За първи път след Брекзит: Как ще гласуват българите на Острова?

Над 200 000 българи живеят във Великобритания
30 мар 2021 07:00,
75
За първи път след Брекзит: Как ще гласуват българите на Острова?
Снимка: БГНЕС

Десетки хиляди българи ще гласуват на 4 април във Великобритания за първи път, след като Кралството напусна ЕС. След излизането Островът се приема за трета страна и попада в списъка с държави, в които има ограничение от 35 избирателни секции.

По официални данни над 200 000 българи живеят, учат и работят във Великобритания, а неофициално се твърди, че те са двойно повече.

И докато на предишните парламентарни избори през 2017-а на Острова имаше 52 секции, сега те ще бъдат едва 35, каквото е ограничението за страни извън ЕС.

От 22 секциите в Лондон са сведени до 13. Живеещите в столицата ще могат да решат в коя част на града да отидат, за да упражнят правото си на глас, но тези, които са в отдалечени райони на страната, ще трябва да си отделят време за път, понякога до друг град.

Инна и семейството й живеят в графство Кент. Досега са имали възможност да гласуват в съседния град, но този път секция там няма да има.

"На тези избори няма да има секция в нашия район, защото е трудна организацията и намиране на зала, имайки предвид ковид мерките и рестрикциите в момента в Англия. Най-близката избирателна секция в момента се намира в Чатъм - приблизително на 35 км от нашия град. Другата - в Брайтън, която ми е малко по-далеч", сподели пред БНТ Инна Котева - Янева, която живее в Тонбридж.

По данни на ЦИК, подадените заявления за гласуване във Великобритания са чувствително повече от тези на предходните избори. Въпреки ограничения брой секции и въпреки пандемията, очакванията са активността да бъде висока, като по традиция до урните ходят много повече от предварително заявилите хора.

"Аз ще гласувам в нашата секция в Ексетър, която е единствена за областите Девън и Корнуол. Нашата секция се намира в хотел, като организаторите уверяват, че всички мерки ще бъдат спазени, като носенето на маски и спазването на дистанция е задължително, като също така се препоръчва всеки избирател да носи свой собствен химикал", коментира Анастасия Кирилова, която живее в Ексетър.

На границата между ЕС и Великобритания. Там се намира ирландският град Арма. Валентина Стефанова е сред доброволците по организирането на вота в Северна Ирландия. Регистрирали са се 300 души, но очакванията са в изборния ден само до тази секция да отидат около 800.

"В момента има ограничения за пътуване за цяла Великобритания, в това число и за Северна Ирландия, като пътувания от първа необходимост ще са разрешени. Като такова ще се зачита и пътуването до избирателна секция. Имаме уверенията от посолството в Лондон, че всички местни власти ще бъдат уведомени за това събитие и хората няма да бъдат спирани и глобявани за пътуване до избирателни секции", заяви Валентина Стефанова, доброволец и организатор на изборите в Северна Ирландия, директор на Първо българско училище "Иван Вазов".

Заради строгите мерки срещу заразата, изчакването ще се случва в отделно помещение, а не в секцията. Декларациите ще се предават без допир с членовете на комисиите.

На Острова са недоволни, че желанието им да бъдат изключение от правилото за до 35 секции извън ЕС, не беше уважено. Притесняват се и че, ако очакванията за висока избирателна активност се оправдаят, дори гласуването да бъде удължено след 20.00 ч., отново ще останат десетки хора, които са прекарали деня си на опашка, но не са успели да пуснат своята бюлетина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
4
 
4
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Повечето са напуснали Родината защото нямат роднини или приятели в сегашното управление.И сега гласуват да имат шанс да се завърнат.
48
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
който гласува е баллък, защото вярва че може да промени нещо. Аз няма да гласувам освен това съм за статуквото - не искам нищо да се променя, искам като се прибера в страната да заваря същата ми3ерия и курупция, която оставих преди 21 години. Носталгия, кво да прайш.
47
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като живеят там, а не тук, защо изобщо им се дава право да гласуват?!?!?! Освен изкривяване на вота, аз друга цел на тая работа не виждам да е имало някога...
46
2
 
3
 
! Отговори
до 45 преди 3 години
При падането под турско робство - българската аристокрация се разбягва или е унищожена. Не ми е много ясно къде се укрива и кои са все пак нейните наследници. Аристокрацията е основен носител на някои видове познания и на традициите, вкл. външен вид и облекло. Народът пази своите традиции, те са ценни и основополагащи за нацията, но оказва се, не са всичко! Ето защо, вероятно, хората от соц. лагер отдалече си личат. Те и българките със силикон също са лични персони!
45
5
 
