За първи път след Брекзит: Как ще гласуват българите на Острова?

Над 200 000 българи живеят във Великобритания
30 мар 2021 07:00,
75
За първи път след Брекзит: Как ще гласуват българите на Острова?
Снимка: БГНЕС

Десетки хиляди българи ще гласуват на 4 април във Великобритания за първи път, след като Кралството напусна ЕС. След излизането Островът се приема за трета страна и попада в списъка с държави, в които има ограничение от 35 избирателни секции.

По официални данни над 200 000 българи живеят, учат и работят във Великобритания, а неофициално се твърди, че те са двойно повече.

И докато на предишните парламентарни избори през 2017-а на Острова имаше 52 секции, сега те ще бъдат едва 35, каквото е ограничението за страни извън ЕС.

От 22 секциите в Лондон са сведени до 13. Живеещите в столицата ще могат да решат в коя част на града да отидат, за да упражнят правото си на глас, но тези, които са в отдалечени райони на страната, ще трябва да си отделят време за път, понякога до друг град.

Инна и семейството й живеят в графство Кент. Досега са имали възможност да гласуват в съседния град, но този път секция там няма да има.

"На тези избори няма да има секция в нашия район, защото е трудна организацията и намиране на зала, имайки предвид ковид мерките и рестрикциите в момента в Англия. Най-близката избирателна секция в момента се намира в Чатъм - приблизително на 35 км от нашия град. Другата - в Брайтън, която ми е малко по-далеч", сподели пред БНТ Инна Котева - Янева, която живее в Тонбридж.

По данни на ЦИК, подадените заявления за гласуване във Великобритания са чувствително повече от тези на предходните избори. Въпреки ограничения брой секции и въпреки пандемията, очакванията са активността да бъде висока, като по традиция до урните ходят много повече от предварително заявилите хора.

"Аз ще гласувам в нашата секция в Ексетър, която е единствена за областите Девън и Корнуол. Нашата секция се намира в хотел, като организаторите уверяват, че всички мерки ще бъдат спазени, като носенето на маски и спазването на дистанция е задължително, като също така се препоръчва всеки избирател да носи свой собствен химикал", коментира Анастасия Кирилова, която живее в Ексетър.

На границата между ЕС и Великобритания. Там се намира ирландският град Арма. Валентина Стефанова е сред доброволците по организирането на вота в Северна Ирландия. Регистрирали са се 300 души, но очакванията са в изборния ден само до тази секция да отидат около 800.

"В момента има ограничения за пътуване за цяла Великобритания, в това число и за Северна Ирландия, като пътувания от първа необходимост ще са разрешени. Като такова ще се зачита и пътуването до избирателна секция. Имаме уверенията от посолството в Лондон, че всички местни власти ще бъдат уведомени за това събитие и хората няма да бъдат спирани и глобявани за пътуване до избирателни секции", заяви Валентина Стефанова, доброволец и организатор на изборите в Северна Ирландия, директор на Първо българско училище "Иван Вазов".

Заради строгите мерки срещу заразата, изчакването ще се случва в отделно помещение, а не в секцията. Декларациите ще се предават без допир с членовете на комисиите.

На Острова са недоволни, че желанието им да бъдат изключение от правилото за до 35 секции извън ЕС, не беше уважено. Притесняват се и че, ако очакванията за висока избирателна активност се оправдаят, дори гласуването да бъде удължено след 20.00 ч., отново ще останат десетки хора, които са прекарали деня си на опашка, но не са успели да пуснат своята бюлетина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
8
 
! Отговори
Shark преди 3 години
По същия начин, по който ще гласуват Българите в САЩ, Канада и навсякъде извън ЕС! Къде ви е драмата? Или всъщност се притеснявате, че няма да гласуват за Боко, така ли герберски тролчета?
28
2
 
10
 
! Отговори
Пепи преди 3 години
Живях три години в Испания . Верно е пълно с общаци , шофъори и чистачки.Даже най голямата мечта на българките е да са interna - демек вътре.Масово са неграмотни - не ходят на уроци по испански.Първо лице единствено число.Един фанта два кафе.И то по 10 и нагоре години.Напълно съм съгласен да не гласуват.Който иска да гласува - да взима самолета и да гласува.
27
0
 
2
 
! Отговори
до 27 преди 3 години
Хората отиват НА РАБОТА, те някак трябва да се придвижат. Друг е въпросът, че работодателят им е трябвало да им осигури транспорт, за да си носят и мистриите и др. инструменти. Ако това ти е проблемът в Лондон, браво на теб! Колкото до работното им облекло - работят на строеж, белите якички и скъпите костюми са на друго място.
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дo 25Става въпрос за хора, които пътуват с работните дрехи от строежа през целия Лондон. Голям кеф е да ти влезе някой в метрото с анцуг, мистрии, кофи...,особено ако обекта му е някъде в Ситито и на Earl's Court, Victoria или на Waterloo Station да видиш по 2-3ма такива в пик час.
25
3
 
3
 
! Отговори
Един там преди 3 години
Троловете на Боко и Шиши не спят! Сутринта рано рано са започнали да пишат небивалици и неадекватни неща! За колко пари се продадохте? Колко пари ви струва достойнството? Колко пари? 40лв? 60лв на ден?
24
5
 
