Може ли да се стигне до конституционна криза след изборите?

Хаосът с протоколите - предизвестен скандал, смята социолог
54
Може ли да се стигне до конституционна криза след изборите?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Предизвестен скандал. Така определи очаквания хаос на изборите заради усложнените протоколи социологът Цветозар Томов, бивш член на ЦИК,

"В основата на този скандал е обстоятелството, че беше прието безумното решение да се гласува едновременно с машини и с хартиени бюлетини в над 9000 секции в страната. Усложнените протоколи са за тези секции", обясни той пред БНР.

Още по темата
Според него още в края на февруари, когато беше приет този модел на гласуване, е можело да бъде установена тази трудност.

"Не може да се намери решение, което да облекчи в достатъчна степен работата на секционните избирателни комисии и да се изпълнят изискванията на Изборния кодекс те да събират резултатите от машинното и хартиено гласуване", каза Томов.

По думите му главният виновник за този хаос е в дейността на парламента, който е оставил Изборния кодекс "в насипно състояние в условията на пандемия".

Социологът и бивш член на ЦИК допусна, че може да се стигне до конституционна криза след изборите.

"Не само заради неспазването на срока за обработка на резултатите и множеството грешки, които ще бъдат допуснати при тази обработка. Много по-сериозно е обстоятелството, че броят на карантинираните в страната на 4 април ще бъде огромен и повечето то тях няма да имат възможност да упражнят конституционното си право да участват в изборите", каза Томов.

Той изказа хипотеза, при която карантиниран отиде да гласува. "Кой и с какво основание ще го спре? Санкцията за нарушаване на карантина е глоба, не може да е отнемане на правото на вот", коментира Томов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
3
 
! Отговори
Вечно сме в капан преди 3 години
на перманентна криза,но пак на минус,сметката излиза.А Пролет,Лято,Есен или Зима,крадат ни яко,`партии любими`.
6
5
 
10
 
! Отговори
Америка е враг преди 3 години
Ако герб и америкнаския окупатор не се изметат ,аз и гражданска война предвиждам,това колониално статукво не се трае вече !
5
10
 
7
 
! Отговори
Ставри преди 3 години
Не гласувайте с машина, опасно е от зараза, а и машината може да се манипулира, дори и дистанционно. Дадоха се много милиони, за да се угоди на обитателя на президентството. Бойкотирайте машинното гласуване!
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да се въведе електронна тоалетна хартия.
3
6
 
1
 
! Отговори
Не гласувам преди 3 години
А на 4ти ще ви се смея от сърце на всички гласуващи.
2
0
 
13
 
! Отговори
Тошо селянина преди 3 години
Яжте банани!
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На 4 никой няма да проверява дали карантинираните спазват карантината, тъй че всички ще могат да гласуват спокойно.Който не е гласувал няма да е защото не е могъл, а защото го е мързяло.:)