0
 
! Отговори
до 45 преди 3 години
Споменаваш ромите - ще се изненадаш, но при ромите /не при всичката им общност, разбира се/ се наблюдава промяна - при младите, естествено! Учат, става доктори, инженери и учители. Малко са, но са вече стабилна група - по данни от филм на БНТ. Другото - определено ли липсва т. нар. социална култура - умението да се презентираш в обществото, вкл. с външен вид. Признаваме си го и оттам и залитането в обратната посока - анцузи и безобразни филъри. Няма я естествената подложка - аристокрацията!
44
2
 
7
 
! Отговори
БАЙ ХОЙ преди 3 години
Не трябва да глаусват ...
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Посочи им кабинките за преобличане..."Това е mission impossible. Все едно ром да изучава природни науки. Не може човек, който няма собствена култура да следва някакви правила. Винаги някой му е виновен. Виждал съм много работници, да си оставят работните дрехи на обекта и да си пътуват като обикновени хора. Българи, румънци, поляци и руснаци се познават от далеко. Единици са, но се набиват в очите на всички.
42
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Плащат ли данъци в България или осигуровки за пенсия? Раждат си там децата... За какво да гласуват? Повечето са убедени, че можем още утре да сме като Англия само дето някой лош не го иска... и дай сега реформи и неща дето тук не са ясни , а от 2000 км още по- малко.
41
0
 
6
 
! Отговори
Къде е драмата? преди 3 години
Който иска да упражни правото си на вот ще го направи!Който не иска няма да го направи!Това е простата истина
40
3
 
4
 
! Отговори
новото робство преди 3 години
Българси работници разпръснати по света...
39
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Надявам се да гласуват като БЪЛГАРИ, а не като ***!
38
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чакай, искаш да ми кажеш, че там още има бaлъци, които са останали след брекзит?
37
1
 
5
 
! Отговори
До 33 преди 3 години
Английският език е популярен, обичан и изучаван, наложил се като международен език - ФАКТ! У нас се учи от първи клас, звучи по радио и телевизия, и малките деца вече го знаят по детски, разбира се. Да не говорим за школи - безброй! Българинът осъзна, че просто трябва да го знае и го учи. Все по-интересни са вече редките езици . скандинавските напр. Учи се усилено и руски! Днешните емигранти са едно, следващото поколение - защото ще има - ще са съвсем друго нещо!
36
1
 
3
 
! Отговори
До 33 преди 3 години
За диалектите - ела си в България това лято и попътувай из страната, ние имаме изумително диалектно богатство - на малка площ многоместни говори. Послушай българска народна музика, ще чуеш изключителни ритми, както и диалектни думи, които не бива да бъдат забравени, те са основата на съвременния български книжовен език. За работниците и тяхното облекло - ако те е срам от сънародниците ти с облеклото и мистриите им, не знам какво да ти кажа! Посочи им кабинките за преобличане...
35
0
 
8
 
! Отговори
Питър преди 3 години
До London BoysЗа съжаление си прав в убийствената си ирония. Повечето българи в Лондон са точно такива и ще гласуват за чалгаря именно по тези причини. На предишни избори на опашката бях с група младежи, които щяха да гласуват за Марешки, защото само той правел нещо (намалил цените на бензина).Но има и млади българи - студенти или вече завършили, които гласуват с разум, за партии, които се борят да сме като света, а не да продължаваме да сме зверилникът на Европа. Малко са в сравнение, за жало
34
0
 
1
 
! Отговори
Пепи преди 3 години
До дo 31 Мда . така е . Ама срещу тебе има 99 човека които не знаят значението на думата учебник .
33
1
 
5
 
! Отговори
дo 31 преди 3 години
Работил съм дълги додини по проекти в екзотични дестинации (ИТ) и съм ходил периодично там. Испаноговорящи дестинации. Първия път стоях 3 месеца и просто от интерес си бях купил учебници по испански. Еми за година и половина стигнах до там, че вече говорихме на испански с клиентите, а не на английски.
32
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 28А другите как пътуват до работа? Да не мислиш, че всеки си има осигурен транспорт? Половината Сити ходят на работа с велосипеди по клинове и тениски, когато е топло. Има 2 етажа под земята с места за оставянето им и съблекални, и никой не разбира какъв си преди да влезеш в офиса. Затова там учениците ходят задължително с униформи - за да са РАВНИ и да не изпитват комплекси кой с какво е облечен. Аа за английския, в Лондон съм чувал такива български диалекти, които не можех да разбера.
31
7
 
6
 
! Отговори
до 29 преди 3 години
Нормално. 99% от емигрантните са неграмотна паплaч. Кое те учудва?! Тука държавата му пречела да успее, отиде да мие чинии и тоалетни и да бере малини, ринейки тоталното дъно в ЕС.
30
1
 
7
 
! Отговори
До Пепи преди 3 години
Прав си, и такива ги има. Те и български толкова правилно говорят. И тези, както ги описа, няма и да отидат да гласуват, те май и представа си нямат от смисъла на гласуването. Жалко, 10 години в Испания и да не отидеш на курс да научиш езика, глупаво и примитивно...