Епидемията изгони избирателите от урните, 6 сигурни партии в НС

Очаква се обаче протестният вот да окаже влияние
395
Епидемията изгони избирателите от урните, 6 сигурни партии в НС
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Дистанцията между основните политически играчи, които се явават на редовните парламентарни избори на 4 април, се запазва. ГЕРБ водят, на второ място са БСП и трети са „Има такъв народ“. Шанс да влязат в новото Народно събрание имат още ДПС и „Демократична България“. „Изправи се! Мутри вън!“ и ВМРО са на ръба.

Още по темата

Това показва проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет линкс“, проведено сред 1026 лица над 18 г. в страната в периода 18-25 март по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

23% от заявилите, че ще гласуват, ще дадат своя вот за ГЕРБ. Следва БСП с 18%, „Има такъв народ“ с 13%, ДПС – 9%, ДБ – 7,5%, „Изправи се. БГ. Мутри вън“ - 4,5% и ВМРО с 3,3%.

Очаква се обаче протестният вот да окаже влияние и да обърне предварителните нагласи. От социологическата агенция уточниха, че той е неустойчив и може да повиши резултатите на извънпарламентарните опозиционни сили.   

Социологът Добромир Живков обясни пред bTV, че епидемичната обстановка може да повлияе на резултата от вота. По думите му около 30% от анкетираните смятат, че изборите трябва да бъдат отложени.

Близо половината от запитаните обаче мислят, че те трябва да се проведат въпреки ръста на заболеваемост у нас.

„Няма партийна окраска по отношение на това дали изборите трябва да бъдат отложени. Епидемията ще окаже влияние върху изборите и това ще доведе до по-ниска избирателна активност“, допълни Живков.

Той уточни, че намалява процентът на хората, които са изразили категорично намерение да упражнят правото си на вот. При предишното допитване по темата 51% от анкетираните са посочили, че ще гласуват, сега – 46%.

Разликата се равнява на около 350 хил. души.  Преди вота цифрите показват рекордно недоверие в Народното събрание (69%), правителството (64%) и съдебната система (53%).

„От години алармираме, че това е сериозен проблем. Доверието е основата, върху която се градят обществените взаимоотношения. Липсата на такъв тип доверие възпрепятства реализирането на смислени политики за управление. 10% доверие в Народното събрание е изключително нисък показател“, каза социологът.
Той обясни, че цифрите няма да се запазят за новия парламент, защото винаги има първоначален кредит на доверие. 

*******
Проучването е финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет линкс“, проведено сред 1026 лица над 18 г. в страната в периода 18-25 март по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


395
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
340
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Герберастки мафиотски тролчета времето ви свърши, каквито и глупости да пишете.Скоро ше има белезници!
339
9
 
4
 
! Отговори
факт преди 3 години
Радев е пътник към затвора. Просто уважението към институцията го държи на свобода.
338
1
 
4
 
! Отговори
оправдания преди 3 години
Пандемията не може да изгони избирателите от кръчмите и моловете. Няма да ги изгони и от урните. Просто това са пропаднали социалисти които още ближaт рани от това че са ги събидили от сладката социалистическа дрямка.
337
9
 
3
 
! Отговори
гражданин преди 3 години
По "Научен Камунизъм" ни учеха че държавата ще изчезне. След 10 Х 1989 г БСП продължи с разграждането на държавата. ГЕРБ остана единствен стожер на държавността, подкрепян от ВМРО. Ние ще си върнем България!
336
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
при това положение да очакваме ли Радев да хвърли оставка?
335
6
 
0
 
! Отговори
бай Пешо преди 3 години
До Упс!Там е работата, че БСП няма да подкрепят без да участват в управлението. Най-реалистичният вариант е правителство на Слави и ДБ, подкрепено от ГЕРБ!!
334
6
 
1
 
! Отговори
Абе... преди 3 години
Най-добре служебно правителство! Тогава Резидентът ще му разкаже играта на ББ
333
4
 
1
 
! Отговори
Упс! преди 3 години
Така като гледам, Слави, ДБ и Мая бият ББ.Ако БСП и ДПС ги подкрепят без да са предстаени в правителството, ББгори като кибритена клечка.
332
6
 
1
 
! Отговори
Абе... преди 3 години
До АнонименДано има "ЩРАК" и около китките на Тиквата!
331
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"ЩРАК" - това е приятният звук, който ще се чуе, след като Геша щракне белезниците около китките на фигуранта. Няма да има никаква милост за предателите, които за жълти стотинки предават България! ПОЗОР!
330
8
 
2
 
! Отговори
Добри новини! преди 3 години
Явно бегето ще си остане същото мири3ливо блато, в което ще ходя на почивка за без пари.
329
1
 
2
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
Сборът от цитираните проценти е 78,3%, има цели 11,7% до 100% трудно е да се каже какво ще се случи на тези избори, защото в България за пръв път се гласува в условията на пандемия и няма история и модели, според които да се правят предвиждания.
328
5
 
9
 
! Отговори
№ 28 преди 3 години
Алооо опозицията среща на 5 април на жълтите павета но тоя път се обличайте по дебело ! На главния ви водач мандата му изтича а Гешев е приготвил белезниците !
327
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Черепа води.
326
8
 
5
 
! Отговори
фалш преди 3 години
Няма начин герп да водят, фалшиви новини.
325
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако това са резултатитв ... Ауч...
324
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Не е толкова важно кой ще има повече депутати след изборите - ГЕРБ или БСП. Важно е кой ще състави правителство. "200 IQ!
323
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1000 души?!?!?Трябва да са поне 75000, за да имаш какъвто и да е статистически модел, на който да вярваш ...
322
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
комунистите са готови за последно плюскане!
321
2
 
5
 
! Отговори
Не си познал! преди 3 години
До. 347 Най-голямо пищене ще има от Атака и Сидеров.Особено ако не преминат единят процент!За което и всъщност се борят.