Епидемията изгони избирателите от урните, 6 сигурни партии в НС

Очаква се обаче протестният вот да окаже влияние
395
Епидемията изгони избирателите от урните, 6 сигурни партии в НС
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Дистанцията между основните политически играчи, които се явават на редовните парламентарни избори на 4 април, се запазва. ГЕРБ водят, на второ място са БСП и трети са „Има такъв народ“. Шанс да влязат в новото Народно събрание имат още ДПС и „Демократична България“. „Изправи се! Мутри вън!“ и ВМРО са на ръба.

Още по темата

Това показва проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет линкс“, проведено сред 1026 лица над 18 г. в страната в периода 18-25 март по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

23% от заявилите, че ще гласуват, ще дадат своя вот за ГЕРБ. Следва БСП с 18%, „Има такъв народ“ с 13%, ДПС – 9%, ДБ – 7,5%, „Изправи се. БГ. Мутри вън“ - 4,5% и ВМРО с 3,3%.

Очаква се обаче протестният вот да окаже влияние и да обърне предварителните нагласи. От социологическата агенция уточниха, че той е неустойчив и може да повиши резултатите на извънпарламентарните опозиционни сили.   

Социологът Добромир Живков обясни пред bTV, че епидемичната обстановка може да повлияе на резултата от вота. По думите му около 30% от анкетираните смятат, че изборите трябва да бъдат отложени.

Близо половината от запитаните обаче мислят, че те трябва да се проведат въпреки ръста на заболеваемост у нас.

„Няма партийна окраска по отношение на това дали изборите трябва да бъдат отложени. Епидемията ще окаже влияние върху изборите и това ще доведе до по-ниска избирателна активност“, допълни Живков.

Той уточни, че намалява процентът на хората, които са изразили категорично намерение да упражнят правото си на вот. При предишното допитване по темата 51% от анкетираните са посочили, че ще гласуват, сега – 46%.

Разликата се равнява на около 350 хил. души.  Преди вота цифрите показват рекордно недоверие в Народното събрание (69%), правителството (64%) и съдебната система (53%).

„От години алармираме, че това е сериозен проблем. Доверието е основата, върху която се градят обществените взаимоотношения. Липсата на такъв тип доверие възпрепятства реализирането на смислени политики за управление. 10% доверие в Народното събрание е изключително нисък показател“, каза социологът.
Той обясни, че цифрите няма да се запазят за новия парламент, защото винаги има първоначален кредит на доверие. 

*******
Проучването е финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет линкс“, проведено сред 1026 лица над 18 г. в страната в периода 18-25 март по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


395
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
280
8
 
3
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
Възраждане набира скорост.Само Възраждане.Напред и нагоре.
279
7
 
4
 
! Отговори
absurd преди 3 години
Тия сметки криви ще излязат,Аз например всеки който познавам ще гласува за ВЪЗРАЖДАНЕ
278
8
 
7
 
! Отговори
С ГЕРБ надолу преди 3 години
До б: БСП означава Лукановата зима? Времето на Луканов е отдавна в историята. След като при БСП и Станишев сме могли да бъдем на едно ниво с Румъния защо сега сме много по-назад? Заради трите мандата на Бойко и крадливата му и некадърна дружинка. През миналата година имаме милиард инвестиции, а Сърбия ( за сравнение) 4 милиарда. Добре че Албания няма скоро да влезе в ЕС, иначе ще останем и след нея. Това са "големите успехи" на Бойко.Да си изпразва чекмеджето и да се изнася докато още може.
277
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всъщност най-опасното поредно разочарование ще се окаже Слави. Обяснявам защо. Тези хора нищо не разбират от икономика, образование, правораздаване и др. ключови системи за успешно държавно управление. Опитаха се да привлекат някои "специалисти", но повечето са от сорта Дънинг-Крюгер ефект. Поназнайват нещо, но освен егото им, нищо друго не им е достатъчно. Когато човек ви говори от високо, с менторски тон, без капка съмнение, това е сигурен индикатор, че не струва.
276
1
 