10
 
! Отговори
До 21 преди 3 години
Изразът "разни общаци" е недопустим и отвратителен. Познавам "общак", който се е хванал на такава работа, защото спешно са му нужни повече пари - родило му се е дете и държи сам да се справя. Междувременно се готви за конкурс за друг вид работа. Презрителното отношение към другия не те прави повече англичанин, поне в случая!
23
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 12345Ти ме разсмя не бил живеел в България само Герберски платен разсъждава като теб.Жалки сте в опитите си да лъжете и манипулирате хората.
22
1
 
7
 
! Отговори
До 21 преди 3 години
Виж сега, да говориш "смислено" на английски отдавна вече не е чудо невидяно. Да, изключително популярен е езикът и точно поради това се учи навсякъде и смислено или не, горе-долу всеки при нужда се оправя на английски. А ако си работил някоя и друга година в Англия /например/, го проговаряш. Така че не съди за хората по нивото им на английски, не е смислен критерий. Всички познаваме г о в еда с чудесен английски. Ти гледай другото - интелект и ЧОВЕЩИНАТА , а не английския!
21
8
 
10
 
! Отговори
12345 преди 3 години
Не живея в България и мисля, че не е нужно моето мнение и моят глас, за какъв политически път ще изберат моите сънародници. Питам се кому са нужни тези гласове от чужбина?
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 13Teзи дето се имат за велики българи и навсякъде показват селянията си, и не могат да обелят две смислени думи на английски. Помня ги разни общаци се влачиха по метрото на концерта на Слави.
19
3
 
24
 
! Отговори
живот преди 3 години
Животът на емигранта не е лесен, какъвто и да си, винаги си оставаш чужд. Хората избират да емигрират по най-различни причини и не бива да бъдат обиждани заради това. Има нещо, от което си струва да се откажат обаче - да плюят яростно родината си и да изтъкват предимствата на чужбина. Няма лесно никъде - нито тук, нито там. И няма нужда от високомерното "ама ние в Лондон, а вие селяните в България"... Нищо подобно! Ако си "селянин" и в Лондон ще си същият!
18
7
 
6
 
! Отговори
1912 преди 3 години
Безполовите *** ,ще се пръснат от завист към хората в чужбина,въпреки че те хранят България!!!!Обаче не им пречат тъмните,неграмотни ***.......Ми същите сте,като тях!!!!!!
17
11
 
6
 
! Отговори
1912 преди 3 години
Предпочитам Възраждане...обаче ще гласувам за БСП!!!!Шнур за Гроб и техните евтини гнОсни мАрши!!!!
16
6
 
1
 
! Отговори
До 13 преди 3 години
До АнонименВсичко разбрах, само това с "македоно-селските комплекси" не ми е ясно. Какво имаш предвид? Какво общо има тук Македония?
15
14
 
10
 
! Отговори
London Boys преди 3 години
Нямам търпение аз и почти всички сънародници тук да гласуваме за Слави Трифонов, само той ни е надеждата пък и музиката му е яка. Идеално ни пасва на скотския живот :ниско квалифицирана работа-чистачки, общаци, келнери, работници във ферми и кланици. Всяка събота го слушаме, докато се наливаме с евтино уиски в къщата с още 10 човека от всички села на България. Плющим ГМО пържоли и антибиотични пилета и псуваме "оная" държава, дето ни прогони по чужбина немили-недраги...
14
8
 
8
 
! Отговори
мнение преди 3 години
Слушах по телевизията майка, която се е изнесла от Великобритания спешно, защото след Брекзит детето й е било подложено на нечуван тормоз - "ти си от Източна Европа, махай се, ти си натрапник..." и др. такива. Грубо расистко отношение. Явно децата ги чуват от родителите си и ги приказват в училище. Отвратителна, токсична среда, особено за децата. Да те гледат отвисоко, с английско имперско високомерие, струва ли си?
13
5
 
10
 
! Отговори
До анонимен 9 преди 3 години
Няма лошо, стой си там и си взимай "грантовете", не оспорвам личния избор, това е твое право. Не знам какво работиш, а това има значение. Ако там някой бачка от тъмно до тъмно при кофти условия, не е добре. Колкото до другото - миналото лято един предприемач се разсипа да публикува обява, че търси хора да наглеждат животните му за през нощта, даваше по 4 000 лв. месечно, кола и телефон. И никой не му повярва, че ходиха телевизии при него и човекът го потвърди. Но... друго е да си в Лондон!
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормалните българи ще видят има ли наблизо секция и ще отидят, ако не са заети. Другите с македоно-селски комплекси ще се бутат по опашки, ще сумтят и ще пускат снимки в любимия си сураттефтер.
11
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Безродниците, избрали да берат ягпди и да чистят, не трябва да имат право да определят бъдещето на Българите, живеещи в България. Който иска да гласува, да се прибере тук.
10
10
 
13
 
! Отговори
лондон преди 3 години
Хора с дипломи, учили четири години в университет, да изберат да работят в задушните кухни на ресторант /например/, вместо да се явяват на конкурси и да доказват квалификация... За какво им е било тогава въобще да учат. По-добре след гимназията направо в английско поле или в ледено помещение да скубят пилета. За повече пари, разбирам напълно и е изцяло оправдано. Дипломата е само началото и не те прави началник тутакси.