди 3 години
До Истукан: Никой не се натиска за управлява с ГЕРБ. Кой ще се качи на потъващ кораб?Патериците на Бойко се поизчерпаха и той е в кръгова отбрана срещу всички. Марешко-патриотите я минат 4% я не, а с ДПС Бойко няма да посмее да направи явна коалиция.Така че, ще се наложи да се направи правителство с мандата на някоя от останалите партии, а без участието на БСП това няма как да стане.А времето на Бойко и ГЕРБ изтича. Вече трети мандат сме все на опашката нa EС.
45
1
 
7
 
! Отговори
КОЙ преди 3 години
Ааааааа, КОЙ каза КОЙ не скача е ЧЕРВЕН! СДС СДС СДС СДС ......
44
3
 
9
 
! Отговори
Обективен преди 3 години
Поредните избори, на които изборът е само от десни партии. Пак няма леви и центристки партии. БСП се рекламира като лява партия, а реално е най-дясната партия.
43
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Естествено че ще се стигне до криза, без Баце не можем да дишаме, след него потоп :)))
42
6
 
1
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Може да се стигне до поредната гербава коалиция. С кой ли ще се коалират. Всички се натискат да управляват с ГЕРБ.
41
10
 
2
 
! Отговори
поема на тема преди 3 години
Пролет пукна низ горатадудук нейде свирии отново нашо Корнеглавата навириТя усети , че я нещовътре гъделичка,че сърби я,прималяваиска власт горкичка.Свря се Корне зад върбитевъв една коприваи зави със пълна силабе се *** го бива.Гледа Бойко зад върбитеКорне се надигасрамежливо с много обичсъс око му смига.Корне, Корне наши Бойковидя ти добротои на изборите скороще гризнеш дървото.
40
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Попитали радио `Ереван`:Кога ще дойде добрия живот в България ?Отговорили им:Той вече отмина.
39
6
 
11
 
! Отговори
V преди 3 години
Ква конституционна криза ? Хората имат интерес да няма правителство щото ако дойде боко ще им сложи данък кладенец и други такива за да купува ф16 . Народа няма интерес да има правителство . По добре президента да назначава кабинет както е в нормалните държави .
38
6
 
2
 
! Отговори
водка PUTINKA преди 3 години
Няколко милиона мишлета,гласуват за ДС агенти,а кукловодите не са светло,сладко пият питиетата !
37
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Електората на герб и дпс не може да гласува с машини .Дори пенсиите на бсп се затрудняват. Затова го правят и с хартия .А й Константинов да може да вкара някой друг покойник :)
36
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв човек трябва да си за да гласуваш за тези , които занесоха ковчег пред министерския съвет и черни чували за трупове пред дома на премиера , хвърляха домати яйца и свински уши по обществени сгради , демонстрираха неврастения и създаваха хаос по площади и улици . И такива искат да ни управляват - позор!!
35
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като се има предвид, че официално не допускат регистриране на партии, които не са на наши хора, за какъв реален избор става дума?!?
34
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 16Още ли не си се сетил, че ОСВЕН ГЕРБ, всички останали са тъмночервени ***?Тъмночервените *** се обединяват тъкмо срещу ГЕРБ, защото само ГЕРБ са вътре в машинациите им и са първите, с които едвам се отлепваме от тинята на комунизма след 65 години ангария и мракобесие.Баш мутро-*** врещят: "Боко е ***"!Баш милионерите врещят: "Боко е милиардер!"Баш сикаджиите, висаджиите, мутрите и крадльовците крещят: "Боко-СИКаджия, Барселона, любовници, чекмеджета."
33
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТОЙ ОТ СЕГА НЕ СМЕ В КРИЗА. ГЕРБ УПРАВЛЯВА ДОГАН РАЗДАВА ПОРЦИИТЕ ТЕРОРИСТИТЕ ОТ МВРО НИ ПАЗЯТ ( МИН. НА ОТБРАНАТА )
32
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гласувайте си, не им пречите. Денят ви за размисъл ще е на първи април, защото пак ще ви излъжат.
31
4
 
1
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
нато *** БЪлгария освободи!
30
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да не си със всичкия си , за да гласуваш за разни гладни , малки , наведени партийки , които по-вероятно не са партийки а партенки за хората със раздвояване , разтрояване и т.н. на личността . А ги има такива!!!!
29
0
 
2
 
! Отговори
Един брой НЕгласувал преди 3 години
На вълкът му е дебел вратът...
28
2
 
5
 
! Отговори
Гражданин преди 3 години
До всички да гласуваме. Май нещо си слънчясал и си забравил в миналото какво ни докараха тия другите "по-добрите".