5
 
! Отговори
Емо преди 3 години
МЕЖДУ "НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА" И "ИМА ТАКЪВ НАРОД" Е ТОЛКОВА ГОЛЯМА РАЗЛИКАТА,ЧЕ ПРОСТО Е ЖАЛКО ДА НЕ МОЖЕШ ДА УСЕТИШ ОТСЛАБЕНИЯ ИНТЕЛЕКТ.... ТЕЗИ СЦЕНАРИСЧЕТА НАИСТИНА НИ МИСЛЯТ ЗА БАЛЪЦИ.
275
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
поредната платена от герб "новина" и то 5 дни преди изборите! ало, данс, действайте, арестувайте бе! Не само руски шпиони!
274
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
това е подвеждаща новина ,та хората да не гласуват и герб с крадльовците и платения електорат пак да спечелят !Гласувайте Масово само така можем да победим фалшификацията .гласуването не е по-опасно от супермаркета
273
11
 
4
 
! Отговори
антикомунист преди 3 години
До бНа практика е същото. БКП=ГЕРБ = БСП. Единствено Европа ни спасява и валутния борд, който държи инфлацията под контрол. Ето защо няма заплати по 6 долара. Но с ГЕРБ и другите посткомунистически недоразуменя (ВМРО, Слави) и дотам може да сттигнем.
272
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен до б преди 3 години
Каскет ще викаш на Гешефта и дебелия от Банкя който е още с невърната партийна книжка.Сега няма заплати ат 6 долара ама мизерията е същата .Фактитите са такива 75% от бандата ГЕРБ са бивши членове на БКП и ДС.Най ниски доходи в ЕС и най висока смъртност в света.Абе колко сте жалки с опитите да вменявате, че комунистите от ГЕРБ са по добри от комунистите на БСП и двете партии са червени и двете са крадци.А такива като теб са заблудени овце.
271
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, как пък епидемията изгонила избирателите от урните, пък не успя да ги изгони от кръчмите. Айде стига глупости, моля
270
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коалиция Слави, Тошко Африкански, ГЕРБ, ДПС, Неволя.
269
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И кво сега - Бойкиев и Мая само от *** го докарват.
268
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен до б преди 3 години
Ами всичко което си описал е абсолютно същото и сега бандитите от ГЕРБ 75% са били членове на БКП и ДС.Затова сме последни по всичко само по смъртнос сме първи.
267
9
 
8
 
! Отговори
ВИНЕТУ преди 3 години
Аз Винету- син на Великата мечка! Аз казва: в *** много вожд,...МАЛКО ИНДИАНЕЦ!! Цели 30 племена иска да вкара 240 старейшини в народен съвет!?! Баш Бакан БОКУ каза: Работа. ..Работа..Работа.!? Но кой работи- то първо работа НЕМА и второ БАЛЪЦИ вече нема..:)) Има само шубладен пълни с пачки ? и патлак на спалня?
266
6
 
2
 
! Отговори
От 286 преди 3 години
Тоя,към който беше насочен коментара го изтриха модовете, така че 285-тия не е трола на герб, към който писах преди това.
265
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Толкоз сте нагли - и управляващи, и лакейски джурналя, че вече пишете в минало време какво е станало с изборите, които още не са проведени!То ясно, че ще има фалшификации, ама поне си мълчете.*** колко акъл имате вие?Ни един познат нямам, който се плаши от създадената от ББ изкуствено криза по време наизбори. Напротив, това още повече ни нави да идем на избори, за да ги изметем!
264
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 285 Абе личи ти че си *** на Герб от две преки, не знам колко шамара ще раздаваш, такива ли сте привържениците на Герб? Мутри като бойко?
263
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
уйх за бойко бсп атака и вмро всичките са комунисти и агенти на държавна сигурност в тия партии.
262
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВСИЧКИ ДО УРНИТЕДа разбирам червените крадци от ГЕРБ там има най много бивши кадри на БКП.
261
2
 
13
 
! Отговори
ВСИЧКИ ДО УРНИТЕ преди 3 години
ДА ИЗМЕТЕМ ЧЕРВЕНИТЕ КРАДЦИ ОБРАЛИ СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД И ВОДЕЩИ ГО КЪМ ЕВРАЗИЯ...